20. 7. 2025
Jakmile vám totiž prozradíme, že jde o dezert, který stvořili Italové (a ti – jak známo – dokázali vymyslet spoustu gastroikon), hned se budete na věc dívat jinak.
Nejdřív se určitě vydejte na ochutnávku do oblíbené kavárny. Pokud za něco stojí, vyzkoušíte v ní affogato přesně takové, jaké má být. Potom si ho můžete podle libosti a aktuálních chutí připravit doma. Stačí jen nepodcenit kvalitu surovin a během chvilky můžete mít lahodné potěšení před sebou.
Co je affogato a kde se vzalo?
V kavárnách v našich zeměpisných šířkách už se několik let objevuje. Pokud jste mu nepropadli doteď, možná se letos konečně „zadaří“.
Affogato, které jako „obyčejná ledová káva“ působí opravdu jen na první dojem a jen na chvilku, se poprvé zrodilo v Itálii, neví se ale úplně přesně kdy. Některé zdroje hovoří dokonce o 17. století! Je ale jisté, že k jeho rozšíření mezi lid vznešený i prostý došlo během 50. let 20. století, kdy se začala zmrzlina vyrábět ve velkém, rychleji a moderním způsobem.
Mělo jít o pověstnou sladkou tečku po výborném jídle. Takže žádná kávička, kterou vypijete na dva tři loky. Dezert!
Výraz affogato překládáme z italštiny jako utopený. Asi se shodneme na tom, že to docela odpovídá tomu, co vám nakonec naservírují (nebo co si naservírujete sami), tedy zmrzlinu „utopenou“ v silné kávě. I když „utopená“ je asi příliš silné slovo.
A o co tedy přesně jde? O báječné spojení vanilkové zmrzliny se shotem horkého espressa. Budete-li chtít, můžete affogato dostat i s kapkou likéru – typicky je to frangelico (likér z lískových oříšků), amaretto (likér z mandlí) nebo rum. Záleží jen na tom, po čem vaše chuťové buňky zrovna touží a co situace zrovna dovoluje.
Affogato: Recept na chuťovou bombu
Připravit affogato je jednoduché, výsledek je pak fantastický. Zkazit se dá jen výběr surovin. Rozhodně volte ty kvalitní – bombastické affogato totiž nevznikne z instantní kávy a té nejlevnější zmrzliny.
Co potřebujete: espresso, vanilkovou zmrzlinu, případně likér podle chuti
Jak na to?
- Do skleničky, která snese horkou kávu, dejte kopeček vanilkové zmrzliny.
- Přelijte zmrzlinu espressem a nechte ho chvilku působit.
- Po chvilce můžete přilít i maličko likéru pro trošku ostřejší chuťový zážitek.
Je hotovo! Do affogata se pusťte hned, ať se zmrzlina úplně nerozteče. Ostatně právě z toho důvodu ho v některých kavárnách servírují „po částech“ – abyste si zmrzlinu sami mohli espressem přelít, až budete na tuhle pecku plně připraveni.
Čím se dá affogato doladit?
Základní recept známe, ale bez obav můžeme zajít ještě dál. Affogato se dá doladit hned několika způsoby:
- posypkou ze strouhané vysokoprocentní čokolády
- posypkou z nadrcených karamelových sušenek Lotus Biscoff
- posypkou z nadrcených mandlí nebo pistácií
- přelitím rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou
- poctivou šlehačkou
A pozor! Vanilková zmrzlina není pevně daná. Klidně zaexperimentujte s příchutěmi. Co takhle čistě smetanová nebo třeba stracciatella?
Dáte letos affogatu konečně šanci, nebo už dávno patří ke stálicím na vašem letním nápojovém lístku?
Použité zdroje:
• https://en.porte.coffee/post/the-history-of-café-affogato-and-how-to-prepare-it
• https://www.recipetineats.com/affogato/#h-ingredients-in-affogato
• https://www.visititaly.eu/food-and-flavours/coffee-affogato-history-origins-recipes