Jste zde

Jak správně vařit v parním hrnci? Otvírejte ho co nejméně a vyvarujte se soli!

Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Zachová všechny vitaminy, potraviny chutnají přirozeně, dá se v něm vařit bez zbytečného tuku a soli, tedy i při přísných dietách. Multifunkční parní hrnec, seznamte se!

2. 10. 2012

Nepatří sice k tomu, co musí mít doma každá hospodyňka, není to věc, bez které se při vaření prostě neobejdete, ale získává si stále větší oblibu. Parní hrnec totiž přesně odpovídá modernímu způsobu života – vaří zdravě, vaří rychle a má jen minimální spotřebu energií.

Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Některé hrnce ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky fungují tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích. Celkem tak uvaříte najednou polévku, maso, přílohu a třeba zeleninu.

Jak správně vařit v parním hrnci?

Začínejte přípravou masa, vepřové doporučujeme naklepat. K potravinám můžete přidat bylinky, soli jen trošičku, ale až po dokončení vaření. K pokrmům nepřidávejte žádnou vodu, obsahují svou vlastní (kromě rýže, ta ji potřebuje). Tímto způsobem vaření se zachovají v pokrmech vitamíny, minerály, stopové prvky, pokrmy mají svoji přirozenou chuť a barvu, maso pustí svoji vlastní šťávu. Navíc vaření trvá poměrně krátkou dobu, cca 30 minut obvykle stačí. Spodní hrnec můžete samozřejmě využít i samostatně pro klasický způsob vaření.

parni-hrnec2

Jídlo si uchová všechny vitaminy a chutná přirozeně. Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Parní hrnec využijete také jen pro obyčejné ohřátí pokrmu, do spodního hrnce dáte polévku, do vrchních pater omáčku, knedlíky, brambory či jinou přílohu a najednou ohřejete oba chody. Jednoduché, praktické a ušetří to čas i peníze a jídlo zůstane svěží a chutné i druhý den. Navíc po vychladnutí celou sadu dáte do lednice a nezabírá tolik místa jako sada běžných hrnců.

Praktické tipy pro vaření v parním hrnci

Pokud používáte parní hrnec tak, jak máte, pak se v něm zdůrazní vlastní chuť připravovaných pokrmů a zachovají všechny jejich cenné látky. Vaření je velice zdravé a navíc rychlé. Stačí jen dodržovat těchto pár zásad:

  • potraviny krájejte na stejně velké kousky, aby se stejnoměrně uvařily
  • potraviny pokládejte do misek podle tvrdosti – dolů nejtvrdší, nahoru nejměkčí (nejdříve brambory, pak maso, pak zeleninu …)
  • k vaření používejte minimum soli
  • s kořením a bylinkami zacházejte také opatrně, vaření v páře dokonale využije všechny jejich aromatické látky
  • hrnec otevírejte při vaření co nejméně, zbytečně tak uniká pára a prodlužuje se doba vaření
parni-hrnec3

Člověk může vařit několik pokrmů najednou - šetří tím čas i peníze za energie. Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Alternativou je potom hrnec napařovací, který je vhodný pro vaření zeleniny v páře, pro napařování knedlíků, vaření těstovin i klasické vaření.

Pár tipů na rychlá a zdravá jídla

Krůtí rolky

Připravíme si plátky krůtího masa, které poklademe anglickou slaninou a proužky dobrého sýra, např. ovčího.

Plátky zabalíme do roličky, zpevníme párátky nebo svorkami a necháme cca 25 minut vařit v páře. Rolky jsou výborné také plněné olivami nebo houbami. Můžete je lehce dochutit saturejkou nebo tymiánem, ale opatrně, koření pro vaření v páře stačí málo!

Mleté maso v zeleném listu nebo kapustě

Připravíme si mleté hovězí nebo vepřové maso, které lehce opepříme a okořeníme, můžeme přidat najemno nakrájenou cibuli. Naplníme jím zelný nebo kapustový list, zabalíme do balíčků, které klademe do parního hrnce. Místo zelí nebo kapusty můžeme použít i paprikové lusky.

parni-hrnec4

V parním hrnci se dají připravit i chutné dezerty - příkladem budiž tyto plněná jablka. Zdroj: zasilkovyobchod.cz

Plněná jablka

4 jablka, 4 lžíce rozinek, 4 lžíce strouhaných mandlí, 4 lžíce medu, 2 lžíce vaječného koňaku, rumu nebo medoviny, skořice, trošku másla (nemusí být).

Jablka umyjeme a vykrojíme z nich jaderníky tak, aby jablko zůsalo celé. V misce smícháme rozinky se strouhanými mandlemi, medem, alkoholem, dochutíme skořicí a směsí naplníme jablka. Nahoru položíme máslo a dáme do parního hrnce. Místo medu můžete využít jahodovou nebo jinou marmeládu, jablíčka nebudou tak sladká. Kdo má rád šlehačku, před podáváním můžete dozdobit kopečkem šlehačky a zmrzliny, pak posypat troškou skořice.