21. 6. 2020
Nedostatečně a nerovnoměrně rozpálený gril patří k častým chybám, kterých se při grilování dopouštíme a které mají vliv na výslednou chuť masa. Maso se kvůli nízké teplotě nezatáhne a na jeho povrchu se nevytvoří krusta, která by udržela šťávu uvnitř masa. Naučte se s námi správně rozpálit gril na tuhá paliva a váš steak už nikdy nebude vysušený a tuhý jako podrážka.
Palivo vybírejte podle pokrmu, který chcete připravovat
Brikety a dřevěné uhlí jsou nejběžnější tuhá paliva, která užíváme při grilování. Přičemž rozdíl mezi oběma spočívá nejen v ceně, ale i v časové náročnosti a výhřevnosti. Dřevěné uhlí se mnohem rychleji a snáz rozehřeje, ale na druhou stranu má mnohem menší výhřevnost a hoří kratší dobu.
Při rozpalování briket se pravděpodobně více zapotíte, ale vydrží mnohem déle rozpálené a spotřebujete jich i menší množství.
Při podpalování upřednostněte přírodní podpalovače
Způsobů, jak rozpálit gril existuje několik. Při grilování v menším kruhu rodiny si můžete připravit žhavé ze dřeva. V případě, že grilujete pro více strávníků a potřebujete větší množství rozžhaveného paliva, vám práci ulehčí podpalovače. Ať už chemické nebo ty na přírodní bázi. Zejména ty chemické však mohou zanechat stopu a negativně ovlivnit vůni i chuť.
Hlavně nespálit!
Správná teplota je základem úspěchu. Pro přímé grilování plátků masa je ideální teplota okolo 170 stupňů Celsia, pro zeleninu a uzeniny je vhodnější teplota nižší a pro grilování větších kusů masa zase naopak vyšší.
Nejjednodušší způsob, jak zjistit teplotu, je samozřejmě za pomoci teploměru. Spolehnout se však můžete i na sebe a na svou dlaň, kterou umístíte zhruba 12 centimetrů nad rozpálený rošt.
Doba, po kterou udržíte ruku nad grilem, vám napoví teplotu. Při střední teplotě, která je vhodná pro grilování masa, udržíte ruku nad grilem 5 až 7 sekund.
Pamatujte také na to, že správně rozžhavené uhlí by nemělo kouřit a mělo by být žhavé po okrajích. Brikety by zase měly být celé pokryté jemným šedivým popelem.
Znáte startovací komín?
Startovací komín je šikovná pomůcka, která ulehčí a urychlí rozžhavení většího množství paliva. Komín stačí naplnit briketami, popřípadě uhlím, zhruba do poloviny komínu umístit podpalovač, a pak už jen ve spodní části podpálit. Brikety budou rovnoměrně rozžhavené do 30 minut, dřevěné uhlí do 15 minut.