Jste zde

Od UHO ke skvělé omáčce pod maso: Mrkněte se na recept. Je to hračka!

uho omáčkovník Zdroj: Shutterstock
Zapomeňte na nechvalně známou univerzální hnědou omáčku z dob minulých! Máme pro vás recept i několik tipů a triků, aby chutnala mnohem lépe.

30. 5. 2025

Univerzální hnědá omáčka, zkráceně UHO bývala v dobách socialismu častou kulinářskou specialitou v mnoha školních jídelnách, nemocnicích a závodních kantýnách. Dávala se tehdy takřka ke všemu, jen málokoho nadchla a dodnes zanechala na psychice mnoha z nás hluboké šrámy. 

shutterstock_2145421227.jpg

UHO na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Univerzální hnědá omáčka byla v dobách socialismus základem téměř každého jídla.

Strašák z dětství

Během socialistické éry představovala univerzální hnědá omáčka rychlé a jednoduché řešení, aby jídlo nebylo suché. Obvykle se připravovala z kostkového bujonu i jiných umělých dochucovadel a podávala se k plátku masu, k rýži, k těstovinám i k bramborovým a houskovým knedlíkům. Chutnala pořád stejně, byla nevýrazná a svou barvu i konzistenci měnila jen podle dnů v týdnu.  

shutterstock_2132344049.jpg

gulášové uho
Zdroj: 
Shutterstock
Nechvalně proslulá UHO z dob socialismu se dá v mnohém vylepšit!

Vezměte ji na milost a dejte jí opět šanci!

Přestože je omáčka vnímána stále jako nechvalně proslulá, z českých kuchyní nikdy zcela nezmizela. Principiálně totiž není špatná! Na její přípravě není nic složitého a díky své univerzálnosti ji lze podávat téměř ke každému jídlu. Zárukou plné chuti je však kvalitní silný vývar a pořádný cibulový základ. 

shutterstock_2437413981.jpg

uho dochucovadla
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě poctivé univerzální hnědé omáčky zapomeňte na nejrůznější umělá dochucovadla! 

Co budete potřebovat? 

K přípravě poctivé omáčky si připravte 50 g másla, 190 g cibule, 50 g pšeničné hladké mouky, sůl, pepř a 750 ml opravdu silného hovězího vývaru, který si připravíte z kořenové zeleniny, koření a ze zadního hovězího. Použít však také můžete šťavnatější krk nebo loupanou plec. 

Pamatujte, že chuť omáčky značně závisí na kvalitě vývaru! 

A jak na to?

Pokud máte vývar již hotový, samotná příprava omáčky vám zabere jen pár minut

V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Pak ji poprašte moukou, zamíchejte a ještě minutu smažte. Po částech přilijte studený vývar, vše důkladně promíchejte a vařte zhruba 20 minut na mírném ohni. 

Nakonec omáčku propasírujte nebo rozmixujte tyčovým mixérem, osolte a opepřete. 

Tip: Pro zvýraznění chuti můžete přidat drcený kmín, bylinky, kapku citronové šťávy, lžíci rajského protlaku či trochu vína. Pro zjemnění můžete zase přidat kousek másla nebo trochu smetany. 

Zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/recept/univerzalni-hneda-omacka
  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/uho-omacka-ktera-ovladla-ceske-jidelny-cesi-se-za-ni-stydi-v-britanii-ji-miluji
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/25203-univerzalni-hneda-omacka
  • https://www.prozeny.cz/clanek/retro-recept-uho-aneb-univerzalni-hneda-omacka-59885
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7762-retro-okenko-univerzalni-omacka-uho-byvala-klasika-skolnich-jidelen-diky-snadnym-trikum-bude-chutnat-bozsky/

Související články