Jste zde

Extrémně kyselá rebarbora: Pomáhá i škodí. A teď je nejlepší čas pro její sklizeň!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pročišťuje organismus, podporuje vitalitu těla a pomáhá zhubnout. Pojďte s námi poznat rebarboru. Zeleninu, jejíž sběr se doporučuje pouze několik dní v roce. Víme, kdy a proč se stává její konzumace nebezpečnou!

26. 5. 2019

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je nejkyselejší druh zeleniny na světě. Kyselé řapíky rebarbory můžete pokrájet na koláč s tvarohem, do sladkých knedlíků i do buchet. Využít je však můžete i k přípravě kompotů, marmelád, limonády i k výrobě rebarborového vína. Seznamte se s rebarborou, jejíž sezóna právě vrcholí.

Problematická kyselina šťavelová

Sezóna rebarbory je poměrně krátká. Sběr čerstvých řapíků se doporučuje pouze od poloviny května do poloviny června. Důvodem je narůstající množství kyseliny šťavelové v rostlině, která může stát za vznikem osteoporózy a ledvinových kamenů. Nicméně v rozumném množství, a právě v tuto dobu je pro váš organismus velice prospěšná.

Rebarboru konzumujte s mírou! Nadměrná konzumace může ovlivnit srdeční činnost i krevní srážlivost a může být příčinou osteoporózy a ledvinových kamenů. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zbaví tělo toxinů

Rebarbora je bohatým zdrojem vitamínů, mnoha minerálů a vlákniny. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje krvetvorbu a pročišťuje organismus. V menším množství zastaví dlouhotrvající průjem, ve větším naopak uleví od zácpy. Podporuje hubnutí a má blahodárný vliv na vlasy i pleť. Usušený a namletý kořen, který vyryjete na podzim, je skvělým detoxikačním prostředkem celého trávicího traktu. Prohřáté listy, které přiložíte na oblast ledvin, vám zase pomohou rozpustit ledvinové kamínky a prospějí nemocným ledvinám.

Řapíky při sklizni opatrně vytrhávejte! Zbytky stonků, které by zůstaly po uříznutí, by mohly zahnívat. Zdroj: www.bigstockphoto.com

V syrovém stavu může otrávit!

Rebarbora má velmi kyselou chuť, díky které je prakticky nemožné jíst ji v syrovém stavu. Ke konzumaci jsou proto vhodné uvařené nebo jinak tepelně zpracované řapíky, které obsahují mnohem méně šťavelanů. Riziko vážných zažívacích problémů a problémů s ledvinami je tak podstatně nižší. Navíc konzumace syrové rebarbory nesvědčí ani vašemu chrupu.

U rebarbory konzumujte pouze mladé, tenké a co nejvíce červené listové řapíky. V žádném případě nekonzumujte listy, které v sobě mají vysoký obsah kyseliny šťavelové. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kyselina šťavelová na sebe váže vápník, který pak tělo nemůže využívat. Konzumace rebarbory se proto doporučuje kombinovat s potravinami, které obsahují vyšší množství vápníku. Řapíky je také nutné zbavit tuhých vláken, které lze snadno oloupat.

Pozor! Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy, malé děti a pro lidi, kteří trpí dnou, revmatismem nebo mají problémy s ledvinami či močovým měchýřem.