Jste zde

Pivní slovníček pro začátečníky a mírně pokročilé: Co je to IPA, Pale Ale nebo Bock?

pivní pípa Zdroj: Shutterstock
Bock, Stout, IPA, APA nebo Pale Ale. Že jsme se na vás vytasili s latinským slovníčkem? Ale kdeže! Celý dnešní článek bude věnovaný pivním stylům a rozdílům mezi nimi.

4. 6. 2024

Pojďte s námi na malý exkurz, díky kterému můžete příště v oblíbené hospůdce zazářit a oblažit ostatní štamgasty nově nabytými vědomostmi. Víte, jaký pivní styl je tím vůbec nejrozšířenějším na světě a které pivo „zraje“ až 10 měsíců?

Základní rozdíl: Svrchně a spodně kvašené pivo

Nebudeme vás unavovat tím, jak se pivo vaří anebo co se zlatavým mokem provádějí během ležení v ležáckých tancích kvasinky. Abychom mohli přejít k jednotlivým pivním stylům, bude potřeba správně uchopit jejich základní členění. 

Tím jsou svrchně a spodně kvašená piva. Zatímco svrchně kvašená piva (ALE) zná lidstvo už tisíce let, ta spodně kvašená jsou poměrně „čerstvou“ novinkou. Při svrchním kvašení je celý proces mnohem bouřlivější. Do hry vstupují vyšší teploty, které dávají výslednému pivu výraznější aroma a chuť. Asi nikoho nepřekvapí, že svrchně kvašená piva se dělí do několika dalších podskupin. 

shutterstock_757585546.jpg

degustace piva
Zdroj: 
Shutterstock
Piva už se dnes nepijí jen na žízeň a na množství, ale stále více lidí si je vychutnává podobně jako víno.

Během spodního kvašení nedochází k tak bouřlivé reakci, jako v případě výše uvedeném. Pivo kvasí při nižších teplotách (7-15 °C) a výsledkem tohoto procesu je ležák (Lager), jehož součástí není tolik aromatických těkavých látek. Spodně kvašená piva se vaří mnohem kratší dobu (v řádech stovek let) a patří mezi ně většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků.

Přečtěte si také: Jak vychladit pivo. Rychle. A třeba i bez ledničky!

Lager 

Nejrozšířenějším pivním stylem je Lager. Pivo ležáckého typu je vyráběno především z ječného sladu, který je sušený nižší teplotou. Doba ležení činí v tomhle případě 4 týdny a déle. Odtud tedy pochází jeho název (Lager = ležet). Pivo má střední až vyšší plnost a světle jantarovou barvu. Vyznačuje se střední až silnější hořkostí s delším dozníváním. Nesmí chybět sladová chuť a výrazná hustá pěna

Věděli jste, že: Do téhle kategorie patří Bohemian Pilsner/Pils/Pilsener, což je vlastně ležák českého typu, který vznikl v Plzni v roce 1842? Kromě Česka ale najdeme ležáky také v sousedním Německu (např. Kellerbier/Zwickel, Schwarzbier nebo Rauchbier).

India Pale Ale (IPA)

IPA patří do kategorie svrchně kvašených piv. Hned na první ochutnání vás v tomhle pivu překvapí výrazná chmelová chuť s typickou hořkostí po chmelu. Po dopití na jazyku vytváří dojem suchosti. Při vaření se často experimentuje nejen s teplotami (chmelí se i za studena), ale také s různými druhy sladů a chmelů.

Mohlo by vás zajímat: Známe nejlepší piva roku 2023: Medaile si odnesly malé pivovárky i známí giganti

shutterstock_1055195234.jpg

pivní styly
Zdroj: 
Shutterstock
Kolik pivních stylů znáš, tolikrát jsi (moderním) pivařem.

American IPA

Pokud máte chuť na opravdu silné pivo, poručte si tuhle lahůdku. American IPA je charakterizovaná výraznou hořkostí a slabším sladovým tělem. V chuti nechybí ani silné chmelové aroma. Při vaření se používají aromatické americké odrůdy chmelů.

