Jste zde

Kandované květy: Pracná, ale krásná dekorace na dorty nebo cupcaky

kandování květů Zdroj: Shutterstock
Naučte se spolu s námi kandovat květy. Potěší nejen vaše oko, ale i chuťové pohárky. Máme pro vás podrobný návod i několik užitečných rad a tipů jak na to.

1. 7. 2023

Kandované květy povýší každé jídlo na vyšší úroveň. Dodají mu nejen nádech jedinečnosti a elegance, ale také mu dodají zcela nový chuťový rozměr. Jejich výroba však není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Krásné kandované květy vyžadují spoustu času a titěrné práce. Výsledek však stojí za to! 

shutterstock_1442975801.jpg

cupcake s kandovanými květy
Zdroj: 
Shutterstock
Kandovanými květy můžete ozdobit dort, cupcaky i jiné sladké dezerty.

Sbírejte jen květy, které dobře znáte!

Ke kandování můžete použít jakékoliv jedlé květy, které jsou čisté, neporušené a zdravé. Krásně vypadají fialky, sedmikrásky, macešky, hluchavky, mochny i květy šeříku, nejrůznějších ovocných stromů a černého bezu. Naservírovat však také můžete kopretiny, květy měsíčku lékařského nebo květy růže. Nikdy však nepoužívejte květy z květinářství, které jsou obvykle plné pesticidů! 

shutterstock_1762159670.jpg

kandované květy macešek
Zdroj: 
Shutterstock
Kandovat můžete celé květy i jednotlivé lístky. 

Květy ke kandování sbírejte ve volné přírodě na rozkvetlé louce nebo na své zahrádce. Daleko od civilizace, od průmyslových oblastí a od míst, kde pobíhají psi, abyste měli jistotu, že jsou čisté.

Tip: Kandovat nemusíte jen květy. Fantasticky vypadají i lístky máty peprné, mateřídoušky nebo tymiánu

Kandování chce čas a šikovnost

Výroba kandovaných květů je maličko pracnější. K jejich výrobě vám však bude stačit jen vaječný bílek a jemný bílý krupicový cukr, popřípadě cukr práškový. A jak na to?

shutterstock_171456158.jpg

vaječné bílky na kandování
Zdroj: 
Shutterstock
Vaječné bílky lehce rozšlehejte s trochou vody, aby byly tekutější. Snažte se však, aby v bílcích nevzniklo spoustu bublinek. 

Květy lehce osprchujte, opatrně osušte a za pomoci jemného štětečku je ze všech stran natřete směsí, kterou si připravíte ze dvou vaječných bílků a 1 čajové lžičky vody. Pak květy obalte v cukru, opatrně je přeneste na silikonovou podložku a za pomoci párátka je upravte do požadovaného tvaru. 

Květy ponechte na suchém místě při pokojové teplotě minimálně 4 dny, aby důkladně uschly. Pomoci vám může i pootevřené trouba nebo sušička. Teplotu v ní však nastavte maximálně do 50 stupňů Celsia, aby květy neztratily svou barvu a vůni

Kandované květy uchovávejte ideálně ve vzduchotěsné nádobě na suchém místě. Nezapomeňte je však prosypat cukrem, aby se vám neslepily. Správně uskladněné vám vydrží několik týdnů. 

Zdroje:

  • https://hanahorakova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675600
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/serikove-mameni-pripravte-sirup-vonavy-cukr-ci-kandovane-kvety.html
  • https://www.toprecepty.cz/recept/42952-kandovane-jedle-kvety-serik/
  • https://www.jaktak.cz/jak-udelat-kandovane-jedle-kvety-recept.html
  • https://primanapady.cz/clanek-28449-kandovane-kvetiny-netradicni-lahudka-a-jedla-dekorace
  • https://www.toprecepty.cz/recept/12026-kandovane-kvety/