11. 9. 2025
Oxymel je sladkokyselý a mírně zkvašený posilující nápoj, který byl připravován již ve starověku. Má nespočet variant a skvěle působí nejen jako prevence, ale i jako přírodní lék na mnoho zdravotních problémů. Vše závisí na zvolených bylinkách!
Nechte se řídit svou chutí a potřebou
Jak už název napovídá, oxymel je směs octa a tekutého medu, kterou můžete obohatit o koření a nejrůznější druhy bylinek. Neobsahuje alkohol a je plný vitamínů, antioxidantů, minerálů a mnoha dalších zdraví prospěšných látek, které posilují imunitu, zlepšují trávení a mají silné protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky. Podle toho o jaké bylinky jej však obohatíte, ho lze použít i k léčbě mnoha dalších zdravotních problémů.
Tip: Pokud vám med ve spíži zkaramelizoval, opatrně a za nízké teploty ho rozpusťte ve vodní lázni.
Dbejte na kvalitu použitých surovin
Výroba oxymelu je velice snadná a v podstatě neexistuje ani žádné striktní pravidlo o poměru medu a octa. Obecně se však doporučuje obě základní ingredience smíchat v poměru 1:3. Pokud ale máte raději kyselejší, nebo naopak sladší nápoje, můžete poměr medu a octa změnit.
Vždy je však důležité použít kvalitní med, nejlépe od místního včelaře, který o své včely pečuje bez použití chemie, a ocet v bio kvalitě. Ideálně jablečný, který není příliš kyselý a pro výrobu oxymelu má správné vlastnosti.
Bylinky můžete zvolit podle svého uvážení nebo podle toho, co zrovna roste a čeho chcete dosáhnout. Použít můžete čerstvé i sušené. Vždy však pamatujte, že sušené mají mnohem silnější účinek, a proto jich do oxymelu přidejte podstatně méně.
A jak na to?
K přípravě oxymelu si připravte všechny suroviny a čistou uzavíratelnou sklenici. Bylinky umyjte, nasekejte je na menší kousky, vložte je do sklenice a vše zalijte směsí medu a octa.
Sklenici pevně uzavřete a uložte ji na chladné a temné místo. Do sklepa, garáže, do spíže nebo do jiné místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 10 až 12 stupni Celsia. Minimálně jednou denně sklenici protřepejte a zhruba za tři týdny obsah sklenice přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko.
Hotový oxymel skladujte v lednici a užívejte ho čistý a neředěný nebo ho zalijte studenou či teplou vodou. Použít ho však také můžete k ochucení salátu nebo k přípravě koktejlu, grogu či svařáku.
Jako obklad lze použít při akné či spálení od slunce, k hojení ran i k vyživení suché pokožky.
Zdroje:
- https://www.kouzlovuni.cz/oxymel-zapomenuty-posilujici-napoj/
- https://www.zkvaseno.cz/oxymel
- https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/11561-oxymel/
- https://superkvasaci.cz/nejrychlejsi-navod-na-oxymel-fermentovany-sirup-na-podporu-imunity/
- https://www.jimejinak.cz/oxymel-a-jeho-blahodarne-ucinky/
- https://pardubice.rozhlas.cz/vyrobte-si-oxymel-z-mladych-pampelisek-procisti-jatra-a-doda-novou-energii-9429629