29. 8. 2021
Bukvice, semena buku, byly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Nahrazovaly některé tradiční potraviny a byly skvělým zpestřením zimního jídelníčku. V té době byly pochoutkou a v chudších rodinách v podstatě nahrazovaly oříšky. Dnes by je však jedl málokdo. Upadly v nemilost a zapomnění, což je velká škoda!
Na buky můžete narazit téměř na každém kroku. Úroda bukvic však není každý rok stejná. Roky, kdy je semen dostatek, se opakují nepravidelně asi po 4-8 letech. Povětšinou tak sběr bukvic bývá pracný a zdlouhavý, ale výsledek stojí za to! Podle mnohých totiž patří bukvice mezi jedny z nejchutnějších přírodních ořechů.
Za syrova jsou bukvice mírně toxické
Bukvice mají oříškovou chuť. Někomu připomínají lískové oříšky či mandle, jinému zase jedlé kaštany v kombinaci s dýňovými semínky. Jisté však je, že pražením získávají mnohem lepší a výraznější chuť. A navíc se po tepelné úpravě nemusíte obávat ani zažívacích problémů, které vás mohou potkat po konzumaci syrových bukvic. Stejně jako žaludy i bukvice totiž obsahují větší množství taninů, které je potřeba odstranit.
Trojboké nažky proto zalijte vroucí vodou nebo je krátce opražte na suché pánvi a vždy konzumujte pouze semínko, které se nachází pod hnědou a lesklou slupkou, kterou lze po tepelné úpravě velmi jednoduše odtrhnout nehtem.
Takto upravená semínka pak můžete mlsat podobně jako běžné druhy oříšků nebo si z nich můžete připravit mouku, kterou v recept můžete nahradit část klasické bílé mouky, či náhražku kávy, která má velmi zajímavou chuť. Upražená semínka stačí pouze rozmixovat nebo je rozdrtit v hmoždíři na prášek a ten následně zalít vroucí vodou.
Opražená semínka také můžete přidat do müsli, do salátu nebo je můžete přidat i do oblíbeného oříškového moučníku. Zkrátka vaší fantazii a chuťovým buňkám se meze nekladou.
A pokud doma máte lis na olej, můžete si z loupaných a čerstvých bukvic vyzkoušet i domácí za studena lisovaný olej. Bukvice jsou totiž de facto olejnatou rostlinou a olej, který vznikne je nejen chutný a voňavý, ale také zdravý.
Svou kvalitou je srovnatelný s oblíbeným olivovým olejem, je trvanlivý a v kuchyni má univerzální použití. Svou jemně ořechovou chutí oživí nejrůznější polévky i saláty a skvěle dochutí zeleninu, houby i zvěřinu.
Zdroje:
- https://prima-receptar.cz/jde-se-na-bukvice/
- http://www.apiastrum.cz/2018/11/napoj-z-prazenych-bukvic-kava-z-bukvic.html
- https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/stromy/2373-buk-lesni-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Buk_lesn%C3%AD
- http://postapo.cz/postapo-medicina/prirodni-medicina/seznam-jedlych-a-lecivych-rostlin/
- https://www.ireceptar.cz/zahrada/fejeton-vaclava-vetvicky-jako-prase-v-bukvicich.html
- https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2015/Prosinec-2015/Vyziva-srnci-zvere-a-jeji-vyznam-pro-mysliveckou-p
- https://ldf.mendelu.cz/uzpl/pestovani_v_heslech/vychodiska/dreviny/drev_bk.html
- https://kuchynske-oleje.heureka.cz/hartls-nejjemnejsi-bukvicovy-olej-100-100-ml/