Jste zde

Výhody a nevýhody kuchyňského ostrůvku

Zdroj: timticks.com

Sedět na barové židli, popíjet brčkem oblíbený koktejl, z něhož kouká deštníček a kochat se při tom pohledem na svůj byt, to bývá častý důvod pořízení ostrůvku. Tato varianta uspořádání kuchyně má ale i své nevýhody.

17. 10. 2014

Velmi často slouží ostrůvek právě jako barový pult či doplňkový jídelní stůl. Většina těch, kdo si jej pořídila za tímto účelem, se shoduje v tom, že nakonec nesplnil svůj účel. Sedají k němu totiž mnohem méně často, než původně zamýšleli. Funguje tak povětšinou spíše jako odkládací plocha.

Dejte pozor na funkce

Moderní kuchyně mohou skrývat i ostrůvek v podobě dřezu a pracovní plochy. Toto řešení ale příliš nedoporučujeme. Odborníci tomu také nejsou příliš nakloněni. Jednotlivé funkční zóny kuchyně by totiž na sebe měly navazovat.

S dřezem a pracovní plochou na ostrůvku to dost dobře nejde a během přípravy jídla se tak budeme muset otáčet třeba s hrncem plným vody nebo prkénkem plným nakrájené cibule. Místo toho, abychom vše jen posouvali po kuchyňské desce, vykonáme spoustu zbytečných pohybů a ještě můžeme vylít vodu na podlahu a v důsledku toho se poté zranit.

Přečtěte si další články o inspiracích do kuchyně.

ostruvek-3

Ostrůvek je vhodný do prostorných kuchyní. Zdroj: timticks.com

Zopakujte si geometrii, v kuchyni potřebujete trojúhelník

Pokud vás tedy učaroval ostrůvek, doporučujeme ho použít spíše jako odkládací plochu nebo barový pult. Svěřit mu důležitou funkci při přípravě potravin nemusí být to pravé ořechové. Jestliže v ostrůvku máme začleněný například sporák či dřez, může tato varianta neúměrně zvětšit rozměr kuchyňského trojúhelníku, tedy myšleného trojúhelníku mezi vrcholy tvořenými ledničkou a právě dřezem a sporákem. Tento obrazec má své doporučené míry a slouží k tomu, abychom při přípravě jídla v kuchyni nenaběhali maratón. Vrcholy by také neměly být příliš blízko sebe.

ostruvek-2

Měli bychom si dát pozor, aby ostrůvek nestál v cestě spojnicím mezi lednicí, dřezem a sporákem. Obvod tohoto "kuchyňského trojúhelníku" by neměl přesáhnout 790 centimetrů, délka jedné strany se v ideálním příoadě pohybuje mezi 122 a 275 centimetry. Zdroj: timticks.com

Hlavní výhodou ostrůvku je to, že většinou fantasticky vypadá, okořeňuje vzhled prostoru. Naproti tomu místnost člení, narušuje plynulost zón a může kuchyni opticky zmenšit. Před pořízením kuchyně s ostrůvkem proto raději zvažte, zda tato varianta skutečně představuje to nejvhodnější pro váš byt. Dobře si rozmyslete, co, kde a jak často budete v kuchyni dělat, podle toho se pak rozhodněte pro typ kuchyně. Nejlépe se pracuje v kuchyni U, v českých domácnostech se nejčastěji setkáme s "elkem", nejvíce prostoru uspoří jednořadá kuchyně.

Jak je uspořádán náš facebookový profil? Podívejte se sami.