Jste zde

Jak rozmrazovat maso: Ideálně v chladu, ve vodě a nikdy ne "přes noc na lince"

mražené kuře Zdroj: Bigstockphoto
Rozmrazování masa chce svůj čas a má svá pravidla. Pojďte s námi zjistit, jaká metoda rozmrazování je nejšetrnější a jaká naopak může způsobit velké zdravotní problémy.

9. 5. 2021

Mražení je jeden ze způsobů, jak skladovat maso na poměrně dlouhou dobu. Aby si však zachovalo své výživové hodnoty, chuť i kvalitu, je důležité maso nejen správně zamrazit, ale i bezpečně rozmrazit

bigstock-frozen-food-in-the-freezer-fr-410718484.jpg

mražené kousky masa
Zdroj: 
Bigstockphoto
Při skladování masa v mrazáku myslete na to, že plátky a menší kusy masa rozmrzají podstatně rychleji.

Možností, jak maso rozmrazit, existuje více, ale vždy je dobré držet se jednoho základního pravidla. Plánujte a na rozmrazování masa nespěchejte! Maso vždy rozmrazujte při nízké teplotě do 4 stupňů Celsia. Vyšší teplota podporuje množení škodlivých bakterií, které mohou ohrozit vaše zdraví. 

Při rozmrazování v chladničce se nemusíte obávat bakterií 

Rozmrazování masa v ledničce je nejšetrnější způsob. Maso se rozmrazuje velmi pozvolna a rovnoměrně při teplotě do 4 stupňů Celsia. Nedochází tak k množení bakterií, které byly přítomné před zmrazením, a maso tak nemusíte ihned zpracovat. Metoda je však časově náročná. Větší kusy masa vyžadují na rozmrzání i více jak 24 hodin, což může značně zkomplikovat přípravu jídla, které máte zrovna naplánované. 

Tip: I mražené maso se může časem pokazit. Jak dlouho můžete mít maso v mrazáku?

Maso ponechte v neporušeném obalu, aby neabsorbovalo vodu

Rozmrazování ve studené vodě je stejně šetrný, ale o něco rychlejší způsob. Voda totiž vede teplo mnohem lépe a rychleji než vzduch. Menší balíčky masa tak mohou být rozmrazeny i do jedné hodiny. Důležité však je, měnit vodu každých 20 až 30 minut, aby zůstala dostatečně studená, a zabránila tak množení bakterií. Maso ponechte uzavřené v neporušeném obalu, aby nedošlo ke kontaminaci bakteriemi z okolního prostředí, a také dbejte na to, aby bylo zcela ponořené. 

bigstock-frozen-meat-11887925.jpg

mražená kotleta
Zdroj: 
Bigstockphoto
Maso, které budete rozmrazovat v chladničce, umístěte na nejnižší polici, aby z něj tekutina nekapala na ostatní potraviny. 

Když potřebujete rozmrazování masa urychlit

Rozmrazování masa v mikrovlnné nebo pečicí troubě je nejrychlejší, ale nejméně přirozený způsob. Což se ve výsledku může odrazit nejen na kvalitě masa, ale i na jeho chuti. Maso bude vysušené, tuhé a při následné nedostatečné tepelné úpravě může být dokonce i nebezpečné.

Při nerovnoměrném rozmrazování v troubě dochází totiž k tomu, že se na rozmrzlém povrchu začnou množit bakterie, zatímco střed je ještě zmrzlý. Maso proto doporučujeme rozdělit na menší části a v průběhu rozmrazování ho několikrát otočit, aby došlo k rovnoměrnějšímu rozmrzávání. 

Maso, které budete rozmrazovat v mikrovlnné troubě, zabalte do nepropustného obalu. Jinak maso bude příliš vysušené. 

Mnohem lépe si však stojí multifunkční trouby se speciální rozmrazovací funkcí, kdy je maso rovnoměrně rozmrazováno teplým vzduchem.

Na rozmrazování při pokojové teplotě raději zapomeňte 

Nebezpečná je i velmi často praktikovaná metoda, kdy zmrzlé maso necháte přes noc na kuchyňské lince. Maso sice rozmrzne, ale vyšší pokojová teplota probudí k životu nebezpečné bakterie, které se začnou ve velkém množit a které zlikvidujete pouze při dostatečné tepelné úpravě. 

Tip: Věděli jste, že některým druhům ryb prospěje, když je tepelně upravíte ihned po vyndání z mrazáku? Budou šťavnatější!