Jste zde

Kefírová buchta: Ideální pro nečekané návštěvy i nevyzpytatelné mlsouny

kefírová buchta Zdroj: Shutterstock
Ať už se k vám ohlásila návštěva pěkně narychlo, nebo máte doma mlsouna, který si rád dopřeje něco z domácího pečení, s kefírovou buchtou nikdy nešlápnete vedle. Je jednoduchá a stačí na ni jen pár ingrediencí.

11. 3. 2023

Není to žádné velké gastronomické umění, zároveň ale neznáme nikoho, kdo by se nad kefírovou buchtou ušklíbal. Je totiž lehká a dokonale vláčná, a když nebude stačit sama o sobě, povýší ji třeba troška marmelády nebo čokoládové polevy navrchu. Do hodinky budete mít přichystané pohoštění a zaručeně sklidíte úspěch.

Recept na kefírovou buchtu, které nikdo neodolá

Jak bylo řečeno, není to žádný ohromný výstřelek. 

Co potřebujete: 500 ml kefíru, 250 g hladké a 100 g polohrubé mouky, lžíci sody, 120 g cukru nebo alternativního sladidla, vejce a 200 ml oleje; na polevu pak ještě 100 g hořké čokolády a 200 g kysané smetany

shutterstock_59449486.jpg

kefír a mouka
Zdroj: 
Shutterstock
Kefírová buchta je jednoduchá na přípravu, ale nesmírně chutná.

Jak na to?

  • V míse pořádně promíchejte sypké ingredience. Nikde nesmí být hrudky.
  • Přidejte kefír, vejce a olej. Všechno smíchejte a vytvořte jednolité těsto.
  • Do celého, ale třeba i jen do poloviny těsta můžete přidat holandské kakao. Buchta pak bude dvojbarevná.
  • Předehřejte troubu na 180 °C, na plech si připravte pečicí papír a pak na něj nalijte těsto.
  • Pečte zhruba 20 minut a stav buchty zkoušejte špejlí.
  • Připravte si polevu. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a pak do ní přimíchejte kysanou smetanu. 
  • Jakmile buchta vychladne, potřete ji polevou a nechte ztuhnout. 
  • Kefírovou buchtu servírujte nakrájenou na kostky. 

Náš tip: Pokud se vám nechce pracovat s polevou nebo čokoládě neholdujete, podélně buchtu rozkrojte a namažte ji oblíbeným džemem. Pak ji zase slepte.

Císařský trhanec, to je „nebe v hubě“. A přitom vznikl omylem. Jak na něj?

Kefír nad zlato. Proč si ho čas od času dát a mít z něj dobrý pocit?

Kefír je v téhle buchtě základ. Díky němu patří k těm „mokřejším“. Sám o sobě je ale kefír neuvěřitelně prospěšný lidskému zdraví, a to především díky obsahu probiotik, která se starají o zdraví střev. To se pak může projevit i na vaší imunitě, která „sídlí“ právě v nich.

shutterstock_1658697202.jpg

kefír ve sklenici
Zdroj: 
Shutterstock
Kefír má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Plnotučným kefírem taky doplníte vápník, který je – jak známo – perfektní na kosti. Pravidelnou konzumací kefíru pak „bezbolestně“ zabojujete proti alergiím a rozvoji karcinogenních buněk. A to už stojí za to. 

Použité zdroje:

  • https://www.albert.cz/recepty/kefirova-buchta
  • https://www.wugi.cz/a/7-vyhod-kefiru-nakopne-imunitu-a-podpori-zdravi-strev
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/eliska-jedlickova/zajimavosti/kefirova-buchta-rychla-dobrota-nejen-pro-necekanou-navstevu

Související články