23. 9. 2022
Hložinky, plody hlohu, jsou malé červené plody, na které můžete narazit při svých toulkách přírodou během září a října. Mají sladkokyselou chuť, jsou lehce stravitelné a jsou plné cenných látek, které mají pozitivní vliv na celý organismus. Jejich účinek se však objeví až po delší době užívání!
Hložinky jako srdeční elixír
Hložinky jsou plné blahodárných látek, které mají pozitivní vliv na celý organismus. Velmi významně však ovlivňují celý kardiovaskulární systém. Pomáhají zvyšovat prokrvení celého těla, zlepšují průchodnost cév i tepen, mírní srdeční arytmii a také dokážou regulovat krevní tlak.
Vysoký krevní tlak snižují a naopak nízký krevní tlak zvyšují. Účinek hložinek je ale natolik silný, že jejich užívání je nutné konzultovat s lékařem!
Ke kulinářským účelům se hodí jen dozrálé sytě červené plody
Zpracovat hložinky můžete hned několika způsoby. Vždy však používejte pouze plně dozrálé sytě červené plody, které nejsou červivé či jinak poškozené.
Mezi nejjednodušší způsob zpracování patří příprava čaje, který si můžete připravit jak z čerstvých, tak i ze sušených hložinek. Hložinky stačí pouze zalít horkou vodou, a pak nechat zhruba 10 minut louhovat.
Výroba sladké hložinkové medolády je o trochu složitější, ale zaručeně se po ní hned zapráší. Výborná je na palačinky, lívanečky, na vafle nebo i jen tak k namazání na chleba. A jak na ni?
Zhruba 500 gramů umytých hložinek a 200 gramů třtinového cukru smíchejte, rozmixujte ponorným mixérem a následně propasírujte přes jemné sítko. Dále přidejte 2 lžíce kakaa, 3 lžíce medu a vše důkladně promíchejte. Medoládu uchovávejte v chladu, v uzavřené nádobě a rychle ji spotřebujte. Velmi rychle se totiž kazí.
Tip: Proslazené slupky a semínka, která vám po propasírování zbydou, můžete nechat několik týdnů macerovat při běžné pokojové teplotě v kvalitním alkoholu a získat tak vynikající alkoholický likér.
Pokud si chcete hložinky uchovat až do další sezóny, tak si zkuste připravit hložinkovou marmeládu. Způsob přípravy je stejný jako u jiných ovocných marmelád.
K přípravě marmelády budete potřebovat pouze 1 kilogram hložinek a 500 gramů cukru. Vypeckované a rozmačkané hložinky zalijte půl litrem vody a vařte je, dokud nezměknou.
Poté je propasírujte, přidejte cukr a směs vařte, dokud nezačne rosolovatět. Pokud je konzistence správná, nalijte marmeládu do čistých skleniček a zavařte ji klasickým způsobem.
Zdroje:
- https://zena-in.cz/clanek/leci-srdce-i-dusi-a-dokonce-i-chutnaji-mate-nejvyssi-cas-nasbirat-si-hlozinky
- https://sazenicka.cz/recepty-hlozinky-caj-pomazanka/
- https://sever.rozhlas.cz/hlozinky-jsou-chutne-i-zdrave-navic-mirni-stres-a-pomahaji-proti-nespavosti-8569762
- https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-hlozinky-recepty.html
- https://bylik.cz/zbozi/401-hloh-plod.html