30. 11. 2021
Určitě máte svoje tradiční rodinné recepty. Ale co zkusit něco nového?
Skořice, vanilka, mandle, ořechy, med… suroviny, ze kterých se peče vánoční cukroví, jsou voňavé a dobré už samy o sobě. Připravili jsme pro vás několik receptů, které máme vyzkoušené a s nimiž není moc práce. Výsledek je vždycky báječný, voňavý, sladký.
Vánoce podle prvorepublikové ikony
Marie Janků-Sandtnerová psala kuchařky za první republiky a je autorkou stovek skvělých receptů z poctivých surovin. Mezi její top vánoční cukroví patří ovesné kopečky nebo skořicové hvězdičky.
Ovesné kopečky
Ze surovin si připravte: 6 dkg másla, 15 dkg cukru, 2 vejce, lžíci vanilky, 16 dkg ovesných vloček, 10 dkg kokosové moučky.
Utřete máslo, přidejte vejce, cukr, vanilku, špetku soli a vše utřete dohladka. Potom vmíchejte ovesné vločky a kokosovou moučku. Z těsta vykrajujte lžící kousky, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, lehce přimáčkněte a pečte do růžova. Pocukrujte nebo obalte v cukru.
Skořicové hvězdičky
Na toto cukroví budete potřebovat formy na pečení, nejlépe vykrajovátka ve tvaru hvězdiček.
Ze surovin si připravte: 14 dkg mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg mandlí, lžíci citronové kůry, 0,5 dkg skořice, 1 hřebíček, 14 dkg másla, 2 žloutky, 1 dkg drobného krystalového cukru.
Na vál dejte mouku, moučkový cukr, jemně strouhané mandle, skořici a tlučený hřebíček, citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, žloutky a vypracujte těsto, které dejte do chladu ztuhnout. Potom těsto na 1 cm silně vyválejte, vykrájejte formičkou hvězdičky. Pečte dorůžova na pečícím papíru. Před pečením ještě nezapomeňte potřít každou hvězdičku lehce vodou a posypte povrch cukrem.
Trocha vánoční Ameriky
Ke svátkům patří filmy. Například klasika, jako je Sám doma. K té přijde vhod trocha amerického cukroví - například ginger bread, což je v podstatě perník. Také na toto pečivo je třeba funkční forma na pečení.
Ze surovin si připravte: 225 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky soli, dvě lžičky mletého zázvoru, lžičku skořice, na okraj lžičky mletého hřebíčku, 100 g másla, 150 g třtinového cukru, 245 g melasy, 170 ml horké vody, jedno vejce.
Do mísy prosejte mouku, přidejte sodu, sůl, zázvor, skořici a hřebíček. Vše promíchejte. Do druhé mísy dejte na kousky pokrájené máslo, cukr, melasu a horkou vodu. Šlehejte metličkou, dokud se máslo nerozpustí. Pak nechte zchladnout. Do vlažné směsi přidejte vejce a rozšlehejte. Postupně do tekuté směsi přidávejte mouku s kořením, promíchávejte, dokud nebudete mít hladké těsto. Nalijte do vymazané formy a pečte v troubě při 180°C asi tři čtvrtě hodiny.