Jste zde

Úložné prostory v kuchyni: Kam efektivně uložit nádobí a potraviny?

Zdroj: kulina.cz

Dobře uspořádaná kuchyň je radostí pro každého, kdo v ní vaří. Jak zařídit kuchyň tak, aby vám přinášela radost a byla funkční a pohodlná?

29. 6. 2012

V tomto článku ale nebude řeč o rozestavění spotřebičů a samotném prostorovém řešení kuchyně, ale o úložných prostorách. O problematice, kterou lidé často přecházejí, řeší jen napůl, nebo provizorně. Přitom jedna efektivně umístěná skříň ušetří spoustu času a často i hledání.

Když nemáte spižírnu - potravinová skříň

V kuchyni potřebujeme skladovat nejen kupy nádobí, jako jsou hrnce všech různých velikostí, příbory a kuchyňské nože, ale i jídlo. A v případě, že nemáte k dispozici samostatnou spižírnu, nebo chcete-li špajz, potřebujete potravinovou skříň.

Ptáte se, čím se liší potravinová skříň od těch klasických? Na rozdíl od běžných skříní a komod, které v kuchyni jsou, má potravinová skříň odvětrávací průduchy, které zajišťují trvanlivost potravin.

Vnitřek potravinových skříní bývá většinou vybaven tzv. drátěným systémem, tedy drátěnými košíky různých rozměrů. Většinou jsou potravinové skříně řešeny buď plnovýsuvným, nebo polovýsuvným otevíráním. Odborníci v tomto případě spíše doporučují klasické výsuvné otevírání, díky kterému se dostanete pohodlně i k potravinám v zadní části skříně a maximalizujete tak skutečně využitý úložný prostor.

A kam s nádobím?

Jinak bude vypadat kuchyně, ve které si vaří mladý pár, a jinak kuchyně, kde se připravuje jídlo pro rodinu se třemi dětmi. Počet úložných prostor na nádobí musíte uzpůsobit počtu členů rodiny a náročnosti vašich kuchařských kreací. Pokud máte jen dva talíře a jednu pánev, vystačíte s málem. Vášnivé kuchařky ale musí myslet i na to, kam uloží třeba hrnce, pánev na soté, toustovač a topinkovač.

kulina1

Kam s nádobím? Efektivně uspořádaná kuchyň vám ušetří spoustu času a starostí. Zdroj: kulina.cz

Každá skříňka by měla mít výšku minimálně 100 cm, aby se pohodlně dala otevírat dvířka. Dolní skřínky je lepší pořídit hlubší než horní. Do zadních částí skříněk pak můžete umístit méně používané kusy nádobí, jako třeba formičky na vánoční cukroví, které používáte jen jednou do roka, nebo tlakový hrnec.

Do módy teď také přicházejí horní skříňky, které mají místo klasických dvířek výsuvné otevírání – což ocení asi každý, kdo se někdy při vaření bouchl do hlavy o dvířka, která předtím zapomněl zavřít. Výsuvná dvířka jsou praktičtější a bezpečnější.

Ve správně uspořádané kuchyni by každá věc měla mít své místo a nic by nikde nemělo překážet – to platí i pro kuchyňskou linku. Tady platí, že jediné, co by na ní mělo zůstat, je stojan na kuchyňské nože. Jednak se v něm nože netupí a nerezaví a jednak je máte stále po ruce.