Jste zde

Vypěstujte si v kuchyni nejen bazalku, ale i hořčici, čínské zelí a jedlé květy

Zdroj: Bigstock.com
Oblečete si teplé ponožky, huňatý svetr, bundu, rukavice a nadáváte si, že jste při posledním nákupu zapomněli vzít koření a teď před vařením musíte do obchodu pro zapomenutý tymián. Co byste dali za to, kdyby vám byliny rostly přímo v kuchyni. A kdyby ve

30. 11. 2015

Pěstovat si bylinky doma je momentálně dost oblíbená „zábava“. Víte díky tomu, že máte vše bez chemie (pokud ji rostlině sami nepřidáte) na dosah ruky. A pokud rostliny pěstujete hydroponicky, tak ještě navíc bez hlíny a nepořádku.

Možná jste na našem facebookovém profilu zaregistrovali, že v redakci bydlimekvalitne.cz probíhá test kuchyňské zahrádky Plantui6, v níž se nám zcela bez hlíny z vodného roztoku klubou bazalky, koriandry a jedlé květy. Bylinky čile rostou a inspirovaly nás k tomu, abychom se s vámi podělili o to, jak je v kuchyni použít. Začneme těmi nejrozšířenějšími, ale nebojte, řada dojde i na tak exotické kousky jako tatsoi nebo perilla.

Velký přehled bylinek pro domácí pěstování

BĚŽNĚ PĚSTOVANÉ BYLINKY CO LÉČÍ  POUŽITÍ V KUCHYNI
bazalka pravá povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá v boji se stresem, nespavostí, bolestmi a křečemi břicha má široké využití – používá se např. k dochucení masa, ryb nebo polévek
máta pozitivně působí na trávicí trakt, potlačuje bolesti hlavy nespavost a stres; říká se o ní, že má afrodiziakální účinky klasika je mátový čaj, v anglické kuchyni se používá i k dochucení masa
oregáno (dobromysl) suchý kašel, záněty průdušek, neprůchodnost dýchacích cest typická pro středomořskou kuchyni; především k dochucení mletých mas a salátů
tymián dobrý pro dámy: pozitivně působí při menstruaci, ale i při onemocnění močových cest výrazný nasládlý šmak dodá grilovanému masu i zelenině, snese i delší vaření
koriandr různé zažívací potíže, křeče v břiše, problémy s trávením, nadýmání aromatická bylina se specifickým tvarem lístků a nasládlou chutí oživí sendvič, dezert i polévku
šalvěj záněty zubů a dásní, průjmy a nadýmání, noční pocení výrazná nahořklá chuť se hodí k tučným rybám, do paštik, k masu či do luštěninových polévek


Jak na saláty, jedlé květy a exotické byliny

Jedna z velkých výhod kuchyňské zahrádky Plantui je ta, že se sama skvěle postará i o exotické rostliny nebo saláty, z jejichž pěstování bychom mohli mít trochu strach. Ve vodě rozpuštěná hnojící směs, která nijak nezapáchá, pomůže vyrazit jak klasickým bylinám, tak těm netradičním. Podívejme se na saláty, jež se zahrádce dají pěstovat.

SALÁTY NA CO POMÁHAJÍ POUŽITÍ V KUCHYNI
rukola vydatný zdroj vitaminu C a betakarotenu, čistí krev, posiluje imunitu do pomazánek, salátů (zeleninových i ovocných), těstovin, v italské kuchyni má širší použití
řeřicha vydatný zdroj vitaminů C a B1 pomáhá posilnit imunitu a detoxikovat organismus přidává se do zeleninových salátů, pomazánek, paštik či omáček, listy mají chuť podobnou ředkvičce
listy hořčice fringed hořčice obecně pomáhá při zánětech nebo revmatických onemocněních dobrá je do zeleninových salátů, především těch s rajčaty; jejich chuť totiž velmi zajímavě doplňuje
listy hořčice red giant hořčice obecně pomáhá při zánětech nebo revmatických onemocněních mladší listy se skvěle vyjímají v zeleninovém salátu, starší po spaření zajímavě doplní grilované maso
listy hořčice wasabina hořčice obecně pomáhá při zánětech nebo revmatických onemocněních mladé šťavnaté listy dodají říz zeleninovému salátu, neměly by se tepelně upravovat
listy ředkvičky má antimikrobiální účinky, obsahuje docela dost železa, draslíku, sodíku hodí se nasekat ji do salátu nebo ji lehce orestovat na česneku a podávat k masu

Teď trocha exotiky:

ASIJSKÉ BYLINKY CO LÉČÍ POUŽITÍ V KUCHYNI
bazalka thajská zlepšuje látkovou výměnu, pozitivní pro posilování imunity a boj se stresem použití do směsí na wok pánvi – dobře snáší vyšší teploty, má jen trochu štiplavější chuť podobnou anýzu
perilla patří mezi tzv. „superbyliny“, tzn., že je velmi zdravá, především má silné antialergenní, ale také antikarcinogenní a antioxidační účinky velmi dobré na přípravu sushi nebo ve wok pánvi; chutná po mátě, skořici a anýzu
čínské listové zelí pak choi má více vitaminu C než citrusy, je tedy dobré na imunitu, je to i silný antioxidant křupavé šťavnaté lístky osvěží každý salát
tatsoi obsahuje hodně vitaminu C a vápníku, proto ji ocení ti, kdo trpí nedostatkem těchto látek čerstvé lístky do salátu, na páře připravené k ochucení ryby, vhodné i jako polévkové koření
hořčice čínská má vysoký podíl vitaminu C, výrazně tedy posiluje imunitu; dá se říci, že jde o asijskou sestru evropské kapusty originální hořčičnou chutí ozvláštní těstoviny nebo saláty syrová nebo prohřátá ve wok pánvi


Konečně jsme se dostali k tomu nejzajímavějšímu – k jedlým květům. Možná jste se s nimi už setkali na jídle v restauraci a dali je stranou. Vězte, že to je škoda, většinou chutnají fantasticky. S Kuchyňskou zahrádkou si můžete sami vypěstovat violkovité kvítky rodu viola cornuta. Jejich lístky se hodí do salátů, nasládlé květy zase k ovocným nebo tvarohovým dezertům. Věřte, že to úžasně vypadá i chutná.

Všechny popisované byliny a květy si můžete naprosto jednoduše vypěstovat v kuchyňské zahrádce Plantui, jakési sadě na pěstování, v níž rostlinky bez hlíny a bez nutnosti pravidelného zalévání vyrostou rychle a bez chemie. Více si o tom můžete přečíst na stránkách smartherbs.cz nebo v našich předchozích článcích: