Jste zde

Ochutnejte nashi: Písečná hruška je příjemně kořeněná, ale taky extrémně citlivá na otlaky

nakrájené nashi Zdroj: Shutterstock
Ochutnejte spolu s námi nashi! Exotické ovoce plné zdraví prospěšných látek, které lze pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Troufnete si?

11. 10. 2025

Nashi je méně známé ovoce původem z východní Asie, které svým kulovitým tvarem připomíná jablko. Botanicky, chuťově i způsobem pěstování je ale více příbuzné naší hrušce. Není však náchylné k chorobám ani škůdcům a dá se pěstovat i bez chemické ochrany. Má sladkou chuť a je plné prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. 

shutterstock_2324313441.jpg

nashi v obchodě
Zdroj: 
Shutterstock
Lahodné nashi je v obchodě k dostání po celý rok a dokáže překvapit nejen svou chutí, ale i zdravotními přínosy.

Ideální při redukční dietě

Nashi je bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Posílí vaši imunitu i kosti, má pozitivní vliv na trávení, detoxikuje tělo a pomáhá udržet zdravou střevní mikroflóru. Hydratuje tělo i buňky a díky nízkému obsahu kalorií je vhodným ovocem při redukční dietě

S ovocem zacházejte velmi opatrně

Plody jsou sladké, velmi šťavnaté a svou chutí připomínají jemně kořenitou hrušku s ananasovým aroma. Mají zlatavou, okrovou až lehce nahnědlou pevnou slupku a zcela zralé se sklízí koncem léta. Nezralé plody vám nikdy "nedojdou"! Jsou náchylné na pomačkání a při správných podmínkách je lze skladovat až 6 měsíců. 

shutterstock_2687062583.jpg

nashi v síťce
Zdroj: 
Shutterstock
Vzhledem k tomu, že je nashi velmi náchylné na jakékoliv pomačkání či otlaky, v supermarketu obvykle bývá zabalenou v bílé měkké pěnové síťce. 

Tip: Nashi se jí celé, včetně slupky. Pokud ho však oloupete, bude mnohem sladší. 

V kuchyni s ním můžete zacházet podobně jako s jablkem či hruškou. Připravit z něj můžete jakýkoliv sladký moučník, kompot, džem i marmeládu a skvěle se také hodí do sladkokyselých omáček nebo marinád. Nejlepší a nejzdravější je však čerstvé v nejrůznějších exotických salátech. 

shutterstock_2187944003.jpg

rozkrojené nashi
Zdroj: 
Shutterstock
Čerstvé nashi před podáváním lehce pokapejte citronovou šťávou. Nezhnědne!

Lze pěstovat i bez chemické ochrany

Nashi je v podstatě ovoce mírného pásu a pěstovat ho můžete stejně jako naše evropské hrušky. Stromu se dobře daří na slunném stanovišti a v propustné, hluboké a na živiny bohaté půdě.

Dorůstá do výšky až deseti metrů a první plody můžete sklízet už dva roky po výsadbě! Není napadán škůdci, nerozhodí ho jarní přízemní mrazíky a netrpí na strupovitost, septoriózu ani na jiné choroby, které decimují populaci našich hrušní. Řadí se však mezi cizosprašné rostliny, a proto je velmi důležité pěstovat několik stromů vedle sebe

Nashi vysazujte ideálně na podzim mezi říjnem a listopadem do velké výsadbové jámy. Zeminu obohaťte vyzrálým kompostem a po zasazení nezapomeňte strom přivázat ke kůlu, aby se při větším poryvu větru nezlomil. Proveďte správný řez a strom vydatně zalijte. 

shutterstock_1252190086.jpg

nashi na podzim
Zdroj: 
Shutterstock
Na podzim, kdy se listy vybarví do tmavě červené až hnědé, působí nashi velmi dekorativně. 

Zdroje:

  • https://chovatelka.cz/clanek/nashi-exoticke-ovoce-z-asie
  • https://sazenicka.cz/nashi-ovoce/
  • https://www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/nashi-hrusky-tvarem-jako-jablko-chuti-jako-hruska/
  • https://www.spektrumzdravi.cz/zdravi-a-krasa/nashi-tak-trochu-jina-hruska-pomuze-zhubnout-ocisti-telo-a-obnovi-strevni-mikrofloru
  • https://homebydleni.cz/zahrada/asijske-hrusne-pestujte-stejne-jako-ty-domaci/

Související články