Jste zde

Pozor na pecky z meruněk: 3 jádra dokážou zabít člověka. Přesto na ně někteří nedají dopustit

meruňka a pecky Zdroj: Shutterstock
Jádra z meruněk jsou neustále dokola omílaným tématem. Zatímco některým vstávají vlasy hrůzou na hlavě už jenom při pomyšlení na jejich konzumaci, jiní jim přisuzují až zázračné účinky. Jak je to tedy doopravdy?

17. 7. 2024

Podobně jako třeba mandle nebo jádra broskví a švestek, obsahují i pecky meruněk amygdalin. Látku, která se v zažívacím traktu člověka mění na jedovatý kyanid a může zabíjet. Kyanid, chcete-li spíše kyanovodík, je totiž enzymatický jed, jenž buňkám brání v přijímání kyslíku, a ty v důsledku jeho nedostatku odumírají.

Zmíněný amygdalin je látkou, díky které jsou jádra meruněk neuvěřitelně hořká. Brání proto býložravcům, aby si na nich pochutnali. Příroda tak chrání jádra meruněk před jejich nevratným zničením. Čerstvé meruňkové pecky obsahují tolik amygdalinu, že dospělému člověku stačí k otravě pouhá tři jádra! Jejich konzumaci tedy v žádném případě nedoporučujeme. A to i přes to, že se v mnohých zdrojích dočtete opak.

Přečtěte si také: Meruňky kvetou mezi prvními. Jak je ochránit před jarními mrazíky?

shutterstock_2181790829.jpg

jádra meruněk
Zdroj: 
Shutterstock
Někteří pecky z meruněk suší a jádra z nich pak loupou jako oříšky.

O protirakovinných účincích se začalo mluvit v Rusku

Zmíněnému amygdalinu jsou ovšem podle některých zdrojů přisuzovány i významné protirakovinné účinky. Ty vůbec poprvé zmínil jistý Ernst Krebs, americký biochemik, který žil v polovině 19. století v Rusku. Ernst tvrdil, že rakovina vznikne z důvodu nedostatku amygdalinu v těle.

V rámci experimentu si ho chtěl nechat do těla vpravit. Nakonec mu to ostatní kolegové rozmluvili a účinky amygdalinu vyvrátili. V průběhu let byly provedeny i další studie, které vyvrátily, že by měla zmíněná látka v našem organismu jakoukoli funkci nebo, že by snad dokázala omezit bujení rakovinných buněk. 

Měli byste vědět: I přes výše uvedené a to, že i například americký National Cancer Institute používání této látky při léčbě rakoviny zamítl, stále existují nejrůznější šarlatáni a léčitelé, kteří používají pecky z meruněk k přípravě nálevových směsí či čajů. Bezpečnost těchto „elixírů“ nelze zaručit! 

Mohlo by vás zaujmout: Meruňkový olej je požehnání pro citlivou pokožku. Ale skvělý je i do dezertů!

shutterstock_1461887999.jpg

rozbité meruňkové pecky
Zdroj: 
Shutterstock
Meruňkové pecky rozhodně nejsou vhodné k jídlu.

Meruněk se bát nemusíte

Pokud byste vzhledem k výše uvedeným informacím plánovali omezit konzumaci slaďoučkých meruněk, nedělejte to! Jíst meruňky je naprosto bezpečné a žádné riziko otravy vám nehrozí. To samozřejmě za předpokladu, že si nebudete „pochutnávat“ na hořkých a tvrdých peckách plných amygdalinu. 

Zajímavý tip závěrem: Meruňkové pecky nekonzumujte, ty citrusové ale bez obav sníst můžete. Obsahují totiž látky zvané limonoidy, kterým jsou přisuzovány antivirotické účinky. 

Zdroje:

  • https://bezpecnostpotravin.cz/jadra-merunek-predstavuji-riziko-otravy-kyanidem/ 
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/14365-merunkove-pecky
  • https://jakzdrave.cz/zdravi/blahodarne-vlastnosti-merunkovych-pecek-bojuji-nejen-proti-rakovinovym-bunkam/