Jste zde

Biskupský chlebíček: Vánoční lahůdka, kterou v Británii (ne)zakázali a polárníci ji milují

biskupský chlebíček s ořechy Zdroj: Bigstockphoto
Biskupský chlebíček je oblíbeným vánočním dezertem zejména ve Spojených státech a Británii. I u nás má ale silnou fanouškovskou základnu. Jak si tuhle lahůdku připravit a proč okolo ní panuje řada mýtů a polopravd?

4. 12. 2021

Příprava a konzumace tohoto dezertu není záležitostí několika posledních desetiletí. Na sladkosti si pochutnávali už naši předci. Asi ten nejstarší biskupský chlebíček se ale podařilo najít badatelům z novozélandské organizace Antarctic Heritage Trust, kteří během průzkumu chaty na antarktickém mysu Adare našli perfektně zachovalý a více než stoletý dezert. 

Následně se ukázalo, že nejde o jen tak „obyčejný“ dezert, nýbrž o biskupský chlebíček od pekařství Huntley & Palmers, který měl 106 let! Dezert sice vypadal poměrně zachovale, k ochutnávce se ale badatelé přece jen nakonec neodhodlali. Chlebíček byl totiž cítit žluklým máslem. 

Co ale z nálezu vyplývá? Skutečnost, že na biskupském chlebíčku si nepochutnávali pouze obyvatelé Evropy a USA. Pro svou vysokou energetickou hodnotu patřil a dodnes stále patří k oblíbeným pokrmům polárních dobyvatel.

bigstock-christmas-stollen-on-wooden-ba-434470064_1.jpg

vánoční štola
Zdroj: 
Bigstockphoto
Některé recepty na biskupský chlebíček mají svým složením blízko k receptům na vánoční štolu.

Zákaz, který nikdy neplatil

Spousta z nás si dezert spojuje s jedním (ne)populárním zákazem, který se údajně týkal Velké Británie a jeho konzumace na první svátek vánoční nebo na Štědrý den. Ve skutečnosti ale žádný takový zákaz ve Velké Británii nikdy neplatil.

Jednak se jedná o chybný překlad tzv. mince pie (vánoční pečivo podobné biskupskému chlebíčku), ale především jde o to, že se zákaz netýkal konzumace žádného pečiva, ale oslav Vánoc obecně. Tento zákaz navíc platil pouze několik let (cca od 40. let 17. století do roku 1660), kdy byl zrušen. 

Domácí biskupský chlebíček je k nezaplacení

Pokud přemýšlíte, jakými druhy oživit krabičku vánočního cukroví a vaše volba padla na biskupský chlebíček, jistě nám dáte za pravdu, že je velmi obtížné upéct v domácích podmínkách něco, co si rádi kupujeme hotové. Chuťové buňky totiž nekompromisně křičí o co nejpodobnější zážitek. Jak si ho připravit? Zkuste následující recept!

Potřebovat budete:

  • 250 g másla
  • 5 vajec od šťastných slepic 
  • 250 g přesátého moučkového cukru
  • 150 g směsi kandovaného ovoce
  • 100 g spařených, oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
  • 100 g rozinek
  • 150 g škrobu

bigstock-closeup-of-cut-country-apple-f-368928769_1.jpg

biskupský chlebíček s hruškami
Zdroj: 
Bigstockphoto
Variací na biskupský chlebíček je vícero. Ta na obrázku obsahuje hrušky.

Jak na to?

  • Troubu si předehřejte na 170 °C a potřebné suroviny vyndejte alespoň hodinu před pečením z lednice. 
  • Připravte si mandle, které nasypete do menšího kastrůlku, zalijete vodou a chvíli povaříte. 
  • Jakmile se začne slupka mandlí odlupovat, sporák vypněte, mandle sceďte a zalijte studenou vodou. Ve chvíli budou studené, zbavte je slupky a nasekejte na malé kousky.
  • Změklé máslo utřete společně se dvěma třetinami cukru do pěny. Jakmile máslo zesvětlá a nabude na objemu, zašlehejte k němu jeden žloutek po druhém.
  • Z oddělených bílků si v druhé míse vyšlehejte sníh. Ve chvíli, kdy bude tuhý, přidejte k němu zbytek cukru a ještě asi minutu šlehejte.
  • K utřenému máslu následně na střídačku přimíchávejte sníh a škrob. 

Náš tip: Čím méně míchání, tím lépe, abyste zbytečně nepřišli o vzduch, který jste třením a šleháním tak pracně do surovin vehnali. 

  • Na závěr do směsi vmíchejte nasekané mandle, kandované ovoce a rozinky.
  • Chlebíčkovou formu vytřete máslem a vysypte ji hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a vložte do trouby, kde budete péct asi 45 minut. 
  • Po vyndání z trouby nechte chlebíček 2 minuty odpočívat ve formě, pak ho vyklopte klepnutím o kuchyňskou linku.

Použité zdroje: 

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Biskupsk%C3%BD_chleb%C3%AD%C4%8Dek
  • https://www.extrastory.cz/na-antarktide-nasli-106-let-stary-biskupsky-chlebicek
  • https://www.novinky.cz/vanoce/clanek/recepty-na-biskupsky-chlebicek-od-nasich-nejlepsich-cukraru-40342161
  • https://www.lidovky.cz/domov/biskupsky-chlebicek.A081129_000120_ln_noviny_sko