2. 7. 2019
Vodní meloun je nejoblíbenější a nejznámější druh melounu. Šťavnatá červená dužina je skvělým zdrojem zdravý prospěšných látek a vody. Skvěle se hodí do salátu, k přípravě mnoha dezertů, k ochucení nealkoholických a alkoholických nápojů i k výrobě marmelády. Dopřát si ho můžete bez výčitek každý den!
Věděli jste, že meloun je nejsladší zelenina? Avšak pro botaniky a kuchaře je meloun ovoce. Důvodem je jeho sladká chuť a semena v dužnatém plodu.
Vodní meloun obsahuje přes 90 % vody. Zbylá procenta tvoří minerální látky, vitamíny a přírodní cukry. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Šťavnatý, sladký a zdravý
Meloun je plný vitamínů a minerálních látek. Zvyšuje obranyschopnost, pročišťuje tělo, posiluje srdce a chrání před rakovinou. Zpomaluje proces stárnutí a zlepší kvalitu vlasů, nehtů i pokožky. U žen zvyšuje sexuální touhu a u mužů má pozitivní vliv na erekci.
V horkých letních měsících pomáhá dodržet správný pitný režim. Těhotným ženám uleví od zažívacích problémů, zácpy a zmenšuje otoky nohou a rukou. Šťáva z melounu je skvělou první pomocí na popáleniny od sluníčka. Popálenou pokožku ochladí, zklidní a hydratuje.
Meloun je bohatým zdrojem draslíku, železa, manganu, hořčíku, zinku a vápníku. Z vitamínů jsou ve velkém množství obsaženy vitamíny C, A a vitamíny skupiny B. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vysoký obsah vody a nízký počet kalorií z něj dělá ideální svačinku během hubnutí. Ukojí touho po sladkém a zasytí na několik hodin.
Zralý meloun krásně voní
Zralý meloun poznáte podle sluchu, po hmatu a zraku. Slupka by měla být pevná, tuhá, lesklá a bez měkkých promáčklých míst. Při poklepu by měl zaznít dutý zvuk a při rozkrojení by měl křupnout. Meloun, který uchopíte do dlaní a zmáčknete ho, by měl zavrzat. Důležitým vodítkem je i stopka, která by měla být stočená.
Žlutá místa na spodní části melounu nejsou na škodu. Naopak! Flek je známkou toho, že meloun nějaký čas ležel a zrál. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pozor! Praskliny uvnitř melounu jsou známkou toho, že meloun byl vypěstovaný za pomoci chemických látek, které měly za úkol uspíšit jeho růst. U zdravého člověka pak mohou tyto látky vyvolat neurologické problémy a být příčinou vzniku rakoviny.
Tip: V obchodě vybírejte melouny menší. Ideální hmotnost se pohybuje okolo tří kilogramů. Jsou šťavnatější a mají lepší chuť!
Proč se na meloun nesmí pít?
Meloun jezte samostatně a po jeho konzumaci minimálně půl hodiny nic nepijte a nejezte! Zcela se vyvarujte mléčným výrobkům, které jinak celou situaci ještě více vyostří. Meloun může v žaludku začít kvasit a způsobit nepříjemnou bolest břicha, nevolnost a průjem.