Jste zde

Burčák: Ten kvalitní poznáte i po sluchu. A hnědé zabarvení ukazuje na přítomnost jablek

částečně zkvašený mošt z hroznů Zdroj: www.bigstockphoto.com
Dejte si s námi skleničku burčáku! Oblíbeného nápoje, který prospěje vašemu zdraví. Prozradíme vám, jak poznat kvalitní burčák, a uvedeme na pravou míru rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem.

12. 9. 2020

Burčák je mírně alkoholický nápoj, který vzniká kvašením révy vinné a který má blahodárný vliv na lidský organismus. Spolehlivě zvedne náladu, urovná pocuchané nervy, zbaví vás únavy, omladí celý organismus, posílí srdce a výborně pročistí vaše tělo. Důležité však je pít ho s mírou! 

Věděli jste, že byste za sezónu měli vypít tolik burčáku, kolik vám v žilách koluje krve? 

Pití burčáku je velice zrádné! V první fázi kvašení, kdy převažuje přírodní cukr nad alkoholem, vás mohou při nadměrné konzumaci překvapit jeho projímavé účinky. V každé další fázi kvašení vás zase může překvapit nečekaná opilost. S delší dobou kvašení se totiž u burčáku snižuje obsah cukru a zvyšuje se množství alkoholu.

bigstock-128375870.jpg

bílý a červený burčák
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Z kvalitního burčáku by neměla být cítit hniloba ani zatuchlina. Mírný zápach po droždí není na škodu. 

Pančování burčáku vodou je jedním z nejčastějších prohřešků! 

Kvalitní burčák poznáte nejen podle barvy, vůně a chuti, ale i za pomoci sluchu. Poctivý burčák z bílých hroznů příjemně šumí, má ovocnou chuť i vůni a bílou až světle žlutou barvu. Hnědý odstín může značit vyšší stáří nebo přítomnost jablek. Průhledný vzhled zase značí přítomnost vody. Naopak zakalení a jemná usazenina na dně láhve nejsou na škodu! 

bigstock-from-grape-to-vine-6539769.jpg

burčák a víno
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Burčák kupujte přímo od vinaře nebo v kamenné vinotéce, abyste měli jistotu, že burčák je skutečně z českých hroznů a není pančovaný jablečnou šťávou nebo vodou. 

Červený burčák z modrých hroznů, který je méně častý, má světle rubínovou až tmavě červenou barvu a voní po malinách. Ve vinotéce nebo u vinaře ho můžete koupit až v druhé polovině září a jen po omezenou dobu.

Rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným moštem mnohdy nepozná ani odborník 

Burčák nikdy nekupujte ve stáncích u silnice! Ve většině případů totiž koupíte částečně zkvašený mošt, nikoliv burčák, za který ho nepoctiví prodejci nelegálně vydávají.

Názvem burčák mohou prodejci pojmenovat pouze takový nápoj, který je vyroben z českých hroznů. Nápoj z hroznů, které byly dovezeny ze zahraničí, musejí označit jako částečně zkvašený hroznový mošt. 

Pamatujte! Burčák z českých hroznů je k dostání většinou až v druhé polovině srpna. Nápoj, který zakoupíte dříve, je s největší pravděpodobností částečně zkvašený mošt z hroznů ze Slovenska nebo Maďarska.

bigstock-red-stum-in-glass-on-the-barre-93094454.jpg

červený burčák
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Kvalitní a nepančovaný částečně zkvašený hroznový mošt má stejnou chuť, vůni i blahodárné účinky na lidský organismus jako český burčák. Rozdíl je pouze v zemi původu hroznů! 

S burčákem se neťuká

Burčák uchovávejte v lednici a myslete na to, že stále kvasí. Snadno se tak může stát, že vám v lednici exploduje! 

Chlad sice kvašení burčáku zpomalí, ale nezastaví. Pokud nechcete, aby vám burčák ukázal svou sílu, nikdy neutahujte víčko nebo ho choďte pravidelně povolovat. Účinným trikem je i provrtaná dírka uprostřed víčka

Takže na zdraví, ale pozor s burčákem se neťuká, aby se "nezakřiklo" veškeré víno z letošní úrody.