Jste zde

Lednička podle pravidel: Rajčata do ní nepatří a maso pošlete do „dvojky“

žena nahlížející do lednice Zdroj: www.bigstockphoto.com
Přijdete z nákupu a bez rozmyslu ho naházíte do ledničky? Chyba! Nesprávným skladováním potravin v ledničce zkracujete jejich trvanlivost a zbytečně tak vyhazujete peníze oknem. Příště to proto zkuste jinak a podle následujících pravidel.

14. 6. 2020

Ještě před tím, než začneme řešit, kam s masem nebo vejci, je potřeba si připomenout, že jsou potraviny, které – byť k tomu přímo vybízejí – nemají v ledničce co dělat. Jde třeba o rajčata nebo brambory, ze kterých dělá nízká teplota moučný kus „něčeho,“ co v našem jídelníčku vážně nechceme. 

Podobně je na tom i tropické ovoce, které nízké teploty špatně snáší. Řeč je třeba o banánech a citrusech. Do ledničky nepatří ani cibule a česnek, kde zbytečně ztrácí své typické aroma. Dejte je proto raději do spížky, kde bude temno, chladno a bude kolem nich proudit čerstvý vzduch.

bigstock-women-looking-for-food-inside-369773281.jpg

žena ukládající potraviny do lednice
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Některé potraviny nemají v ledničce co dělat. Třeba česnek ztrácí svou chuť a aroma a brambory moučnatí a sládnou.

Pozor také na kávu, která má tendenci absorbovat všechny pachy. A že jich v lednici není zrovna málo. Raději si pořiďte vakuovou nádobu, kde čerstvě namletá káva vydrží i několik dní. 

Věděli jste, že do lednice nepatří ani oleje nebo med? Rostlinné oleje, včetně toho olivového, totiž v chladu mění konzistenci, houstnou, až tuhnou a často bývají zakalené. Velmi podobná je situace také u medu. V chladu totiž rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. 

Uspořádání lednice ovlivňuje její teplota

Ve spodní části ledničky je teplota nejnižší a zvyšuje se o cca jeden stupeň s každou poličkou. Nejvyšší teplota (cca 11 °C) je pak ve dveřích. Této informaci proto přizpůsobte uspořádání lednice. 

bigstock-woman-taking-food-out-of-fridg-346782097.jpg

sýr v lednici
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
V lednici je nejchladněji dole. A s každou poličkou teplota roste zhruba o jeden stupeň.

Do spodních šuplíků, kde je ideální teplota a vlhkost, proto ukládejte nemytou zeleninu a ovoce, kterou zbavíte originálního obalu. Nad šuplíky se zeleninou pak umístěte čerstvé maso a ryby. Abyste zabránili kontaminaci s potravinami níže, dobře je oddělte od ostatního jídla pomocí uzavíratelných nádob. 

Další část lednice je určena pro šunky, salámy, uzeniny apod. Nad tyto produkty ještě patří mléčné výrobky (např. jogurty, sýry apod.). Vrchní police jsou určené pro vychladlá hotová jídla, polévky, chlebíčky a obecně vše, co je nutné rychle spotřebovat.

Dvířka ledničky jsou potom určená pro uskladnění nápojů (džusy, alkohol, mléka apod.). Do vyšších pozic dveří uložte marmelády, dressingy, hořčice nebo kečupy. Můžeme sem umístit i kostku másla nebo margarínu. 

O něco výše uskladněte vejce, ale nikoliv v papírovém obalu z obchodu. Raději je přeskládejte do určeného držáku, protože papírový obal od vajec je plný nejrůznějších mikroorganismů, které by mohly ostatní potraviny kontaminovat. 

Tento zmatený článek se objevuje na internetu už po několikate.Už dlouho jsouv prodeji lednice total no frost,které vnítřnim ventilatorem rozloží teplotu rovnoměrně po celé lednici,včetně dviřek.cca 11°c.bylo u plynových ledniček před padesáti lety.