Jste zde

Nože a nůžky budou znovu jako břitva! S jejich ostřením pomůže obyčejný alobal

alobal na broušení Zdroj: Shutterstock
Říká se, že osvědčený způsob, jak se říznout, je tupý nůž! A něco na tom asi bude. Jak tedy udržovat kuchyňské nástroje ostré jako břitva? Investice do drahých ostřičů není potřeba. Pokud tedy znáte tenhle trik s alobalem.

1. 5. 2025

Ostřit nože, nůžky nebo třeba struhadlo alobalem je jednodušší, než se může na první pohled zdát. Stačí si z obyčejné aluminiové folie utrhnout větší kousek, ten zmačkat do kuličky a kuličkou přejíždět struhadlo po směru strouhání. Stačí pár minut a struhadlo bude opět jako nové! 

Obdobně můžete postupovat též u nůžek. Opět si utrhněte větší kousek alobalu, ten ale v tuhle chvíli nemačkejte do kuličky, nýbrž ho několikrát přehněte, čímž ho zpevníte. Následně alobal stříhejte, dokud nebudou nůžky ostré.

shutterstock_1310223631.jpg

broušení nože alobalem
Zdroj: 
Shutterstock
Metoda broušení nože alobalem funguje u hladkých nožů, nikoli u vroubkatých.

U nožů se ujistěte, že jejich čepel je čistá a suchá. Opět si připravte alobalový plát a vrhněte se na ostření. Jednou rukou pevně držte složený proužek hliníkové fólie a druhou rukou dejte nůž proti fólii. Správný úhel by měl být 20 stupňů. Opatrně klouzejte ostřím po fólii a lehkým tlakem. Po několika minutách by měl být nůž opět ostrý.

Náš tip: Kromě alobalu můžete k broušení kuchyňských nástrojů a nožů použít také smirkový papír. Po broušení samozřejmě nezapomeňte nože důkladně umýt. 

Přečtěte si také: Broušení nožů: Skvěle jde o keramický hrnek. A pozor, tupí se, když se dotýkají!

Tipy, díky kterým udržíte nástroje ostré

Nože nepatří do myčky. Mycí cykly je totiž zbytečně otupují, čímž zkracují jejich životnost. Proto nože vždy myjte v ruce. Totéž platí i pro nůžky nebo struhadlo. Při jeho údržbě se vyvarujte použití drátěnky, která ho opět zbytečně otupuje. Také zamezte dlouhodobému kontaktu s vodou. Nechávat struhadlo ležet několik hodin ve dřezu tedy není ideální.

shutterstock_2579293977.jpg

tupý nůž
Zdroj: 
Shutterstock
To, co nože otupuje, je třeba i mytí v myčce.

U nožů je také důležité jejich správné skladování. Pořídit si můžete buďto speciální stojany, anebo magnetické lišty. Pozornost věnujte také podkladu, se kterým přichází nůž do styku. V ideálním případě si pořiďte prkénka z plastu nebo ze dřeva. Těm keramickým se spíše vyhněte. A ať vás ani nenapadne krájet na plechu, nebo kuchyňské lince!

Praktický tip závěrem: Pokud jsou vaše nože vybaveny miniaturními zoubky, na domácí broušení zapomeňte a odneste je k odborníkovi. Vroubky by se totiž v případě neodborného zacházení mohly poškodit a tento nůž by tak rychle ztratil svou funkci.

Použité zdroje:

  • https://www.housedigest.com/1505785/sharpen-dull-knives-without-sharpener-aluminum-foil/ 
  • https://www.chowhound.com/1765124/sharpen-knives-with-foil/ 
  • https://www.ireceptar.cz/hobby/jak-nabrousit-nuzky-30000305.html
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31074-alobal-naostri-noze-struhadlo