9. 9. 2025
Mražení čerstvých hub je vedle sušení a zavařování jeden ze způsobů, jak zpracovat nadbytek hub a uchovat si jejich vůni, chuť a nutriční hodnoty i mimo jejich hlavní sezónu. Zamrazení má však svá pravidla, které je důležité dodržovat, aby houby po rozmrazení zůstaly zdravé a plné chuti.
Zamrazení čerstvých hub není tak jednoduché, jak se může zdát
Pamatujte! Čerstvé houby velmi rychle podléhají zkáze. Už během několika hodin se v nich začínají množit plísně a rozbíhat hnilobné procesy, které vedou ke vzniku nebezpečných toxických látek.
Čerstvé houby nezmrznou v mrazáku hned a doba, kterou tam stráví, nahrává aktivitě enzymů a množení mykotoxinů, jež mohou ohrozit vaše zdraví.
Mohou snížit vaši obranyschopnost a v některých případech prý mohou dokonce vést i ke vzniku rakoviny. Pokud však čerstvé houby před vložením do mrazáku tepelně upravíte, zastavíte aktivitu enzymů a snížíte riziko tvorby mykotoxinů, díky čemuž zůstanou i po rozmrazení bezpečné pro konzumaci.
Houby před zmrazením poduste!
K zamrazení vyberte pouze houby, které jsou zdravé a pevné. Kartáčkem nebo nožíkem je očistěte od zbytků hlíny a jiných lesních nečistot, omyjte je pod tekoucí vodou a nakrájejte je na stejně velké kousky.
Houby poté vhoďte do hrnce a podle velikosti kousků je duste ve vlastní šťávě zhruba 5 až 7 minut. Na závěr je prudce zchlaďte a nechte důkladně okapat, popřípadě je osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
Studené houby uložte do plastových sáčků nebo do vhodných krabiček v dávkách pro jedno použití, důkladně je uzavřete a vložte je do mrazáku.
Pamatujte! Krabičku nebo sáček viditelně označte datem zmrazení, abyste měli přehled o době uskladnění!
Mražené houby nejsou určeny k dlouhodobému skladování
Rozmražené houby mají velmi blízko k houbám čerstvým. I po rozmrazení si uchovají všechny své kulinářské hodnoty a využít je můžete k přípravě omáček, do polévek i pod maso.
Dají se smažit, dusit i zapékat a skvěle se hodí i k přípravě houbového rizota. Vždy je však spotřebujte ideálně do tří, maximálně do šesti měsíců od data zamrazení, a před tepelnou úpravou je nikdy nerozmrazujte!
Zdroje:
- https://www.idnes.cz/hobby/houby/mrazeni-hub-pravidla.A120926_133205_houby_mce
- https://living.iprima.cz/bydleni/kuchyne/jak-zamrazit-houby
- https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-zamrazit-houby-30000824.html
- https://www.kurzyproradost.cz/blog/z-lesa-rovnou-do-mrazaku-jak-spravne-mrazit-houby
- https://hobby.instory.cz/3625-chcete-zamrazit-houby-pokud-to-udelate-spatne-skladujete-si-jedy.html