9. 8. 2025
Jenže co dělat, když to zrovna „neroste“? Kdy se opravdu vyplatí vyrazit? A jak sbírat, aby to bylo nejen bezpečné, ale i ohleduplné k lidem a přírodě? Přinášíme praktické tipy pro začátečníky i zkušené houbaře, kteří se nechtějí z lesů vracet s prázdnými košíky.
Přečtěte si také: Jak uchovat houby na zimu: Vyzkoušejte houby v soli nebo naložené v sádle
Kdy rostou? Po dešti a s měsícem v zádech
Základní pravidlo houbaření zní: Houby rostou, když je teplo a vlhko. Největší úroda hříbků bývá tradičně od července až do konce září. Výjimkou ale nejsou ani houby, které překvapily první mrazíky. Ty už ale nesbírejte.
Všimli jste si někdy, že se vlna hříbků objeví pár dní po bouřce? Opravdu! Ideální jsou tři až čtyři dny po vydatném dešti. A věřte, nebo ne, houby se řídí i fázemi Měsíce. Už naše babičky říkaly, že ve chvíli, kdy dorůstá měsíc, dorůstají taky hřiby. Není to jen pověra, ale souvisí to s přírodními rytmy a pohybem podzemní vody.
Mohlo by vás zajímat: Červivé houby: Jíst, či nejíst. Uděláme vám v tom jasno!
Každý les má svoje tajemství
Ne všechny lesy jsou stejně „úrodné“. Ideální podmínky pro sběr hříbků (praváků, modráků, babek i suchohřibů) najdete ve smrkových a smíšených lesích, případně pod bukem, dubem nebo borovicí. Mnoho hub roste podél lesních cest, na mýtinách a okrajích lesa. Tedy tam, kde je dost světla a vlhkosti.
Tipy na místa, kde to obvykle roste:
- Mechy a lišejníky: Signalizují zdravé prostředí pro hřiby
- Krajiny s vyšší vlhkostí: Místa podél potoků nebo tam, kde se drží rosa
- Staré lesy, kde není příliš čilý pohyb lidí
- Břehy okolo cest
A jeden praktický tip: Choďte tam, kde jste byli úspěšní loni. Mycelium, tedy podhoubí, zůstává v zemi i několik let a při správných podmínkách se znovu „aktivuje“.
Přečtěte si také: Houbařské mýty: Vadí houbám ohřívání a pomůže při otravě sklenice mléka?
Jak (ne)sbírat aneb Když si nejsem jistý, nechávám houby lesu
Před cestou do lesa se vybavte dlouhými kalhotami, gumáky a repelentem. A taky si osvojte základní pravidlo, které zní: „Nejsi si jistý? Nech houby lesu.“ Každý rok dojde v Česku k desítkám otrav, které někdy bohužel končí i smrtí houbaře. Nejčastější problém? Záměna jedlé houby s jedovatým dvojníkem. Proto nikdy nesbírejte:
- Houby, které 100% neznáte,
- staré, nahnilé, plesnivé nebo červivé kusy,
- houby z míst, kde mohou být chemikálie,
- houby, které přemrzly.
Hříbky vždy sbírejte do košíku (nikoli do plastového kbelíku nebo igelitky, kde se poměrně brzy zapaří) a ideálně je zpracujte ještě týž den. Pokud je necháte do druhého dne v lednici, může se také stát, že se i do zdravého zbytku pustí nějaký zatoulaný červík a vaše úroda přijde vniveč.
Náš tip: Začátečníkům doporučujeme klasický houbařský atlas. Ideálně s fotkami hub ze všech stran a popisem možných záměn. Moderní houbaře jistě potěší i nespočet aplikací, které dokážou rozeznat houbu podle fotografie. Ale pozor, ani ony nejsou všespásné!
Mohlo by vás zajímat: Sušení hub je hračka: Sušit můžete třeba na staré zácloně, niti nebo pomocí soli
Nejoblíbenější houby a jak s nimi doma naložit
Přinesli jste si z lesa bohatou úrodu? Pak vás čeká několik hodin práce. Jak hříbky zpracovat a co z nich v kuchyni vykouzlit? Kromě sušení , dušení nebo omáček pro vás máme i několik dalších způsobů, jak dary lesa chutně a efektivně využít.
- Hřib smrkový (pravák): Výborný do omáčky, smažený i sušený.
- Křemenáč březový: Je poněkud tvrdší, hodí se proto do polévek nebo k nakládání.
- Suchohřib: Skvělý je do smaženice, k nasušení a do polévek.
- Liška obecná: Malá, oranžová, pevná. Výborná restovaná na másle nebo v omáčce.
- Bedla vysoká: Ideální na bezmasé řízky.
- Hlíva ústřičná: Skvělá do omáček, vegetariánských směsí k rýži apod.
Do lesa s respektem a dobrou náladou
Houbaření je o trpělivosti, vnímání přírody a radosti z maličkostí. Někdy se vrátíte s plným košíkem, jindy jen s dobrou náladou a fotkou zajímavé houby. A to je na houbaření vlastně to úplně nejlepší. Žádný výlet totiž není promarněný. V lese se ale vždy chovejte s respektem. A to nejen k ostatním houbařům, ale také přírodě, jejíž dary si tak rádi vychutnáváme.
Použité zdroje:
- https://www.nahouby.cz/kde-rostou/moravskoslezsky-kraj
- https://www.idnes.cz/hobby/houby/houbarske-omyly-a-pravdy-uvedene-na-pravou-miru.A160922_130132_houby_mce
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28878-chyby-sber-hub
- https://www.denik.cz/hobby/otrava-houbami-myty.html