Jste zde

Vánoční stromek: Který druh vydrží nejdéle a jak se starat o ten živý? Poradíme!

Zdroj: www.mountfield.cz
Jaký druh vánočního stromku je nejoblíbenější? Který nejdéle vydrží? A jak o vánoční stromek pečovat?

10. 12. 2017

To vše se dočtete ve článku. A navíc vám prozradíme několik zajímavostí ze života stromů a jejich cesty z plantáže až k vám do obýváku.

Smrk, borovice, jedle?

V ČR se nejčastěji prodává kavkazská jedle, smrk ztepilý nebo pichlavý a černá borovice. Liší se tvarem a hustotou koruny, umístěním jehličí na větvích a také cenou.

Borovice a smrk určené na vánoční stromky jsou obvykle vypěstované rovnou v ČR. Jedle se dovážejí, nejčastěji z Dánska. U nás se jim totiž kvůli vysokým ekologickým nárokům (vzdušná vlhkost, ideální půda, čistý vzduch, místo chráněné před větrem a mrazem) příliš nedaří.

Smrk opadá nejdřív. Větve má skoro stejně husté jako jedle a jsou pokryté jehličím naplocho ze dvou stran. Jehličky jsou krátké a pořádně pichlavé. Borovice vydrží nejdéle. Má řidší větve, které jsou ze všech stran obrostlé dlouhým, pichlavým jehličím.

Pravděpodobně nejslavnější vánoční strom planety. Stojí v Rockeffelerově centru a objevil se i v mnoha filmech - kupříkladu v Sám doma II. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jedle vydrží skoro stejně dlouho a má ze všech stromků nejhustší větve, pravidelný tvar a charakteristickou, sytě zelenou barvu jehličí. To je polodlouhé, obrůstá větve ze tří stran a píchá nejméně, takže se s jedlí nejpohodlněji manipuluje. Mezi jedlemi je pak nejkrásnější jedle kavkazská (abies nordmanniana). V oblasti vánočních stromů je to pojem – něco jako mercedes mezi auty.

Kavkazská jedle: nejkrásnější a nejoblíbenější

Smrk, borovice, nebo jedle? Odpověď na tuto otázku řeší většina Čechů podobně. Nejoblíbenějším vánočním stromkem v ČR je jedle. Přestože v nejprodávanější kategorii do dvou metrů stála loni v běžném prodeji okolo 850 Kč, jako vánoční strom ji ozdobila přibližně polovina českých domácností.

Pouze čtvrtina lidí si pořídila buď smrk (500–600 Kč) nebo borovici (500 Kč). „Když jsme začali tyto jedle prodávat, obrovský zájem nás zaskočil. Desetitisíce stromů byly pryč během několika dní,“ vzpomíná manažer Mountfieldu Jan Elšík.

Letos si můžete koupit kavkazskou jedli v Mountfieldu už čtvrtým rokem. Stromy pocházejí z dánských plantáží a každý prošel přísnou kontrolou odborných inspektorů. Firma je nabízí ve dvou kvalitách: Standard a Premium. Vybírat lze mezi stromy o velikostech 1 až 2,5 m. Ceny začínají na 349 Kč (jedle do výšky 125 cm včetně dřevěného stojanu). Jedle o výšce 1,5 až 2 m přijde kupujícího na 469 Kč.

„Jedle navážíme do našich prodejen kontinuálně, takže jsou vždy čerstvé. Na našich prodejních plochách, které jsou dobře přehledné a osvětlené, nabízíme také ořez kmenu a zabalení stromu do sítě,“ dodává Elšík.

Řezaný = ekologický

Jestliže chcete být ekologičtí a šetřit přírodu, zvolíte stromek řezaný. Ano, čtete správně. Tvrzení, že umělé stromky šetří přírodu, bylo už dávno vyvráceno. Jak vypočítali ekologové, umělý strom ušetří životní prostředí, pouze když ho majitelé budou využívat alespoň 20 let. Nehledě na to, že podle odborníků z Vídeňské univerzity spotřebuje výroba a distribuce jednoho umělého stromku víc kyslíku, než kolik ho dokáže vyprodukovat několik stovek živých stromků po celou dobu růstu.

Ač se to na první pohled nezdá, řezaný vánoční stromek je pro přírodu ekologičtější než jeho umělá varianta.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Umělé stromy se totiž vyrábějí z plastu, hliníku a dalších neekologických materiálů a putují z Číny do Evropy tisíce kilometrů. Zanechávají tak za sebou pořádně dlouhou emisní stopu, a to už vůbec nemluvíme o jejich obtížné likvidaci.

Vánoční stromky se v současné době pěstují v pravidelných řadách na speciálních farmách, kde na místo každého uříznutého hned přijde nová sazenice. Barbarské nájezdy na mladé stromky volně rostoucí v lese jsou už dávno zbytečné – proč se namáhat a riskovat vysoké pokuty, když stačí pohodlně vybírat z nádherných živých stromků za rozumnou cenu?

Aby vydržel až do Velikonoc…

Péče o vánoční stromek je jednoduchá: stačí mu chlad a voda. „Řezaný vánoční stromek uložte do nádoby s vodou a nechejte v chladném prostředí až do doby, než ho budete zdobit. Před uložením stromku do vody ještě zkraťte spodek kmene o několik cm. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží.

Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete jedli nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne.

Pokud si přenesete stromek z venkovního mrazu domů až na Štědrý den, nechte ho co nejdéle aklimatizovat v chladné místnosti, aby prudkým přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok,“ radí Jan Elšík a dodává: „Vyplatí se také pořídit stojan, do kterého lze nalít vodu, aby jedle mohla pít průběžně. Možná budete muset kmen trochu ořezat, aby se do něj vešel. Dejte přitom pozor, ať kůra opět dosahuje až do vody v nádobce.“

Pokud se budete řídit jeho radami, můžete mít doma vánoční stromek skoro až do Velikonoc…

Víte že…

  • … kavkazská jedle dorůstá do výšky 180 cm dlouhých 10-15 let? Smrk pichlavý roste do stejné výše 10-13 let, smrk ztepilý 9-10 let a borovice černá 8-9 let.
  • … kavkazská jedle vyrůstá ve své domovině až do výše 60 m?
  • … kavkazské jedle dovezené z Dánska mají širší kmeny, takže udrží více živin a déle vydrží?
  • … kavkazské jedle pěstované jako vánoční stromek rostou 12 let? Celou tu dobu produkují kyslík.
  • … kavkazské jedle mají tmavozelené, husté, lesklé jehličí, které při rozmělnění v dlani voní po ovoci?

Související články