Jste zde

Červivé houby: Jíst, či nejíst. Uděláme vám v tom jasno!

čerstvé hřiby Zdroj: Shutterstock
Přinesli jste si domů košík plný červivých hub? Zjistěte spolu s námi, jestli je můžete bez obav sníst, nebo jestli vám jejich konzumace může přivodit nepříjemné zdravotní potíže.

22. 6. 2024

Češi jsou národ houbařů. Na procházku do lesa s košíkem a nožem vyráží každoročně zhruba jedna třetina populace a v průměru si z lesa odneseme přes 30 tisíc tun hub. Zdaleka ne všechny houby jsou však čisté a bez červů! 

shutterstock_1155094963.jpg

bedlobytka
Zdroj: 
Shutterstock
Houby napadají nejčastěji mouchy bedlobytky, které kladou svá vajíčka do tření hub. 

Pozor by si měli dát zejména citliví jedinci!

Konzumovat červivé houby není přímo životu nebezpečné, ale určitá obezřetnost je na místě. 

Tip: Houby kontrolujte a čistěte už v lese! Nejenže si doma ušetříte spoustu práce, ale také se vyhnete případnému zklamání. 

Červi, respektive larvy různých druhů lezoucího a létajícího hmyzu, způsobují rychlejší zkázu hub a zanechávají za sebou nepatrné množství exkrementů, které může zejména u citlivějších osob způsobit alergickou reakci a podráždění trávicího ústrojí. 

Červivé houby ihned zpracujte!

Pokud jste zdraví, mírně červivé houby vám neublíží. Ba naopak! Nějaký ten zapomenutý červík může být pro vaše tělo vítaným zdrojem bílkovin a dalších cenných látek. Houby však nezapomeňte zpracovat dřív, než začnou hnít a plesnivět. 

Pamatujte! Pokud se přeci jen rozhodnete mírně provrtané houby konzumovat, zpracujte je co nejrychleji, než začnou hnít a plesnivět!

Odstranit červy z hub není nic složitého

Před samotným zpracováním hub můžete červy velmi jednoduše vypudit ven. Houby stačí buď pořádně a správně usušit, nebo je na několik hodin namočit do slané vody

Tip: Při houbaření zaměřte svou pozornost na bedly, pýchavky, křemenáče a lišky. Lépe odolávají červům!

shutterstock_2248025147.jpg

nasušené houby
Zdroj: 
Shutterstock
Zbavit houby červů  je celkem jednoduché. Během sušení při vyšší teplotě obvykle vylezou sami. 

Pokud se rozhodnete houby sušit, nakrájejte je na 3 až 5 milimetrů silné plátky a sušte je při vyšší teplotě v troubě nebo v sušičce potravin, aby byly během několika hodin dokonale vysušené. Pakliže budete sušit červivé houby na vzdušném místě ve stínu a proces sušení bude trvat několik dní, červi napadnou i zdravé části hub. 

shutterstock_2229001213.jpg

usušené červivé houby
Zdroj: 
Shutterstock
Při sušení za vyšší teploty červi utečou a v houbách zůstanou “jen” chodbičky. 

Červivé houby můžete také namočit do slané vody a vyčkat až všichni červi vyplují na povrch. Počítejte však s tím, že proces trvá několik hodin a po vyndání je nutné houby propláchnout v čisté vodě a osušit.  

Zdroje:

  • https://gardenlux-cs.decorexpro.com/sad-i-ogorod/griby/est-v-belyh-gribah-chervi-i-kak-ih-vyvesti.html
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/monika-dokoupilova/zajimavosti/cervive-houby-snist-nebo-okamzite-vyhodit
  • https://zivotvcesku.cz/cervive-houby-v-kuchyni-obsahuji-larvy-hmyzu-popsal-mykolog-rekl-zda-je-mozne-je-jist/
  • https://zoom.iprima.cz/priroda/cervivost-hub-186500
  • https://www.ireceptar.cz/hobby/cervive-houby-skodlivost-30000910.html