Jste zde

Co nevíte o arašídech: Nejsou to oříšky, rostou pod zemí a jsou zásobárnou bílkovin

vysypané arašídy Zdroj: Shutterstock
Občas si jich večer u televize pár schroupnete, jindy si je dáte na lžičku v podobě burákového másla. Arašídy bychom vám nemuseli dlouze představovat… Kdybychom si nebyli jistí, že o nich spoustu věcí nevíte!

8. 7. 2025

To, že arašídy nejsou ořechy, nýbrž luštěnina, už ví asi každý, takže s tím vás zdržovat nebudeme. Je totiž celá plejáda faktů, která vás ve spojitosti s arašídy dost možná překvapí.

Arašídy nenatrháte

Víte, že kdybyste šli sklízet arašídy, nebudete je trhat ani ze stromu, ani z keře? Plodí je totiž podzemnice olejná, a jak už název rostliny napovídá, děje se tak pod zemí – tam rostou v luscích

shutterstock_2512774001.jpg

podzemnice olejná
Zdroj: 
Shutterstock
Takhle to vypadá, když se pěstují arašídy. Rostou pěkně pod zemí.

Jsou skvělou zásobárnou bílkovin

Díky osvětě v oblasti zdravé výživy už asi většina z nás tuší, co jsou bílkoviny, že jsme díky nim déle sytí a že nám pomáhají udržovat (nebo budovat) svalovou hmotu. Ale tuší většina z nás i to, že arašídy jsou jimi nabité? 

Opravdu. Ve 100 g burských oříšků se ukrývá téměř 26 g bílkovin, což je ještě o 2 g víc než v kuřecím mase a o 4 g víc než ve vegetariánské alternativě, v seitanu. Kromě bílkovin nabízejí taky 49 g tuku a 19 g sacharidů. 

Jsou nabité kaloriemi 

Informace o bílkovinách mohla potěšit, ale je třeba dodat i ono pověstné „bé“. Totiž že arašídy jsou nutričně velmi bohaté. Ze 100 g teoreticky načerpáte 2 638 kJ, pokud si k snědku vezmete jejich natural verzi. To je dost, i když pochopitelně závisí na vaší ideální denní kalorické bilanci. 

shutterstock_2602449637.jpg

arašídy
Zdroj: 
Shutterstock
Existují 4 hlavní druhy arašídů. A každý z nich se hodí na něco jiného.

Když zatoužíte po pražených a solených arašídech, dejte pozor, aby to nebylo moc často. Soli byste totiž mohli přijímat opravdu víc, než by se hodilo. A nejspíš byste si to ani neuvědomovali.

Pro úplnost se sluší a patří dodat, že přehánět by se to nemělo ani s burákovým máslem, které je sice super, chutné a z podstaty arašídů (vitamíny, minerály, antioxidanty, koenzym Q10) prospěšné, nicméně pořád jsou tu ty kalorie. Chleba s vrstvou téhle dobroty si musí vybrat daň někde jinde…

Arašídy poprvé? Pozor, jde o silný alergen

Pokud už jste na světě nějaký ten pátek, pravděpodobně s jistotou víte, jestli vás arašídy můžou ohrozit na životě, zavařit vám nebo jste s nimi úplně v pohodě. Jde totiž velice silný alergen.

Proto pokud budete svým dětem dávat arašídy poprvé, jděte na to velice opatrně a zjišťujte, jestli se něco děje, nebo z nich můžou bez obav vyrůst jejich milovníci.

4 druhy arašídů

Není arašíd jako arašíd. Existují čtyři základní druhy: 

  • Runner – ten nejrozšířenější, má rovnoměrný tvar a je středně velký.
  • Java – menší a kulatější, ideální pro výrobu burákového másla.
  • Valencia – tenhle druh prozradí červená slupka a sladší chuť, skvěle poslouží při vaření a pražení.
  • Virginia – větší velikost a výrazná chuť, hodí se k pražení a solení.

Lidstvo je mlsá už tisíce let

Arašídy za sebou mají pěkně dlouhou historii. Původ mají v Jižní Americe a celkově patří mezi nejstarší kulturní plodiny, které si člověk kdy hýčkal. Má se za to, že buráky jsou tu s námi už víc než 6 tisíc let!

Proč se jim říká „burské oříšky“?

Že to nejsou oříšky, to už víme. Spíš se podívejme na to, proč by snad měly být burské. Búrové (známí taky jako Afrikánci) byli potomky některých evropských přistěhovalců, kteří se během 17. a 18. století usazovali na jihu Afriky. Tam začali hospodařit pěkně na evropský způsob.

Samotný název tohohle etnika dokonce velice úzce souvisí s německým výrazem bauer, tedy sedlák. Mezitím se na přelomu 19. a 20. století začalo v Evropě objevovat lecjaké exotické zboží a média informovala o druhé búrské válce v jižní části Afriky. A když si lidi spojili tyhle dva aspekty dohromady, nemohlo to dopadnout jinak. 

3 000 sklenic za život

Společnost Peter Pan Simply Ground Peanut Butter nechala v roce 2016 vypracovat studii a výsledky hovořily jasně. Každý z nás sní za život průměrně 3 000 sklenic arašídového másla. Kdo ho jí za nás, nevíme, ale přejeme mu to nejlepší pochutnání.

Když létaly arašídy…

Že lidstvo dokáže vymyslet i ty nejabsurdnější a nejobskurnější činnosti, to je všeobecně známo. Věděli jste ale, že existuje i záznam o tom, jak daleko doletěl nejdál hozený arašíd? Bylo to 37,9 metrů. Naložte s tím, jak potřebujete.

Arašíd, který letěl do vesmíru

Jeden šťastlivec mezi arašídy skutečně v roce 1961 odletěl do vesmíru. Z hecu ho tam vzal astronaut Alan Shepherd v rámci mise Apollo 14 a po návratu ho zase odnesl k původnímu majiteli, tedy k majiteli baru, kde tohle vyhecování vzniklo. 

Arašídy tedy opravdu nejsou nudné. Hlavně jsou ale časem prověřené, zdravé a prospěšné. Tak si občas dejte!

Použité zdroje:
•    https://www.svetplodu.cz/clanek/77/arasidy-nejsou-orechy
•    https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/arasidy-jako-vselek
•    https://www.kaloricketabulky.cz 
•    https://olomouc.rozhlas.cz/buraky-prisly-ke-svemu-jmenu-nahodou-6372747
•    https://nationalpeanutboard.org/news/fun-facts
•    https://www.ochutnejorech.cz/blog/arasidy-vse-co-o-nich-potrebujete-vedet
•    https://www.trulygoodfoods.com/insights/national-peanut-day-fun-facts