2. 9. 2023
Pokud patříte k pamětníkům slavného pražského automatu Koruna na Václavském náměstí, tak nám určitě dáte za pravdu, že vepřenky tady patřily k těm největším hitům. Kromě Koruny ale byly k dostání i v mnoha dalších bufetech, nádražkách i obyčejných venkovských hospodách.
Pochutnávat jste si na nich mohli jen tak s hořčicí a cibulí, případně k nim zakusovat krajíček čerstvého chleba nebo veky. Tehdy vás tahle dobrota vyšla na pouhé 2 kačky a čtyřicet haléřů! Pokud jste vyloženě nespěchali a nepotřebovali rychlé jídlo do ruky, mohli jste si k vepřenkám nechat naservírovat i brambory.
Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Jenom vepřové a doma namleté
Jak už název téhle dávno zapomenuté pochutiny napovídá, k její přípravě je potřeba vepřové maso. Pokud byste chtěli použít směs hovězího a vepřového nebo mleté kuřecí či krůtí, nebudou to už ty pravé vepřenky, které podléhaly přísným československým normám.
Chcete si připravit vepřenky doma? Maso na ně (ideálně plecko, libový bůček, případně krkovice nebo ramínko) kupte vcelku a doma si ho namelte. V mletém mase z obchodu totiž bývají různé přídatné látky, které mohou způsobit to, že se vám budou vepřenky při smažení připalovat nebo budou vysušené.
Mohlo by vám zachutnat: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný
Při dochucování neexperimentujte
Možná vás to bude při přípravě vepřenek svádět k tomu, že základní směs dochutíte oblíbeným kořením, které používáte třeba na sekanou nebo karbanátky. Zkuste ale nepodlehnout nutkání původní recept podle normy „vylepšit“ podle svého. Odměnou vám bude delikátní dobrota, díky které se znovu přenesete do proslulých „bufáčů“ a „mlíčňáků“.
Příprava samotných vepřenek je velmi jednoduchá, maso se nastavuje už jen namočeným rohlíkem či houskou. K dochucení se potom používá pouze obyčejná mletá paprika a samozřejmě pepř a sůl. Na vajíčko, sýr, nebo dokonce nakrájenou slaninu tak raději zapomeňte.
Aby měly vepřenky správnou konzistenci, je třeba maso pořádně vychladit. Můžete do něj přidat i trochu ledové vody nebo tříště. Větší šťavnatost zajistí i vychlazená smetana.
Přečtěte si také: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?
Co budete na retro vepřenky potřebovat?
- 400 g vepřové plece
- 50 g žemlí nebo bílého rohlíku
- 100 g vychlazené pitné vody
- 10 g soli
- 5 g mleté papriky
- 1 g mletého pepře
- 40 g stolního oleje
- 500 g chleba
- 100 g cibule
- 100 g hořčice
Jak na to?
Maso opláchněte, namelte na hrubo a přidejte k němu ve vodě namočenou, pečlivě vymačkanou a najemno umletou žemli nebo bílý rohlík. Do masa přilijte vychlazenou vodu, přisypejte sůl, papriku, pepř a pečlivě promíchejte.
Ze vzniklé hmoty tvarujte ploché tenčí placičky a upečte je rychle po obou stranách v horkém oleji dozlatova. Vepřenku nechte okapat na cedníku, případně na talířku, který vyložíte ubrouskem. Podávejte na krajíčku chleba posypané jemně nakrájenou cibulí a potřené hořčicí.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/4823-retro-veprenky-podle-normy-csn-takove-mivali-kdysi-v-automatu-koruna-a-stavnate-byly-diky-malemu-figlu-s-ledovou-vodou/
- https://makova-panenka.cz/recepty/veprenky-placicky-z-mleteho-masa-podavane-s-horcici-a-cibuli-pamatujte/