Jste zde

Jak správně a efektivně mrazit potraviny: Plný mrazák "žere" míň než poloprázdný

plný mrazák Zdroj: Shutterstock
Bez prostorného mrazáku si dnes snad ani život nedokážeme představit. Nízké teploty dokážou prodloužit životnost potravin klidně o několik dlouhých měsíců. To samozřejmě za předpokladu, že neděláte některou z následujících chyb.

12. 6. 2023

Ukládáte do mrazáku teplé potraviny

Stejně jako do lednice, ani do mrazničky nepatří horké a teplé potraviny, které by tady dělaly akorát zbytečnou neplechu. Pokud jídlo uvaříte, nechte ho nejprve postupně zchladnout při pokojové teplotě a až pak zamrazte. V případě, že byste tak neučinili, mohou teplé potraviny svou teplotou ovlivnit ostatní uskladněné potraviny a navíc se z nich vysráží přebytečná vlhkost, která mrazák ve výsledku akorát zalední.

Nekontrolujete teplotu v mrazáku

Kdy naposledy jste v mrazničce měřili teplotu? Pokud si nemůžete vzpomenout, urychleně to napravte! Ideální teplotou pro mražení a dlouhodobé uchovávání již zmražených potravin, je  minus 18 °C. Jde o optimální kompromis mezi kvalitou potravin a spotřebou energie. Mrazák také zbytečně často neotvírejte, zabráníte tím výkyvům teploty uvnitř a uskladněné potraviny vydrží déle.

shutterstock_522663619.jpg

zelenina v mrazáku
Zdroj: 
Shutterstock
Věci uložené do mrazáku si pečlivě popište, ať víte, co vlastně máte uložené.

Náš tip: Pokud hodláte potraviny ukládat opravdu dlouhodobě, měla by být teplota ještě nižší (-20 až -22 °C)

Prostor v mrazáku neumíte správně využít

Máte v mrazáku jen balení vysušených krabích tyčinek a několik měsíců otevřený pytlík hrášku? Pak se nedivte, že za spotřebu energie platíte horentní sumy. Poloprázdný mrazák totiž vyžaduje víc energie k chlazení než ten plný. Zmrzlé potraviny pomáhají chlad udržovat tak, aniž by mraznička musela tak často spínat.

Měli byste vědět: Ideální není ani situace, kdy mrazák zaplníte k prasknutí. V takovém případě v něm nemůže správně cirkulovat vzduch.

Nepoužíváte správné obaly

Víte, že špatně uložené potraviny mohou ztratit barvu, chuť, výživné látky a nevhodně zabalené maso může také kvůli spálení mrazem, vyschnout?

Pokud navíc špatně zabalíte aromatické potraviny (typicky ryby, medvědí česnek apod.), může od nich načichnout zbytek obsahu mrazničky. Pořiďte si proto speciální sáčky se zipem určené do mrazničky nebo krabičky s těsným víkem.

Zamrazené zásoby nekontrolujete

Obsah mrazáku je potřeba čas od času probrat, protože optimální doba mrazení běžných potravin se pohybuje okolo 2 až 3 měsíců. Abyste se ve stáří zmražených potravin orientovali, vždy si na všechny sáčky i krabičky napište datum, kdy jste je do mrazáku uložili.

Nezapomeňte také nalepit na balíček informaci o tom, co je vlastně jeho obsahem. Nově uskladněné potraviny ukládejte do zadní části mrazáku, ty starší posuňte dopředu.

Mrazák pravidelně neodmrazujete

Mrazničku byste měli čistit a odmrazovat ideálně dvakrát do roka. Pokud byste tuhle povinnost zanedbávali, začne se uvnitř spotřebiče tvořit vrstva ledu a jeho efektivita začne rapidně klesat.

Led totiž brání mrazničce dosáhnout požadované teploty, a tím výrazně stoupá spotřeba elektrické energie. Pamatujte, že už při centimetrové vrstvě ledu na stěně stoupá spotřeba energie až o 75 %!

Přečtěte si také: Zásady správného mrazení: Jahody v pohodě vydrží rok, sladkovodní ryby jen 3 měsíce

Mrazíte už jednou rozmrazené potraviny

Potraviny, které vám (například při cestě z obchodu za horkého letního dne) roztály, už do mrazáku nedávejte a rychle je zpracujte. To samé platí taky například pro maso, které jste nechali rozmrazit, ale celé ho nespotřebovali. Dvakrát nebo vícekrát zmražená potravina totiž výrazně ztrácí svou chuť i výživovou hodnotu. A v některých případech může být také nebezpečná.

Použité zdroje:

  • https://magazin.recepty.cz/clanky/mrazeni-potravin-bez-chyby-pozor-na-teplotu-zpusob-ukladani-i-delku-skladovani-potravin-606.html
  • https://www.westwing.cz/inspiration/tipy-a-navody/skladovani-potravin/jak-spravne-skladova-potraviny-v-mrazaku/
  • https://refresher.cz/129246-8-chyb-pri-mrazeni-potravin-Ktere-potraviny-nedavat-do-mrazaku-a-proc-jidlo-nesmis-rozmrazovat-pri-pokojove-teplote
  • https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny/317332/5-chyb-pri-pouzivani-mrazaku-spatna-teplota-nevhodne-obaly-i-dlouha-doba-skladovani.html#271441