Jste zde

Je čas nezralých ořechů! Vyrobte si z nich domácí ořechovku nebo kompot!

nezralý ořech Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pozor! Už jen pár dnů vám zbývá na sběr mladých zelených ořechů, které jsou skvělou surovinou pro výrobu lahodné domácí ořechovice nebo léčivé tinktury, která vám pomůže zbavit se bolesti kloubů.

2. 7. 2020

Nezralé zelené ořechy jsou skvělou surovinou k výrobě lahodných pochoutek, zdravých nápojů i k přípravě léčivé alkoholové tinktury. Období jejich sběru je však velmi krátké! Ořechy, které jsou uvnitř měkké a které nemají vyvinutou vnitřní skořápku, je ideální sbírat okolo sv. Jana. Podle počasí se však doba jejich sběru může o pár dní posunout. Takže šup šup sbírat!

bigstock-nocino-jars-italian-liqueur-ma-373323751.jpg

nezralé ořechy pro ořechovici
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
K přípravě ořechovice používejte jen vlašské ořechy v době tzv. mléčné zralosti. Ořechy musí být zcela zelené, uvnitř měkké a s neztvrdlou vnitřní skořápkou. 

Bohatý zdroj vitamínu C

Zelené ořechy jsou nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují velké množství vitamínu C i mnoho minerálních látek. Posilují imunitu, vaše tělo zbaví nebezpečných těžkých kovů, mají pozitivní vliv na trávení, pročišťují krev a fungují proti únavě i stresu. Štamprle ořechovky zažene splín a zvedne vám náladu. 

I alkohol může být součástí zdravého způsobu života

O ořechovce lze bez nadsázky mluvit jako o žaludečním likéru. Má totiž blahodárné účinky na lidské trávení. Už pouhý jeden panák ořechovky uklidní váš žaludek, zbaví vás nechutenství a uleví při zácpě. A jak na ni?

bigstock-193335883.jpg

domácí ořechovka
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Domácí ořechovka pročišťuje krev, podporuje její tvorbu a údajně předchází vzniku rakoviny. 

Zhruba 1 kilogram důkladně omytých a rozpůlených zelených ořechů zalijte 1 litrem vodky nebo jiným čirým minimálně 40% alkoholem. Přidejte kůru z dvou bio citronů, které nejsou chemicky ošetřené, kousek celé skořice, kousek oloupaného zázvoru, několik hřebíčků a několik kuliček nového koření. Vše promíchejte a nechte společně louhovat na slunném místě. 

Za čtyři týdny sklenici otevřete a ke směsi přilijte čtvrt litru vody, kterou jste si chvíli před tím svařili s třičtvrtě kilogramem cukru. Výslednou směs sceďte přes jemné sítko, a ještě teplou ji nalijte do sklenic. 

Netradiční ořechový kompot

Kompot z vlašských ořechů je skvělou a zdravou pochoutkou. Omyté nezralé vlašské ořechy hustě propíchejte jehlicí a namočte je do studené vody. Po dvou týdnech a každodenní výměně vody, černohnědé ořechy vyndejte a uvařte do měkka. Následně oschlé ořechy naskládejte do zavařovací sklenice, zalijte je cukerným roztokem, který si připravíte svařením 1 litru vody a 2 kilogramů cukru, sklenice zavíčkujte a sterilizujte. 

bigstock-preparing-green-walnut-liqueur-293902756.jpg

sklenice s nezralými ořechy
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Zelené vlašské ořechy, které necháte naložené několik týdnů v alkoholu a následně je naložíte do medu, jsou skvělou přísadou do bábovky nebo do závinu. 

Účinný lék nejen na bolavé klouby 

Domácí tinktura je skvělým lékem zejména na bolavé klouby. Na plátky nakrájené nezralé ořechy nechte 3 týdny louhovat na tmavém a chladném místě v půl litru 44% alkoholu. Bolavé klouby potírejte tinkturou dvakrát denně.