8. 9. 2025
Fíky jsou exotické ovoce, na které můžete v sušené formě narazit po celý rok. Čerstvé je však můžete ochutnat pouze během jejich krátké sezóny od července do září.
Dodají energii a dokážou podpořit celkové zdraví
Čerstvé fíky mají charakteristický hruškovitý tvar a tenkou slupku, která může být v závislosti na odrůdě zelená, žlutá nebo tmavě fialová. Jsou medově sladké, měkké a plné drobných jedlých semínek. Obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, včetně velkého množství vlákniny, která má pozitivní vliv na trávení a zdraví střev.
Kromě toho však také čerstvé fíky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu, regulovat krevní tlak, vyčistit ledviny i močové cesty a udržet zdravý zrak i zdravé kosti a svaly. Dále zlepšují náladu, výkonnost i soustředění a napomáhají vykašlávání, což z nich dělá skvělý přírodní lék při nachlazení.
Tip: Čerstvé fíky se velmi rychle kazí! V obchodě si proto všímejte, odkud pochází, a vybírejte jen ty, které nebyly zbytečně dlouho na cestě. Dbejte, aby byly na pohled zdravé, na dotek měkké, ale stále pevné, a nezapomeňte si přičichnout! Čerstvé fíky mají jemné sladké aroma.
Čerstvé fíky najdou uplatnění v široké škále jídel
Ač se to na první pohled nemusí zdát, čerstvé fíky lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Přinášejí jedinečný osvěžující zážitek, využít je můžete ve sladkých i slaných pokrmech a skvělé jsou jak tepelně upravené, tak i čerstvé.
Přidat je můžete do snídaňových kaší, k müsli i do jogurtu a naprosto skvěle se kombinují se sušenou šunkou a s nejrůznějšími druhy sýrů a ořechů. Například s kozím sýrem, s vlašskými nebo pekanovými ořechy, rukolou a s lehkým dresinkem z extra panenského olivového oleje, balzamikového octa, soli, pepře a popřípadě z medu nebo javorového sirupu.
Dále jsou také výbornou surovinou pro přípravu křehkých koláčů, tvarohových řezů, do kynutých, třených nebo perníkových buchet i do vánoček a mazanců. A zcela jednoduše z nich také můžete připravit netradiční fíkovou marmeládu s nezaměnitelnou chutí a texturou, kterou ocení hlavně gurmáni.
Fíková marmeláda má medově sladkou až karamelovou chuť a obsahuje drobná semínka, která jí dodávají zajímavou texturu. Připravit se dá zcela bez cukru a ochutit ji můžete nejen skořicí, vanilkou nebo citronovou šťávou, ale i rumem nebo portským vínem. A jak na ni?
Zhruba 400 g umytých a na měsíčky nakrájených fíků smíchejte s 250 g tmavého třtinového cukru, se špetkou skořice a 2 lžícemi citronové šťávy. Vše přiveďte k varu a vařte, dokud fíky nezměknou a směs nezíská konzistenci podobnou sirupu.
Následně vše rozmixujte a ještě teplou směs nalijte do čistých sklenic. Ty pečlivě uzavřete a otočte je dnem vzhůru, aby se víčko lépe přisálo.
Vychladlé marmelády skladujte v chladu a spotřebujte je maximálně do 12 měsíců.
Zdroje:
- https://www.nutsman.cz/blog/fiky-zdravotni-prinosy/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/fiky-v-kuchyni-oblibene-zpusoby-vyuziti/
- https://www.apetitonline.cz/menu/nepropasnete-cerstve-fiky-jsou-prirozene-sladke-skvele-do-kolacu-salatu-nebo-jako-doplnek-k
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/15157-jak-a-proc-jist-cerstve-fiky
- https://www.toprecepty.cz/recept/34722-fikova-marmelada-s-vuni-skorice/