Jste zde

Jak na úklid lednice: Mléko nepatří do dveří a zápachu vás zbaví krajíc chleba

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Věděli jste, že jeden Čech v průměru vyhodí až jednu čtvrtinu zakoupených potravin ročně? Mějte v lednici přehled! Ulevíte nejen své peněžence. Pořádek a čistota v chladničce sníží spotřebu a prodlouží její životnost.

20. 2. 2019

Nepodceňujte pravidelný úklid lednice! Předejdete plísni, hnilobě i zápachu, a navíc budete mít jistotu, že se ve vaší chladničce neukrývá potravina s prošlou záruční lhůtou.

Čistota půl zdraví

Minimálně jednou za měsíc vyndejte z lednice všechny potraviny, šuplíky i police a pořádně ji umyjte. Stěny lednice otřete vodou se saponátem, s octem nebo s jedlou sodou. Nezapomeňte na spáry, gumové těsnění kolem dveří a odvodňovací drážku v zadní části vaší ledničky, která je obrovským semeništěm bakterií. Na závěr ledničku vytřete do sucha.

Banány, citrony, pomeranče, ananas a další tropickému ovoce do lednice nepatří! Chlad jim škodí. Ovoce měkne a plesniví. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Dodržování pořádku v lednici se vyplatí!

Potraviny, které budete ukládat zpět do lednice, zkontrolujte, otřete a uložte na správné místo. Každé potravině vyhovuje jiná teplotní zóna! Jejich respektováním budete mít v lednici přehled, potraviny zůstanou plné vitamínů, déle čerstvé a navzájem se nekontaminují.

Syrové maso, ryby, uzeniny a hotové pokrmy ukládejte do vrchní nejchladnější části vaší ledničky. Nápoje, marmelády a hořčici uložte do dveří, kde je nejtepleji. Ovoce a zeleninu, které lze skladovat v lednici, uložte na dno vaší lednice do oddělených šuplíků. Vydrží déle a neokorá. Jogurty, mléko, sýra a ostatní mléčné výrobky patří do středu lednice, kde je pro ně nejvhodnější teplota i vlhkost.

Chladničku nestavte do blízkosti topení a mějte ji v místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 15-25 stupni Celsia. Vyšší teplota chladničce nesvědčí. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Potraviny, které do lednice nepatří, zplesniví

Brambory, cibule a česnek do lednice nepatří. Brambory sládnou, cibule ztrácí svou chuť. Chlad nesvědčí ani dýni, lilku, paprikám, ananasu, banánům a rajčatům, které mouční. Citron v lednici změkne a hrozí, že zplesniví.

Teplé a vlažné pokrmy ukládejte do lednice až po jejich vychladnutí. Teplé jídlo zvyšuje spotřebu lednice a vzniklá pára, která kondenzuje na stěnách, způsobuje větší námrazu.

Lednici nepřeplňujte!

Potraviny by měly být rozmístěny po celé lednici a měly by mít kolem sebe dostatek místa, aby mohl kolem nich volně proudit vzduch. Potraviny nepřirážejte k zadní stěně ledničky. Část obalu by mohla přimrznout a při odmrazování by tento kousek obalu mohl ucpat odvodňovací kanálek.

Novější typy lednic mají automatické odmrazování. Starší typy je nutné minimálně dvakrát ročně odmrazovat ručně.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Potraviny nenechávejte v původním obalu. Vhodnější volbou jsou uzavíratelné igelitové sáčky nebo krabičky. Silně aromatické potraviny a sýry s plísní skladujte uzavřené v dóze.

Tip: Předcházejte nepříjemnému zápachu ve vaší chladničce! Miska s jedlou sodou či kypřícím práškem, sáček rýže nebo čerstvý krajíc chleba dokážou divy. Surovinu nezapomeňte pravidelně obměňovat!

Pokud vás i po vyčištění lednice trápí nepříjemný zápach, doporučujeme vyzkoušet osvědčené rady našich babiček. Skvělou volbou je umletá káva, plátky citronu nebo rozdrcené aktivní uhlí, které zakoupíte v lékárně.

Zbavte se svých zlozvyků!

K otevírání lednice používejte madlo. Pokud otevíráte dveře z boku lednice, ničíte si těsnění.

Chladničku neotevírejte příliš často. Neustálé otevírání a zavírání dveří vaší ledničky vede k častějšímu spínání kompresoru a k vyšší spotřebě. Při vybalování velkého nákupu se snažte větrat co nejméně.