19. 2. 2023
Sirup ze zázvoru proti angíně
Zázvor má silné protizánětlivé účinky. Stejně jako další pálivé koření dokáže stimulovat krevní oběh. Konzumace zázvoru navíc vyvolává pocení, které ochlazuje organismus, a dokáže tak účinně snižovat horečku. Díky jeho antiseptickým účinkům se používá také při léčbě angíny a zánětu průdušek třeba ve formě sirupu.
Na ten budete potřebovat 120 gramů zázvoru, 2 citrony, 1 kilogram třtinového cukru a půl litr vody. Do většího hrnce nasypejte třtinový cukr, přidejte vodu a nastrouhaný zázvor. Ten ve vodě 15 minut povařte a odstavte. Po vychladnutí do něj přimíchejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů. Sceďte do čistých zavařovacích sklenic nebo lahví a uchovávejte na stinném a chladném místě.
Domácí zázvorový shot
Pokud chcete podpořit svoji imunitu nebo se potřebujete spravit po náročné noci, není nic lepšího než si pochutnat na domácím zázvorovém shotu. Ten připravíte ze šťávy z poloviny pomeranče, šťávy z poloviny citronu, jedné lžičky kurkumy, jedné lžičky medu a zhruba 3 cm dlouhého kusu zázvoru.
Nejprve vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu, přidejte kurkumu, med a nastrouhejte zázvor. Vše uložte do uzavíratelné nádoby, důkladně protřepejte, nechte chvíli macerovat. Nakonec přeceďte přes jemné sítko. Výsledek vystačí asi na dva panáky.
Kandovaný zázvor
Zbyly vám odřezky zázvoru? Nevyhazujte je! Naopak je proměňte v kandovanou dobrotu. Zázvor rozkrájejte na plátky nebo kostičky a dejte do vody povařit na cca 20 minut. Přidejte cukr, nechte přejít varem, odstavte a nechte cca 24 hodin macerovat.
Druhý den zázvor opět dvacet minut povařte, odstavte a nechte dalších 24 hodin odpočinout v nálevu. Třetí den opět dvacet minut povařte, pak sceďte a nechte dobře okapat. Takto připravený zázvor obalte v moučkovém cukru, rozložte na mřížku (třeba tu z trouby) a nechte úplně oschnout.
Domácí zázvorka
Dostali jste pálenku, které ale příliš neholdujete? Proměňte ji v účinný a chutný lék, který pomůže od bolesti v krku i dalších zdravotních neduhů. Na domácí pálenku budete potřebovat cca 0,5 l pálenky, 125 g nastrouhaného zázvoru, 125 g medu a 1 velký citron.
Citron vymačkejte, zázvor nakrájejte na struhadle a vše smíchejte ve větší uzavíratelné lahvi. Nechte macerovat v lednici cca týden a poté přeceďte přes sítko nebo látkový kapesník. Před konzumací doporučujeme domácí zázvorku protřepat.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/zazvor-a-recepty-se-zazvorem/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/21144-nachlazeni-nema-sanci-co-vse-si-v-kuchyni-pripravite-ze-zazracneho-zazvoru
- https://www.idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/6-tipu-jak-si-uzit-kouzelny-zazvor.A171225_120059_jpz-volny-cas_jph1