Jste zde

Artyčok: Květ bodláku, jehož srdíčko zlepšuje trávení a posiluje imunitu

artyčok v košíku Zdroj: Bigstockphoto
Naučte se správně připravit artyčok. Delikatesu středomořské kuchyně, která v sobě ukrývá spoustu minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, které podporují celkové zdraví.

1. 5. 2022

 Artyčok je exotická zelenina, která se pěstuje v teplejších oblastech jižní Evropy a severní Afriky. Dorůstá do výšky až dvou metrů, má stříbřitě zelené listy a modré až fialové květy, které v sobě ukrývají lahodné a velice zdravé srdíčko. Dostat se k němu chce však trochu cviku a šikovnosti. 

bigstock-fresh-artichoke-isolated-on-wh-447847720.jpg

artyčok na podložce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zařadíte-li artyčok do svého jídelníčku, posílíte svou obranyschopnost a zbavíte tělo škodlivých látek. 

Málo známá super potravina

Artyčok obsahuje velké množství antioxidantů, hodně vlákniny a spoustu vitamínů i minerálních látek, které ovlivňují celkové zdraví. Posiluje imunitu, chrání srdce i játra, posiluje kosti a podporuje jejich růst, zlepšuje paměť, podporuje trávení a je skvělou prevencí některých druhů rakoviny. Tělo zbavuje škodlivých látek a dokonce napomáhá při hubnutí. 

Měkké srdíčko uvnitř artyčoku je nejchutnější

U artyčoku se konzumuje pouze květní lůžko, které je skryto pod pichlavými lupeny. Má hořkosladkou chuť a v kuchyni se používá podobně jako jiné druhy zeleniny. V syrovém stavu se však moc nepoužívá. Artyčok můžete dusit, péct, smažit, zapékat, marinovat, grilovat nebo jednoduše uvařit ve slané vodě. Je třeba s ním ale pracovat rychle, neboť na vzduchu rychle zčerná

Tip: Očištěný artyčok vložte do vody s pár kapkami citronové šťávy. Zamezíte jeho zčernání!

Artyčok je v podstatě jedlý květ bodláku

Artyčok je nutné sklízet těsně před tím než květní pupen rozkvete, tedy v době, kdy jsou šupiny květního úboru ještě zavřené. Jakmile se rozvinou, jemná dužina uvnitř artyčoku zdřevnatí a získá hořkou chuť.

bigstock-plate-with-marinated-artichoke-440841902.jpg

sterilizovaný artyčok
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sterilizovaný artyčok můžete přidat do salátu, polévky, do různých masových směsí, těstovin i na pizzu. 

Dostat se k lahodnému srdíčku chce cvik a trochu šikovnosti. Artyčok je nutné nejprve opatrně okrájet zubatým nožem, poté z vrchu seříznout a nakonec vydlabat, abyste oloupaný artyčok zbavili i chlupatého středu, který se nedá jíst. Při práci je však nutné postupovat velmi pomalu a pečlivě, aby vám zbylo co nejméně odpadu. 

bigstock-artichoke-flower-edible-bud-cr-386545048.jpg

srdce artyčoku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Tvrdé a hořké listy artyčoku můžete využít k přípravě léčivého čaje, který prospívá játrům a podporuje vylučování žluči.  

V supermarketu je spíše vzácností

Artyčok seženete spíše konzervovaný než v čerstvém stavu. S trochou pěstitelských zkušeností ho však můžete zkusit vypěstovat ze semen nebo z předpěstovaných sazenic i na své zahradě, respektive ve skleníku, který zajistí vyšší teplotu. Artyčok je nutné dále pravidelně hnojit, okopávat a zalévat, aby půda byla neustále vlhká. 

Zdroje:

  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-ho-loupat-a-varit-artycok-radi-roman-paulus.A121009_114613_dobra-chut_glu
  • https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/artycok-pestovani-recept-v-oleji-ucinky-kardovy
  • https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Artycok-procisti-telo,-podpori-pamet-a-pomuze-i-pri-traveni-tuku__s10010x19622.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-uvarit-artycok.html
  • https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/artycok-neni-zadny-bodlak-ale-ucinna-superpotravina-4503.html