Jste zde

Žaludy: Zbavte je hořkosti a udělejte z nich "kávu" nebo mouku

žalud na mechu Zdroj: Bigstockphoto
Žaludy nejsou jedovaté! Správně upravené jsou nejen chutné, ale také výživné a velmi zdravé.

26. 8. 2021

Žaludy, plody nejrůznějších druhů dubu, jsou opravdovou pochoutkou, která prospívá našemu zdraví, a málokdo to ví. Nejenže zasytí, ale tělu dodají i spoustu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které mohou pozitivně ovlivnit trávení, činnost srdce i hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Nesmějí být však v syrovém stavu! 

Zbavte žaludy hořkosti 

Syrové žaludy mají velmi hořkou pachuť a jejich konzumace může způsobit závažné zdravotní problémy. Chcete-li žaludy konzumovat, musíte je zbavit vysokého množství taninů. Látek, které mají svíravou a velmi trpkou chuť. 

bigstock-pharyngitis-sore-throat-conce-407541737.jpg

bolest v krku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Bolí vás v krku? Zkuste si minimálně dva dny kloktat vodou, kterou si připravíte tak, že hrst nasekaných žaludů zalijete vroucí vodou a necháte je 30 minut louhovat.

Způsobů, jak odstranit nepříjemnou hořkost a zlepšit i stravitelnost žaludů, existuje celá řada. Nejjednodušší, avšak nejdelší způsob, je několikadenní louhování oloupaných a na kousky nakrájených žaludů ve studené vodě. Minimálně 3x denně je však nutné vyměňovat kalnou vodu za čistou.

Oloupané žaludy také můžete povařit. Vždy však déle než hodinu a ve větším množství vody, kterou je nutné taktéž během vaření několikrát vyměnit za čistou teplou vodu. 

bigstock-female-hand-holding-acorns-au-384605039.jpg

žaludy v dlani
Zdroj: 
Bigstockphoto
Oloupané žaludy louhujte ve studené vodě, dokud voda nepřestane být kalná. 

Takto upravené žaludy pak můžete konzumovat, aniž byste se museli obávat nějakých zažívacích problémů. Abyste si na nich ale opravdu pochutnali, doporučujeme žaludy ještě opražit. Opražením na suché pánvi se totiž rozvine příjemná vůně i chuť, která připomíná oříšky. 

Vodu, která vznikne vařením žaludů, můžete použít na obklady. Pomůže s léčbou kožních onemocnění, hemoroidů i s rychlejším hojením ran. 

Znáte žaludovku? 

Žaludovka je chutná a zdravá náhražka kávy, kterou si můžete velmi jednoduše připravit z pražených žaludů. Nečekejte však typickou kávu! Svou chutí připomíná spíše čaj nebo meltu s jemnou oříškovou chutí a neobsahuje kofein. 

bigstock-the-girl-holds-green-acorns-in-405090152.jpg

žaludy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Délka pražení ovlivní intenzitu žaludovky. Čím déle jsou žaludy praženy, tím intenzivnější je chuť i aroma. 

Její popíjení navíc posiluje organismus, pomáhá urovnat trávení, zlepšuje náladu a zajistí dlouhodobý příjem energie.

A povařené žaludy můžete využít i k výrobě žaludové mouky, která je bezlepková, a dokonce má vysokou výživovou hodnotu. V receptu s ní můžete nahradit část klasické bílé mouky nebo si z ní můžete zkusit upéct chléb, placky, brownies nebo jiné sladké či slané jídlo. Svou chutí vás jistě příjemně překvapí! 

Zdroje:

  • https://www.euro.cz/light/nenapadna-a-vyzivna-potravina-budoucnosti-obycejne-zaludy-1443242
  • https://www.vitalia.cz/clanky/zaludy-v-kuchyni-pochoutka-jako-od-rumcajse/
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-uprazit-zaludy-a-uvarit-chutnou-zdravou-zaludovku.html
  • http://bushcraft.cz/nutne-k-preziti/potrava-a-voda/potrava-z-nasich-luhu-a-haju-i-zaludy/
  • https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/veverky-zaludy-duby-sber-zaludu-superpotravina-cukrovka.A191104_070853_zahranicni_vlc
  • https://dagmar.estranky.cz/clanky/zajimavosti/zaludy-a-jejich-vyuziti.html
  • https://babinet.cz/clanek-26723-opomijene-zaludy-jsou-supervyzivne-nekolik-duvodu-proc-si-jich-letos-alespon-par-nasbirat.html
  • https://hobby.instory.cz/4998-sbirejte-zaludy-je-to-skvela-pochoutka-i-nahrazka-kavy.html
  • https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/19975/Zaludy-Drive-velka-pochoutka-dnes-lek-na-bolest-v-krku
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/zaludy-30001007.html
  • https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/

Související články