Jste zde

Pomazánkové máslo vzniklo jako československý experiment. EU ho chtěla zakázat, my se nedali!

natřený krajíc chleba Zdroj: Shutterstock
Nejde o máslo ani o pomazánku. Kvůli názvu nás dokonce popotahovali. Přesto na pomazánkové máslo, jehož historie se začala psát už v roce 1977, nedáme dopustit. Jak tahle dobrota vznikla? Vlastně jako pouhý experiment!

20. 1. 2024

Historie pomazánkového másla se začala psát v Liberecké mlékárně na počátku 70. let 20. století. Právě v této době se Československo (mimo jiné) potýkalo s nedostatkem mléčného tuku. Aby uspokojilo poptávku svých občanů, dostali tři muži, mezi nimiž byl i inženýr Ladislav Forman, důležitý úkol – vymyslet takový máselný výrobek, který nebude tak kalorický jako máslo a bude jej možné roztírat na pečivo ihned po vytažení z lednice.

Milujete retro mlsání? Připravte si ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna

Unikátní receptura

Ladislav Forman, společně se svými kolegy dlouho přemýšlel, jak se nelehkého úkolu zhostit. Nakonec přišel s recepturou z pasterované smetany, sušeného mléka, bramborového škrobu a soli.

shutterstock_2016054359.jpg

natřený chléb
Zdroj: 
Shutterstock
Málokdo by vám z hlavy řekl, z čeho se skládá pomazánkové máslo.

A tak vlastně vzniklo první pomazánkové máslo. Stalo se tak v roce 1977 s velkou pompou a parádou. A protože si tenhle nový výrobek získal popularitu prakticky přes noc, ze Severočeských mlékáren v Liberci se pak jeho výroba rozšířila i do dalších závodů – do Chocně, Kunína a do Strakonic.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat kvalitní máslo? Koukejte na název i procenta mléčného tuku

Jak chutnalo tehdy, chutná taky teď

Ať už do košíku přihodíte pomazánkové máslo kteréhokoliv výrobce, máte prakticky jistotu, že bude chutnat stejně. Jeho receptura je totiž pevně daná. Mění se jen jeho název, kvůli kterému se čeští výrobci dostali dokonce do sporu s Evropskou komisí.

Ta se totiž vůči našemu výrobku ohradila s tím, že použití slova „máslo“ neodpovídá evropskému nařízení č. 1234/2007. I když Česká republika požádala v roce 2004 o výjimku, Evropská komise jí nevyhověla, a proto museli výrobci produkt přejmenovat. V současné době proto najdete na pultech prodejců výrobky označené nejčastěji jako „Tradiční pomazánkové“. Označení máslo pak z pochopitelných důvodů chybí.

Zajímavost: Jihočeský výrobce pomazánkového másla vyrobil poslední produkty s tímto názvem v únoru 2014, přičemž vůbec poslední kelímek dostal darem tehdejší český prezident Miloš Zeman. Konkurenční výrobce pak přešel na nový název v dubnu 2014 a poslední paletu 1800 krabiček dostaly Klokánky – zařízení pro dočasnou péči o děti potřebující bezodkladnou pomoc. 

Co patří do poctivého pomazánkového másla?

Tradiční pomazánkové máslo se vyrábí z vysokotučné kyselé smetany, která se tepelně a mechanicky upravuje. Součástí výrobku je i sušené mléko, škrob, sůl a kultury. Po pasteraci a homogenizaci se nechává v kotlech zrát do druhého dne. Kromě klasického neochuceného pomazánkového másla můžeme od roku 1998 koupit i ochucené varianty s bylinkami, křenem nebo třeba česnekem, pálivými papričkami, či šunkou. 

Zkuste si připravit domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!

shutterstock_2258396545.jpg

natřený chléb máslem
Zdroj: 
Shutterstock
Pomazánkové máslo není máslo. A proto jeho výrobci nesmí v názvu výrobku se slovem máslo pracovat.

Pomazánkové máslo nejen na chleba?

Málokdo tuší, že pomazánkové máslo je díky svému složení vhodné nejen k namazání na chleba, ale třeba také do sladkých pokrmů nebo pod maso. Vůbec ten nejjednodušší recept, jak použít pomazánkové máslo v teplé kuchyni, je ugrilovat steak a hotové plátky masa poklást pomazánkovým máslem.

Použít ho můžete i jako základ omáček, či hutnějších polévek nebo do těst na pizzu, či „české mascarpone“. Pomazánkové máslo je zkrátka univerzálním výrobkem, na který mnoho lidí nedá dopustit. 

Použité zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/10754-pomazankove-maslo
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomaz%C3%A1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo
  • https://regiony.rozhlas.cz/nazev-se-zmenil-obliba-zustala-pomazankove-maslo-se-pouziva-od-roku-1977-7417337
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/2617-pomazankove-maslo-pribeh-jedne-krivdy-a-ceske-speciality-ktere-prisla-o-svoje-jmeno/