Jste zde

Co upéct na Vánoce dobrého?

Favi formy na pečení Zdroj: Unsplash
Sbíhají se vám sliny, jen co pomyslíte na vánoční cukroví a všechny ty dobroty, co se objeví na slavnostně prostřeném stole? V tomhle ročním období je dovoleno mlsat, takže žádné výčitky.

30. 11. 2021

Určitě máte svoje tradiční rodinné recepty. Ale co zkusit něco nového?

Skořice, vanilka, mandle, ořechy, med… suroviny, ze kterých se peče vánoční cukroví, jsou voňavé a dobré už samy o sobě. Připravili jsme pro vás několik receptů, které máme vyzkoušené a s nimiž není moc práce. Výsledek je vždycky báječný, voňavý, sladký.

Vánoce podle prvorepublikové ikony

Marie Janků-Sandtnerová psala kuchařky za první republiky a je autorkou stovek skvělých receptů z poctivých surovin. Mezi její top vánoční cukroví patří ovesné kopečky nebo skořicové hvězdičky.

Ovesné kopečky

Ze surovin si připravte: 6 dkg másla, 15 dkg cukru, 2 vejce, lžíci vanilky, 16 dkg ovesných vloček, 10 dkg kokosové moučky.

Utřete máslo, přidejte vejce, cukr, vanilku, špetku soli a vše utřete dohladka. Potom vmíchejte ovesné vločky a kokosovou moučku. Z těsta vykrajujte lžící kousky, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, lehce přimáčkněte a pečte do růžova. Pocukrujte nebo obalte v cukru.

Skořicové hvězdičky

Na toto cukroví budete potřebovat formy na pečení, nejlépe vykrajovátka ve tvaru hvězdiček.

Ze surovin si připravte: 14 dkg mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg mandlí, lžíci citronové kůry, 0,5 dkg skořice, 1 hřebíček, 14 dkg másla, 2 žloutky, 1 dkg drobného krystalového cukru.

Na vál dejte mouku, moučkový cukr, jemně strouhané mandle, skořici a tlučený hřebíček, citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, žloutky a vypracujte těsto, které dejte do chladu ztuhnout. Potom těsto na 1 cm silně vyválejte, vykrájejte formičkou hvězdičky. Pečte dorůžova na pečícím papíru. Před pečením ještě nezapomeňte potřít každou hvězdičku lehce vodou a posypte povrch cukrem.

Trocha vánoční Ameriky

Ke svátkům patří filmy. Například klasika, jako je Sám doma. K té přijde vhod trocha amerického cukroví - například ginger bread, což je v podstatě perník. Také na toto pečivo je třeba funkční forma na pečení.

Ze surovin si připravte: 225 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky soli, dvě lžičky mletého zázvoru, lžičku skořice, na okraj lžičky mletého hřebíčku, 100 g másla, 150 g třtinového cukru, 245 g melasy, 170 ml horké vody, jedno vejce.

Do mísy prosejte mouku, přidejte sodu, sůl, zázvor, skořici a hřebíček. Vše promíchejte. Do druhé mísy dejte na kousky pokrájené máslo, cukr, melasu a horkou vodu. Šlehejte metličkou, dokud se máslo nerozpustí. Pak nechte zchladnout. Do vlažné směsi přidejte vejce a rozšlehejte. Postupně do tekuté směsi přidávejte mouku s kořením, promíchávejte, dokud nebudete mít hladké těsto. Nalijte do vymazané formy a pečte v troubě při 180°C asi tři čtvrtě hodiny.