Jste zde

Abeceda odšťavňování: Je lepší šnekový, nebo odstředivý odšťavňovač?

červené pomeranče připravené k odšťavnění Zdroj: www.bigstockphoto.com
Dostaňte z ovoce a zeleniny maximum! Pomůžeme vám s výběrem vhodného odšťavňovače a řekneme vám, s jakými druhy ovoce a zeleniny si nejlépe poradí.

16. 5. 2020

Přemýšlíte o koupi odšťavňovače, ale nevíte si rady s jeho výběrem? Poznejte, jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé typy odšťavňovačů! Zvažte, co od odšťavňovače očekáváte a jaké druhy zeleniny a ovoce chcete odšťavňovat. 

Výběr odšťavňovače ovlivňuje kvalitu šťávy!

Odšťavňovače lze rozdělit do tří základních kategorií, které se liší technologií zpracování ovoce a zeleniny. A právě to pak ovlivňuje kvalitu a množství šťávy, výběr ovoce a zeleniny, které chcete odšťavňovat, a výtěžnost. 

bigstock-juicer-prepares-fresh-and-heal-190570009.jpg

odšťavňování mrkve
Odšťavňovače se liší nejen ve výtěžnosti, ale i v kvalitě šťávy – v množství vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. 

Odstředivý odšťavňovač

Odstředivý odšťavňovač funguje na principu velké rychlosti a síly, která malé kousky ovoce a zeleniny přitlačí na síto, přes které vyteče odstředěná šťáva. Během krátké chvíle tak získáte velké množství šťávy. Nevýhodou je však malá výtěžnost, zdlouhavé čištění a velmi napěněná šťáva, která je ochuzená o velké množství vitamínů, enzymů a nerozpustné vlákniny. A navíc šťáva z odstředivého odšťavňovače se kvůli oxidaci mnohem rychleji kazí! 

Velmi dobře si poradí pouze s kořenovou zeleninou, citrusy a tvrdými jablky nebo hruškami.

Šnekový jednohřídelový odšťavňovač 

Šnekové odšťavňovače jsou mnohem šetrnější a mají větší výtěžnost. Šnek, který zeleninu a ovoce drtí a následně lisuje přes jemné sítko, si poradí nejen s kořenovou zeleninou a tvrdším ovocem, ale i s měkčími plody, malými bobulovinami a peckovicemi. Stejně jako odstředivky si však neporadí s bylinkami, klíčky a listovou zeleninou

bigstock-making-fruit-juice-with-juicer-337504018.jpg

šnekový odšťavňovač
Šnekové odšťavňovače se rozlišují podle umístění šneku na horizontální a vertikální.

Šťáva, která vznikne, vydrží déle čerstvá, má výraznější chuť, je méně napěněná a díky nízkým otáčkám si uchová všechny cenné látky. Včetně nerozpustné vlákniny. 

Šnekový dvouhřídelový odšťavňovač 

Dvouhřídelové odšťavňovače, které mají dva šneky, jsou nejšetrnější a mají největší výtěžnost. Hravě si poradí s bylinkami i listovou zeleninou, ze které vymáčknou opravdu maximum. Není však vhodný k odšťavňování ovoce, které obsahuje velké množství vlákniny. 

Šťáva z dvouhřídelového odšťavňovače obsahuje všechny cenné látky, ale na rozdíl od jednohřídelových odšťavňovačů, neobsahuje kousky dužiny

bigstock-teen-girl-holding-a-citrus-jui-362664046.jpg

odšťavnění citrusů
Při koupi odšťavňovače myslete na náročnost sestavení a jednoduchost čištění. Ta totiž bývá častým důvodem toho, proč odšťavňovač velmi brzy skončí ve skříni. 

Technikou zpracování výběr odšťavňovače nekončí! 

Při koupi odšťavňovače je třeba myslet i na mnoho dalších parametrů, které by vám výrobu šťávy mohly ulehčit. Větší kusy vám umožní vkládat dostatečně velký plnicí otvor a velikost nádoby na šťávu a odpad vám zase umožní zpracovat mnohem více surovin najednou. Možnost zvolit si rychlost vám pomůže lépe se vypořádat s danou surovinou, a co nejméně plastových částí a kvalitní sítko vám zase zajistí delší živostnost a větší výtěžnost.