26. 7. 2025
Cold brew je jednoduše řečeno káva louhovaná za studena. Macerace je dlouhá, cold brew do sebe rozhodně nekopnete chvilku po tom, co ho připravíte. Jak taková příprava probíhá, kolik času vyžaduje a v čem je pak káva jiná než ta „běžná“?
Co je cold brew a jak ho připravit?
Cold brew je tedy za studena louhovaná káva. Zatímco někdo na přípravu doporučuje french press, jiní to zase vyvracejí s tím, že z takové kávy pak nezachytíte prach a káva bude snad až nesnesitelně hořká. Tak jako tak musíte ale nakonec kávu přes něco přefiltrovat.
Postup je nicméně jednoduchý. Čerstvě (nahrubo!) umletou kávu nepřelijete horkou, nýbrž studenou vodou, a to v takovém poměru, jaký upřednostňujete. Kávu si takhle připravte do uzavíratelné sklenice. Jakmile je totiž mok připravený a je ve sklenici, dáte ho do lednice a necháte ho tam minimálně 11 hodin, ideálně ale i 17 hodin, doporučuje se i 24 hodin.
Potom přichází na řadu trošku horší práce – právě ono přefiltrování. Nejlepší je samozřejmě to nejobyčejnější řešení. Osvědčila se třeba kuchyňská utěrka. Přes ni kávu přeceďte do jiné nádoby, ve které budete nápoj skladovat.
Cold brew versus cold brew koncentrát
Běžně má káva, na kterou jsme zvyklí, poměr 1:16 až 1:20 (káva:voda). Přesně tak si můžete připravit cold brew. Další možností, která může být o něco praktičtější, třeba když chcete při nějaké příležitosti tuhle dobrotu servírovat ve velkém, je cold brew koncentrát.
Ten připravíte jednoduchou změnou poměru, a to 1:4 až 1:8 (káva:voda). Je to koncentrát v plném významu slova. Jakmile budete chtít cold brew naservírovat, stačí použít trochu a podle preferencí ho dolít vodou, případně přidat led.
Pokud vám nakonec přijde i klasické cold brew (nikoli koncentrát) příliš silné, samozřejmě ho řeďte taky, podle chuti.
Jak cold brew skladovat?
Hotovou kávu rozhodně zase dejte do lednice. V uzavřené nádobě můžete mít cold brew v chladu až 10 dní, plus mínus. Uvádí se i 14 dní, ale vůči tomu už jsme skeptičtí. Po týdnu už se vytrácí chuť, což jistě poznáte.
Jak cold brew servírovat?
Ani servírování cold brew není nic složitého. Stačí nalít kávu do sklenice, případně ji doředit a vhodit led. Obecně se doporučuje do ní už nic nepřidávat – ani mléko, ani cukr, ani cokoli dalšího. Cold brew vám má představit chuť kávy v celé její kráse, respektive chuti.
I tady ale platí, že je to váš nápoj, takže si ho klidně vylaďte podle svého. Co takhle ozdobit sklenici kolečkem citrónu?
V čem je cold brew jiné?
Cold brew je díky specifické přípravě ve finále o něco sladší než „klasická“ káva. Bývá míň kyselé, víc v něm vyniknou ovocné a čokoládové tóny.
Cold brew v zimě? Klidně!
Cold brew je ze své podstaty takový nápoj pro horké letní dny, kdy se chcete osvěžit a zároveň potřebujete něčím nakopnout. Kávu připravenou na tenhle způsob si ale možná budete chtít dát i v zimě, kvůli jejímu chuťovému profilu. Pak prostě cold brew citlivě ohřejte. Myslete ale na to, že tenhle proces může výslednou chuť nápoje pozměnit.
Své cold brew můžete ohřát v mikrovlnce, stačí 20 vteřin a nižší výkon. Jde to samozřejmě i na plotýnce, ale opatrně, ať kávu znovu neuvaříte. Varu by neměla dosáhnout ani zdaleka! A nakonec můžete cold brew naředit horkou vodou, potíž je jen v tom, že káva nebude tak silná.
Použité zdroje:
• https://kaldiscoffee.com/blogs/news/5-things-you-should-know-about-cold-brew
• https://www.lazenskakava.cz/cold-brew-co-jste-mozna-nevedeli
• https://www.bunacafe.cz/magazin/priprava-kavy/cold-brew-coffee-ledova-kava-nove-generace
• https://www.kafone.cz/blog/15_co-je-to-cold-brew-a-proc-je-tak-oblibene.html