American Pale Ale (APA)

APA má svoje kořeny v 80. letech 20. století. U tohoto pivního stylu je charakteristická vysoká hořkost a jasná sladová chuť. Nechybí ani střední plnost a vysoký říz. V chuti často narazíte na tóny různých citrusů (typicky grapefruit, pomeranč, citrón). Znalci poznají i náznaky pryskyřice. Piva tohoto pivního stylu jsou vařena za pomocí speciálních kmenů kvasnic aromatických chmelů.

Pale Ale

Další zástupce kategorie svrchně kvašených piv je i Pale Ale. Tenhle pivní styl, který se mimochodem stává stále populárnějším, k nám doputoval z Anglie. Prozradí ho světlá barva a různé techniky při chmelení. Milovníky tohoto pivního stylu potěší nespočet chutí a obrovská škála aromat.

Přečtěte si také: Nejlepší česká piva podle cizinců: Plzni první místo uteklo o fous. Kdo vyhrál?

New England IPA (NEIPA)

NEIPA, oficiálním názvem Hazy Pale Ale, se na rotující pípy tuzemských hospůdek rozšířila raketovou rychlostí. Aby taky ne! Tohle silné a velmi výrazné pivo charakterizuje vůně tropického ovoce. Pivo může být mírně zakalené, což není nedostatek, ale vlastnost. Typicky se tento styl masivně chmelí za studena a přidává se slad s vyšším obsahem bílkovin (pšeničný, ovesný).

shutterstock_2165834469.jpg

pivní speciál
Zdroj: 
Shutterstock
Některé chmelové nápoje mají ke klasickému ležáku pekelně daleko. Ale proti gustu...

Porter

Tohle pivo se zrodilo na britských ostrovech. Některé zdroje praví, že vzniklo „řezáním“ různých piv (i čerstvých se zkaženými), což ve výsledku zajistilo dostatek cenově přijatelného piva pro dělnickou třídu. V roce 1722 byla londýnským sládkem Ralphem Harwoodem uvařena první várka tmavého piva určená pro dělníky. Od té doby se Porter různě proměňoval. Dodnes se o něm mluví jako o předchůdci Stoutu (viz níže), který může zrát v sudech klidně i 10 měsíců. 

Stout

Tenhle pivní styl (typickým zástupcem je pivo Guinness) má svoje kořeny v Irsku. Charakterizuje ho hustá krémová pěna a tmavá, až černá barva. V chuti dominují silně pražené, až karamelizované tóny. Samozřejmostí je vyšší obsah alkoholu (asi 7-8 %) a pražený ječný, či ovesný slad.

Mohlo by vám zachutnat: Uvařte si doma máslový ležák: Legendární nápoj z Harryho Pottera

Bock

Bock znamená německy kozel. Původně se vařilo v severním Německu ve městě Einbeck, odkud je také odvozen jeho název. Tohle silné pivo (obvykle ležák původem z Německa) se obvykle vaří u nejrůznějších příležitostí (typicky Vánoce, Velikonoce apod.) a leží 4 až 10 měsíců. Sladové aroma a střední plnost jde ruku v ruce se sladovo-karamelovou chutí. Vysoký obsah alkoholu zanechává dojem silného piva, s jemným, bohatým a krémovým pocitem v ústech.

Eisbock

Na tenhle pivní styl narazíte v tuzemských hospůdkách asi jen výjimečně. Jde totiž o naprosto specifické „ledové pivo“, které vás dostane svou silou, ale i výraznou chutí a nezaměnitelným aroma. Odstranění ledu dodává pivu silnější koncentraci alkoholu, která se pohybuje v rozmezí od 9 do 30 % obj. Bohužel častým přemrazováním přichází o svou přirozenou nasycenost, takže má žádný až slabý říz.

Použité zdroje:

  • https://www.pivoteka-tabor.cz/ve-zkratce-o-pivnich-stylech/
  • https://www.imago.cz/pivni-styly
  • https://beerweb.cz/o-pivu/pivni-styl
  • https://www.budejovickybudvar.cz/blog/lezak-ipa-pale-ale-znate-sve-pivo