6. 6. 2020
Teplota ve vaší chladničce by se měla pohybovat okolo 5 stupňů Celsia. Nikdy by neměla přesáhnout 8 stupňů Celsia, aby nedocházelo k přemnožení bakterií, a naopak by nikdy neměla klesnout pod 4 stupně. Nižší teplota by totiž vedla nejen k namrazení potravin, ale i k častějšímu spínání kompresoru a k vyšší spotřebě.
Pamatujte na to, že lednice není výkladní skříň
Správnou teplotu v lednici ovlivňuje mnoho faktorů. Určitě ji neprospějete častým a dlouhým větráním, ukládáním ještě teplých pokrmů a jejím umístěním ke zdi, do blízkosti topení nebo naproti oknu, do kterého v létě praží slunce. Časté a velké výkyvy teploty způsobují, že se potraviny rychleji kazí.
Chystáte se na úklid lednice? Máme pro vás tipy: Jak na úklid lednice: Mléko nepatří do dveří a zápachu vás zbaví krajíc chleba
Chladnička by také neměla být přeplněná, aby chlazení bylo účinné. Kolem potravin by měl zůstat dostatek místa, aby mohl proudit chladný vzduch. Optimální je zaplnění ze 70 procent.
Chystáte se pořídit si úspornou lednici? Máme pro vás tipy! Jak koupit lednici ve skvělém poměru kvalita vs. cena.
Při ukládání potravin do lednice respektujte teplotní zóny
Teplota v jednotlivých částech lednice se liší. Směrem vzhůru roste a rozhoduje o uspořádání potravin v chladničce.
Horní polička je určena pro potraviny, které je nutné rychle spotřebovat. Pro dorty, chlebíčky, hotové omáčky i polévky. Poličky o něco níže jsou nejvhodnější pro umístění mastných a mléčných výrobků a do nejnižších polic patří potraviny, které se rychle kazí. Tedy syrové maso a ryby.
Zásuvky ve spodní části lednice jsou určeny pro uskladnění ovoce a zeleniny, například pro lesní plody, třešně, listovou zeleninu či pórek. Některé druhy zeleniny a ovoce však do lednice nepatří!
Nejenže zbytečně zabírají místo, ale ztrácí i svou chuť a strukturu. Jablka a hrušky v lednici moučnatí, brambory zesládnou, cibule a česnek zgumovatí, tropické druhy ovoce, papriky i rajčata přijdou o svou chuť.
Dveře lednice jsou nejvhodnější pro chlazení nápojů a pro uskladnění hořčice, kečupu, otevřených marmelád a konzerv. Vejce, pro která jsou ve dveřích velmi často vyhrazené speciální stojánky, sem nepatří! Teplota, která se ve dveřích může vyšplhat i na 11 stupňů Celsia, jim vůbec nesvědčí.
V mrazáku nastavte teplotu, která zastaví činnost mikroorganismů
Ideální teplota v mrazáku je -18 stupňů Celsia a představuje jakýsi kompromis mezi vysokou spotřebou elektrické energie a kvalitou, kterou si potraviny zachovají.
Jestliže teplota bude o několik stupňů nižší dojde k vysušení potravin i k větší ztrátě vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Při vyšší teplotě se zase potraviny začnou rychleji kazit.