Jste zde

Vinný ocet: Jemnější brácha toho lihového. Pomůže při bolehlavu i úklidu

hrozny a vinný ocet Zdroj: www.bigstockphoto.com
Často o něm více nepřemýšlíme, dokud nám „neujede ruka“ a my musíme řešit kyselou polévku nebo zkažený hlavní chod. O čem je řeč? O octu. Dochucovadlu, které najde uplatnění nejen v kuchyni. Dnes se koukneme na zoubek tomu vinnému.

8. 10. 2020

Padesát odstínů a chutí octa

Vinný ocet můžeme pořídit v mnoha chuťových i barevných variantách. K dostání je bílý, červený, sherry a rosé. Vždycky záleží na tom, jaká odrůda se pro jeho výrobu použila. Chuť vinného octa je oproti klasickému octu lihovému mnohem jemnější

Skvěle se tak hodí na majonézy, zálivky i do dressingů. Ideální je i v kombinaci s oříšky nebo plísňovými sýry. Jeho bílá varianta je pak skvělá k rybám nebo mořským plodům. 

bigstock-181222900_1.jpg

vinný ocet na jídle
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vinný ocet je výrazně jemnější než klasický lihový ocet.

Červený vinný ocet výtečně dochutí nejrůznější čatní a marmelády. Nejvíce ho tradičně spotřebují ve Středozemí, kde by nás s tím naším „klasickým“ lihovým poslali do patřičných končin.

Vedlejší produkt kvašení

Možná si kladete otázku, jak vlastně z dobrého vína vznikne stejně dobrý ocet. Odpověď je jednoduchá. Za vším stačí hledat obyčejné přírodní procesy – v tomhle případě kvašení. Pokud má víno přístup k vzduchu a pustí se do něj ty správné bakterie, začnou zpracovávat alkohol a měnit ho na kyselinu octovou. Ostatní složky vína ale v octu zůstanou, což mu propůjčuje jeho jedinečné vlastnosti, stejně jako nenapodobitelnou chuť.

Na dobrý vinný ocet se vyplatí počkat

I kvašení chce ale svůj čas. A u vinného octa to platí dvojnásob. Bakteriím totiž chvíli trvá, než se alkoholem „prokoušou“. Proto na tenhle proces potřebují asi dva až čtyři měsíce. Značný vliv na dobu zrání má okolní teplota, stejně jako vybraná odrůda. 

bigstock-balsamic-vinegar-and-earthenwa-19409021_1.jpg

vinný ocet v karafě
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vinný ocet využijete nejen při vaření, ale výborně funguje i jako "záskok" desinfekce.

Vinný ocet dozrává v temnu a vyrobit si ho můžete sami doma. Potřebovat budete lahev nepasterizovaného a nefiltrovaného jablečného octa a víno, které už nehodláte pít. Vše smíchejte v poměru 1:3 nebo 1:4, směs nalijte do kameninové nádoby s širokým hrdlem, převažte čistým plátýnkem a umístěte do tmavé a chladné místnosti. 

Mohlo by vás zajímat: Odnoží vinného octa je i oblíbený aceto balsamico, který vzniká z dlouhodobě prohřívaného a zahušťovaného vína. K tomu se přidá část kvalitního vinného octa a vše se nechává v dřevěných nádobách kvasit po několik dlouhých měsíců (někdy i roků).

Vinný ocet na mykózy i bolest

Kromě kuchyně můžete vinný ocet použít také jako prostředek k tišení bolestí hlavy. Jednoduše do něj stačí namočit kousek plátýnka a přiložit na bolestivé místo po dobu šedesáti minut. Ocet z vína je ale skvělý taky na plísně. Zvláště účinný je při mykózách chodidel. 

Už naše babičky radily postiženou pokožku 3x denně natírat neředěným vinným octem a neoplachovat.

Vinný ocet se skvěle uplatňuje také u poruch trávení. Při těchto problémech si dopřejte 3x denně 1 lžičku kvalitního vinného octa smíchanou s 2 dl teplé vody. A pokud nemáte po ruce zrovna vhodnou desinfekci, v případě úrazu ji může vinný ocet směle nahradit.