Jste zde

Pět míst, na které byste neměli zapomenout při úklidu kuchyně

Zdroj: Westbro.com

Novoroční i jarní úklid domácnosti bychom měli mít za sebou, ale špína a prach jako by neměly co na práci a rozhodly se nám otravovat život po celý rok, takže už je pomalu čas na další velký úklid. Na co si při něm dát pozor v kuchyni?

15. 5. 2013

K obvyklým nečistotám se nyní ještě přidává pyl a chmýří z rostlin proudící do bytu okny při větrání. Jestliže většinu nečistot zachytí síť proti hmyzu, tak je byt sice o něco čistší, zase ale musíme vyčistit onu síť. Uklízení zkrátka nemá nikdy konce. Když už nás unavuje, máme tendenci si ho zjednodušit a věnovat se hlavně nejvíce viditelným místům. Na která zákoutí bychom ale také při úklidu kuchyně neměli zapomínat?

1.    Úklid kuchyně: Odpadkový koš

Bakterie tu mají ideální podmínky pro množení, takže je nutné ho pravidelně vymývat. I když ho vystýláme igelitovým sáčkem, dostanou se nečistoty ven a na dně nebo na spodní straně poklopu se může začít tvořit plíseň. Čas od času neškodí pokropit koš dezinfekčním roztokem, pár minut nechat působit a poté umýt.

kuchyne-1

Když se udržuje v čistotě, vypadá kuchyně i po letech stále jako nová. Zdroj: Nancy Hugo, CKD (Flickr)

2.    Úklid kuchyně: Houbička na nádobí

Obvyklé vymáchání a vyždímání nestačí, spousta bakterií zůstává uvnitř a zbytky vlhkosti jim poskytují ideální podmínky pro úspěšné množení. Expanzi organismů, které mohou způsobit vážná onemocnění, zabrání, když houbičku dáme i s nádobím do myčky nebo ji necháme na chvíli v mikrovlnné troubě. Vysoká teplota si s mikroby a bakteriemi spolehlivě poradí.

Další rady a tipy do kuchyně:

3.    Úklid kuchyně: Odkapávač na nádobí

Je velmi pohodlné po umytí nádobí odložit na odkapávač a nechat vzduch a gravitaci, ať si se sušením poradí bez nás. Po uklizení bychom ovšem měli odkapávač, především pak nádobu, do níž voda kape, omýt a do čista usušit, jinak vybudujeme nezvaným návštěvníkům z řad mikroorganismů pohodlný příbytek. Jestliže se nám přece jen věci vymknou z rukou a vytvoří se odporná slizká hmota či plíseň, odstraníme ji, vydrhneme osvědčenými koupelnovými pomocníky, například Domestosem či Brefem, a pečlivě vykartáčujeme. Preventivním používáním dezinfekce ve spreji bychom se takovým koncům mohli vyhnout.

4.    Úklid kuchyně: Vodovodní kohoutek

Konec kohoutku, z něhož vytéká voda, je z hlediska čistoty velmi rizikový. Jestliže máme obavy o čistotu vody vůbec, spolehlivě pomohou filtrační konvice. Pokud nás ovšem trápí jen kohoutek, měli bychom ho čas od času, třeba když provádíme velký úklid kuchyně, vyšroubovat a ponořit na chvíli do dezinfekčního roztoku. Při té příležitosti odstraníme i vodní kámen.

Pěstujete si v kuchyni bylinky? Jak na to?

lednicka

Přestože na první pohled vypadá lednice dobře, může skrývat nemilá a pouhým okem neviditelná překvapení. Zdroj: Raymond Shoebe (Flickr)

5.    Úklid kuchyně: Lednice

Žádný úklid domácnosti či jarní úklid není hotový bez důkladného vymytí lednice. Staré typy potřebují ještě pravidelné manuální rozmrazování, u novějších stačí jen udržovat čistotu a pravidelně uklízet. Pořádné vydrhnutí si zaslouží vnitřní prostory, jež přicházejí do styku s jídlem, ale též držadla a rukojeti, na které saháme při otevírání lednice. Otřít je nutné i boční a horní plochy lednice, především však ty zadní, jež působí na prach jako magnet.

Máte další tip na problematicky udržovatelná místa v kuchyni? Podělte se o něj na Facebooku.