Jste zde

Jak správně zamrazit houby: Poduste je a do mrazáku uložte maximálně na půl roku

mražené houby Zdroj: Shutterstock
Víte, proč je lepší čerstvé houby před zmrazením tepelně upravit a co riskujete, když to neuděláte? My to víme a rádi vám to prozradíme!

9. 9. 2025

Mražení čerstvých hub je vedle sušení a zavařování jeden ze způsobů, jak zpracovat nadbytek hub a uchovat si jejich vůni, chuť a nutriční hodnoty i mimo jejich hlavní sezónu. Zamrazení má však svá pravidla, které je důležité dodržovat, aby houby po rozmrazení zůstaly zdravé a plné chuti. 

shutterstock_141563416.jpg

mražení klouzci
Zdroj: 
Shutterstock
Zamrazit můžete téměř všechny druhy hub, a to i včetně klouzků, které nejsou vhodné k sušení. 

Zamrazení čerstvých hub není tak jednoduché, jak se může zdát

Pamatujte! Čerstvé houby velmi rychle podléhají zkáze. Už během několika hodin se v nich začínají množit plísně a rozbíhat hnilobné procesy, které vedou ke vzniku nebezpečných toxických látek. 

Čerstvé houby nezmrznou v mrazáku hned a doba, kterou tam stráví, nahrává aktivitě enzymů a množení mykotoxinů, jež mohou ohrozit vaše zdraví.

Mohou snížit vaši obranyschopnost a v některých případech prý mohou dokonce vést i ke vzniku rakoviny. Pokud však čerstvé houby před vložením do mrazáku tepelně upravíte, zastavíte aktivitu enzymů a snížíte riziko tvorby mykotoxinů, díky čemuž zůstanou i po rozmrazení bezpečné pro konzumaci. 

shutterstock_2482453043.jpg

mražené žampiony
Zdroj: 
Shutterstock
Toxiny, které se v houbách stihnou rozmnožit před jejich zmrazením, jen tak nezmizí! Zůstanou i po rozmrazení a obvykle skončí i na vašem talíři. 

Houby před zmrazením poduste! 

K zamrazení vyberte pouze houby, které jsou zdravé a pevné. Kartáčkem nebo nožíkem je očistěte od zbytků hlíny a jiných lesních nečistot, omyjte je pod tekoucí vodou a nakrájejte je na stejně velké kousky. 

Houby poté vhoďte do hrnce a podle velikosti kousků je duste ve vlastní šťávě zhruba 5 až 7 minut. Na závěr je prudce zchlaďte a nechte důkladně okapat, popřípadě je osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vlhkost. 

Studené houby uložte do plastových sáčků nebo do vhodných krabiček v dávkách pro jedno použití, důkladně je uzavřete a vložte je do mrazáku. 

Pamatujte! Krabičku nebo sáček viditelně označte datem zmrazení, abyste měli přehled o době uskladnění!

Mražené houby nejsou určeny k dlouhodobému skladování

Rozmražené houby mají velmi blízko k houbám čerstvým. I po rozmrazení si uchovají všechny své kulinářské hodnoty a využít je můžete k přípravě omáček, do polévek i pod maso.

Dají se smažit, dusit i zapékat a skvěle se hodí i k přípravě houbového rizota. Vždy je však spotřebujte ideálně do tří, maximálně do šesti měsíců od data zamrazení, a před tepelnou úpravou je nikdy nerozmrazujte! 

shutterstock_155847242.jpg

dlouho zamrazené houby
Zdroj: 
Shutterstock
Houby, které nespotřebujete do šesti měsíců od data zamrazení, vymrzají a ztrácejí na své chuti. 

Zdroje:

  • https://www.idnes.cz/hobby/houby/mrazeni-hub-pravidla.A120926_133205_houby_mce
  • https://living.iprima.cz/bydleni/kuchyne/jak-zamrazit-houby
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-zamrazit-houby-30000824.html
  • https://www.kurzyproradost.cz/blog/z-lesa-rovnou-do-mrazaku-jak-spravne-mrazit-houby
  • https://hobby.instory.cz/3625-chcete-zamrazit-houby-pokud-to-udelate-spatne-skladujete-si-jedy.html