8. 1. 2023
Když vám řekneme, že jde o jemně namletou směs z hrachu a obilovin, případně koření, nejspíš si poklepete na čelo, co to má společného s řízkem, zahušťováním polévek, nebo dokonce sladkými veganskými dobrotami. A jak to vůbec může být dobré?
Hraška v kuchyni: šikovné zahušťovadlo i náhrada za vejce
Je to jednoduché. Zatímco řízek si v pohodě připravíte tak, že maso jednoduše (bez vajíčka a čehokoli jiného) obalíte právě v hrašce (ideálně v té, která je na obalování určená), při zahušťování zase využijete klasickou hrašku. Na pečení je tu pak ještě hraška s vanilkou, která poslouží při pečení sladkých dobrot nebo při přípravě palačinek, v nichž nechcete vejce.
Náš tip: Obalte si ve vanilkové hrašce banán nebo ananas a pak své oblíbené ovoce hoďte na gril nebo ho opečte na pánvičce. Výsledek je famózní!
Právě vejce nahradíte všemi druhy hrašky. Pochutnat si můžete na omáčce nebo polévce, kterou touhle směsí zahustíte, na špenátu nebo zapečených těstovinách. Tím maximálně potěší vegany.
S hraškou můžete kouzlit i při přípravě pomazánek a dresinků, ale je třeba přidat ještě koření, které aspoň trošku přebije její hrachovou chuť. To ovšem neplatí při tepelné úpravě – z řízku nebo květáku hrách cítit není (případně jen maličko, což ničemu nevadí).
Bezva pomocník, který potěší tělo
Hraška je bez diskuze zdravější než klasická mouka, která se používá k zahušťování, nebo tradiční trojobal na milované řízečky.
Kromě namletého hrachu v ní najdete směs rýže, jáhel a kukuřice, sůl s 40% obsahem draslíku a taky fruktózu. Hraška na obalování je dochucená pomocí chilli a dalšího koření, které jí dodá lehce pikantní chuť. Kromě draslíku z ní můžete čerpat i hořčík a zinek.
Kam pro hrašku? V supermarketu ji nejspíš nenajdete
Hraška je původní český produkt, ale v nejbližší samoobsluze ji pravděpodobně neseženete. Tam by svou cenou nemohla konkurovat ostatním produktům. Bude-li ji chtít zkusit, zajděte si pro ni do obchodu se zdravou výživou, případně se dá objednat online. Balení 250 gramů stojí kolem 60 korun.
Použité zdroje:
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/monika-dokoupilova/zajimavosti/kouzelna-hraska-aneb-jak-na-zdravejsi-rizek-nebo-polevku
- https://www.hraska.cz/