Jste zde

Lipové květy: Vyrazte na ně a připravte si z nich bonbony nebo výborný sirup

lipový čaj Zdroj: Bigstockphoto
Nepropásněte ideální okamžik pro sběr lipových květů a pojďte si s námi vyrobit lipové bonbony, lahodný čaj nebo léčivý lipový sirup, který je skvělou první pomocí nejen při nachlazení. Prozradíme vám, jak na to.

7. 5. 2021

Čas kvetení lípy srdčité se blíží! Pojďte s námi poznat blahodárné účinky květů a zjistit, kdy je nejlepší čas na jejich sběr.

Uklidní pocuchané nervy

Lipové květy, čerstvé i sušené, se pyšní mnoha prospěšnými účinky na lidské zdraví i na psychiku. Posilují imunitu, snižují krevní tlak, podporují správné trávení a jsou účinnou první pomocí při nachlazení. Zmírní bolest hlavy i bolest v krku, snižují horečku a pomáhají zastavit dráždivý kašel. Zmírňují nervozitu a před spaním navodí stav relaxace. 

bigstock-linden-blossoms-linden-flower-414210611.jpg

větve lípy
Zdroj: 
Bigstockphoto
O léčivých účincích lipových květů na naše zdraví věděli už naši předci, kteří lípy vysazovali s velkou oblibou a vírou, že usmíří znepřátelené rody a urovná mezilidské vztahy. 

Zevně je můžete použít k ošetření popálenin, ke zmírnění vyrážky i ekzému a k úlevě od bolesti kloubů a svalů. 

Čaj z lipového květu uklidní i rozjívené děti

Lipové květy můžete použít v mnoha formách. Využít je můžete k přípravě zdravého sirupu, k výrobě lipového vína i k výrobě bonbonů proti kašli. Stále nejoblíbenější však zůstává lipový čaj, který si můžete velmi jednoduše připravit z čerstvých i ze sušených květů. Popíjet ho můžete pravidelně i při akutních problémech. Při chřipce i běžném nachlazení. 

Při sběru dejte pozor na včely

Pokud si chcete lipové květy nasbírat sami, je důležité zvolit správný okamžik sběru, který v teplejších oblastech nastává už koncem května. V chladnějších oblastech však až v druhé polovině června. Květy je ideální sbírat za suchého počasí a v okamžiku, kdy ještě nejsou plně rozvinuté.

bigstock-bunches-of-freshly-picked-flow-410886523.jpg

lípa v pytlíku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Lipové květy sbírejte společně s přilehlým listem do košíku, papírového nebo plátěného sáčku, aby se nezapařily.

Květy, které chcete využívat do příští sklizně, rychle a šetrně usušte ve stínu na vzdušném místě nebo velmi pomalu v sušičce při teplotě do 35 stupňů Celsia. Jen tak si totiž zachovají nejen své léčivé vlastnosti, ale i medově nasládlou chuť, barvu a charakteristickou vůni. 

Sušené květy uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v temnu a na suchém místě, aby nenavlhly a nezačaly plesnivět. 

Sirup z lipových květů

Dalším skvělým řešením, jak si uchovat sílu lipových květů, je výroba vlastního sirupu, který zachutná i dětem a při prvních příznacích nachlazení zafunguje jako účinná první pomoc. Užít ho však můžete i jako prevenci. Jeho výroba je velmi snadná a nepotřebujete nic jiného než lipové květy, cukr, vodu a 2 citrony.  A jak na to?

Zhruba tři hrsti čerstvého lipového květu vložte do čisté sklenice, zalijte je jedním litrem studené vody a nechte je 24 hodin louhovat. Druhý den květy vymačkejte a tekutinu přeceďte přes velmi jemné sítko do čistého hrnce. Přidejte 1 kg cukru a vše pomalu zahřívejte. Až se cukr rozpustí, přidejte šťávu ze dvou citronů. Ještě horký sirup pak přelijte do čistých sklenic a skladujte ho v chladničce. 

Tip: Sirup z lipových květů si můžete přidat do čaje nebo si z něj připravit osvěžující a zdravou domácí limonádu.

Lipové bonbony proti kašli

Lipové bonbony jsou výborným prostředkem na kašel a velmi snadno si je připravíte ze dvou lžic silného lipového čaje, ze 120 gramů medu, 100 gramů cukru a citronové šťávy z poloviny citronu. 

Všechny suroviny stačí na mírném ohni pozvolna zahřívat, dokud směs nezíská ideální konzistenci, kterou poznáte velmi jednoduchým testem. 

bigstock-bumblebee-in-linden-flowers-c-243361480.jpg

lípa srdčitá
Zdroj: 
Bigstockphoto
Lipové květy sbírejte jen z lípy malolisté a z lípy velkolisté, které přirozeně rostou ve volné přírodě. 

Ideální konzistenci zjistíte tak, že si hmotu kápnete na talířek. Pokud ukápnutá kapka ztvrdne, je nejvyšší čas začít vytvářet bonbony. Hmotu rovnoměrně nalijte na nízký plech a mokrým nožem vykrájejte kostičky. 

Bonbony vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a po ztuhnutí je uchovávejte ve skleněné nebo plechové dóze.