Jste zde

Jak na grog, který zahřeje i zachutná: Uvařte karamel a nezapomeňte na máslo!

vánoční grog Zdroj: Shutterstock
Namíchejte si spolu s námi grog! Oblíbený zimní nápoj, který vás nejen zahřeje, ale také postaví na nohy. Máme pro vás tradiční i méně tradiční recept.

13. 12. 2023

Grog je velmi oblíbený alkoholický nápoj, jehož historie se táhne od počátku 17. století. Zaručeně zahřeje, rozveselí a s pořádnou dávkou vitamínu C přispěje i k posílení imunity. Přesto ale buďte opatrní a pijte ho s mírou! Pokud to s ním přeženete, může mít efekt naprosto opačný. 

shutterstock_1562502835.jpg

horký grog
Zdroj: 
Shutterstock
Teplý grog přijde vhod po vymrzlé procházce i po dlouhém dni na sjezdovce.

K přípravě můžete použít jakýkoliv destilát

Grog se tradičně připravuje z rumu, ale lze použít i jakýkoliv jiný destilát. Například brandy, koňak, griotku, Becherovku nebo třeba slivovici, která vás zahřeje a nakopne ještě mnohem víc. Horkou vodu můžete také nahradit vínem a přidat můžete i hřebíček, skořici nebo jiné koření, které grogu dodá příjemné aroma. 

shutterstock_2368210287.jpg

horký rum
Zdroj: 
Shutterstock
Věděli jste, že přemíra alkoholu způsobí rychlejší a snadnější prochladnutí těla? 

Chybět by rozhodně neměl ani plátek citronu, popřípadě pár kapek citronové šťávy, a cukr, jehož množství můžete upravit podle toho, jak sladký chcete grog mít. 

shutterstock_2239841913.jpg

horké nápoje v zimě
Zdroj: 
Shutterstock
K přípravě grogu můžete použít karibský rum, pravý třtinový rum i klasický český tuzemák. 

Pakliže chcete grog bez alkoholu, použijte namísto rumu rumovou tresť

Recept na grog: V jednoduchosti je síla

Příprava tradičního grogu je velmi snadná, rychlá a nevyžaduje žádné kulinářské dovednosti. V podstatě stačí zalít panáku rumu nebo jiného destilátu horkou vodou a přidat citron, popřípadě i cukr. 

Pokud si však chcete s jeho přípravou vyhrát a připravit si opravdu lahodný grog s krémovou pěnou na povrchu, pak přípravu grogu začněte výrobou karamelu a nezapomeňte na máslo

Co budete potřebovat: 200 ml rumu, 400 ml vody, 5 ks hřebíčku, 2 ks skořice, citronová šťáva, cukr, kousek másla

A jak na to: Do nerezového hrnce nasypte cukr a na mírném ohni ho nechte za stálého míchání rozpustit v karamel. Přidejte citronovou šťávu i koření a vše zalijte vodou. Obsah hrnce přiveďte k varu a chvíli vařte, aby koření pustilo chuť i aroma. 

Po pár minutách varu hrnec odstavte a přidejte rum, ale dbejte na to, aby směs nebyla příliš teplá! Pokud alkohol necháte projít varem, popřípadě ho příliš zahřejete, uberete mu na procentech. A to přece nechcete. 

Pamatujte! Destilát nikdy nezalévejte vařící vodou a grog nikdy nenechte vařit! Při vyšší teplotě se alkohol začne odpařovat a výsledný nápoj ztrácí na procentech. 

Hotový grog doslaďte podle své chuti a nalijte ho do silnostěnných sklenic. Na dno sklenice nezapomeňte dát kousek másla, které vám po zalití vykouzlí na povrchu grogu krémovou pěnu. 

Zdroje:

  • https://regiony.rozhlas.cz/grog-zahreje-telo-i-ducha-pripravte-si-ho-ve-trech-variantach-7419785
  • https://www.alkoholium.cz/zahrejte-se-horkym-grogem-od-britskych-namorniku-a-chladne-pocasi-nebude-mit-sanci/
  • https://www.nejlepsidrinky.cz/rubriky/michane-drinky/recept-na-grog-jak-ho-spravne-uvarit-a-z-ceho-ho-pit_981.html
  • https://www.alkohol-shop.cz/blog/jak-pripravit-grog/
  • https://www.alkohol.cz/novinky/jak-pripravit-grog/