Jste zde

Vychytávky do kuchyně: Vrací se šunkovary a hitem posledních let jsou silikonové formy

Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Hlavně se nebát a všechno vyzkoušet! Do kuchyně si dnes člověk může pořídit věci,  o kterých se kuchařům před pár lety ani nesnilo. Je libo domácí šunku ze šunkovou? Nebo snad papiňák, který umí fritovat?

10. 9. 2012

Zatímco naši předchůdci si v kuchyni museli vystačit s pár kousky nádobí, ze současné nabídky v oblasti kuchyňského vybavení přechází zrak. Zároveň už ale díky nim vaření není náročnou činností, ale příjemným relaxem. Co všechno si tedy dnes můžete pořídit do kuchyně?

Moderní „papiňák“ umí i fritovat!

Tlakový hrnec není vynálezem dvacátého století, jak se možná mnozí domnívají. Jeho prototyp byl totiž vyrobený už před více než třemi sty lety a předchůdcem dnešního „tlakáče“ bylo keramické nádobí.

Princip přípravy jídla v tlakovém hrnci se od té doby nezměnil – jídlo se i dnes dusí v páře a ve vlastní šťávě a přebytečná pára se vypouští dírkou v pokličce, respektive dnes ventilem. Mimochodem – vědělli jste, že jídlo vařené v tlakovém hrnci se uvaří až třikrát rychleji než v hrnci klasickém? Přitom si navíc zachovává vitamíny a neztrácí se přírodní minerály a chutě potravin.

Pravdou nicméně je, že klasický tlakový hrnec u mnoha žen způsoboval obavy. Ony ty vůbec první tlakové hrnce, které hučely jak vodopády a neočekávaně upouštěly páru razancí lokomotivy ale ani příliš důvěry nevzbuzovaly. Dnes už jsou ale veškeré obavy liché – otvory, kterými páry uniká, jsou totiž dva – hrnec je tedy bezpečnější a tišší – a zároveň je vylepšený materiál, ze kterého je. Pokud má hrnec navíc takzvané sendvičové dno, je ještě rychlejší a tudíž ještě šetrnější.

Nejmodernější papiňáky pak fungují jako „Pět v jednom“ – člověk v nich může fritovat, vařit jako v klasickém hrnci, vařit pod tlakem, ale i připravovat těstoviny jako ve speciálním těstovinovém hrnci a napařovat.

Pokud přemýšlíte o nákupu nového tlakového hrnce, pak si projděte nabídky na internetu. Ceny jsou tam obvykle nižší, než v kamenných obchodem. Velký výběr tlakových hrnců nabízí třeba zasilkovyobchod.cz

Bio nádobí z keramiky

Občas slýcháváme názor, že co je zdravé, to není dobré a co je dobré, není zdravé. Naštěstí se potvrzuje, že to je zásadní omyl. Čím dál více lidem záleží na tom, aby si nejen pochutnali, ale také aby jídlo bylo současně zdravé. Tyhle dvě dříve nespojitelné veličiny dnes spojuje například Bio nádobí Xeramic.

zasilkovy-obchod3

Nádobí s keramickým povrchem je odolné i vůči extrémním teplotám. Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Keramický povrch bio nádobí snese teplotu až 450 stupňů a ani při přehřátí se z něj neuvolňují toxické výpary, které vylučují běžné nepřilnavé povrchy. Nádobí je tak vhodné k přípravě zdravých pokrmů, včetně bio stravy. Pro smažení člověk potřebuje minimální množství tuku a tučnější masa se podlévat nemusí vůbec.

Povrch nádobí je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý, jídlo se tedy nepřipaluje. Povrch nádobí navíc dobře odolává i mechanickému poškození. Velice snadno se čistí, stačí ho vypláchnout a nemusíte nic drhnout nebo leštit.

Bio nádobí se hodí na všechny typy sporáků, včetně těch indukčních, snese i časté mytí v myčce. Díky izolaci držadel navíc při manipulaci nepotřebujete chňapky –nezahřívají se.

Poctivá domácí šunka ze šunkovaru

Šunkovar – možná si ho pamatujete z kuchyně rodičů, nebo prarodičů. A možná ho máte dodnes někde uložený - hrnec na výrobu domácí šunky.

Dnes se domácí šunkovary vrací. A není to jenom díky vlně retrománie, která nás vrací ke všemu, co jsme zažili jako děti nebo mladí. V dnešní době čím dál víc lidem záleží na tom, co jí, a odmítají šizené uzeniny plné konzervantů a náhražek z obchodů.

zasilkovy-obchod2

Šunkovar je retro, které se vrací. Vždyť kdo by si nedal výbornou šunku bez konzervantů? Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Doma vyrobená šunka neobsahuje žádné chemické příměsi, žádné náhražky a člověk tak přesně ví, co vkládá do úst. Člověk navíc může experimentovat – s chutěmi, které šunka může mít.

Zapomeňte na plechy, je tu silikon!

Silikonové formy, nádoby a kuchyňské nástroje jsou čím dál více rozšířenější. Moderní hospodyňky oceňují jejich vlastnosti, které usnadňují práci v kuchyni: jsou lehké, nepřilnavé, odolné vůči vysokým teplotám, nepohlcují pachy z použitých potravin a jsou skladné. Snadno se myjí i v myčce na nádobí, jsou odolné teplotám od -40 oC do +230 oC.