Jste zde

Knedlík ve vajíčku: Večeře za „dvacku“, která vás zasytí i týden před výplatou

knedlíky s vajíčkem Zdroj: Shutterstock
Každý to určitě někdy zažil. Týden se líně vleče, výplata je ještě v nedohlednu a z peněženky se na vás šklebí posledních pár drobných.

12. 9. 2025

V lednici to nevypadá o moc veseleji – půlka knedlíku, pár vajec a ve spížce lahvička oleje. V tuhle chvíli nastupuje „na scénu“ osvědčený recept našich babiček, který už zachránil nejeden hladový večer: Knedlík ve vajíčku.

Pár surovin a tolik parády

Tahle jednoduchá večeře patří k těm pokrmům, které dokazují, že i z minima se dá vykouzlit jídlo, po kterém se jen zapráší. Potřebujete k němu v zásadě tři věci: houskový knedlík, vejce a trochu oleje na smažení.

shutterstock_2321104883.jpg

houskový knedlík
Zdroj: 
Shutterstock
Jste tým "houskový knedlík", nebo kopete za mančaft "jedině z bramborového"?

Knedlík nakrájíte na kostičky, necháte jej na pánvi zezlátnout a pak přidáte rozšlehaná vajíčka. Dochutit můžete pepřem a solí. Za pár minut máte hotovo. Jídlo voní, zasytí a zároveň nezruinuje peněženku. 

Přečtěte si také: Houskové knedlíky z mikrovlnky: Jsou lepší než ty kupované a připravíte je do deseti minut

Porce za dvacku 

Když se podíváme na náklady, vychází porce knedlíku ve vajíčku na cca 20 korun. Jeden plátek knedlíku stojí v přepočtu asi korunu a půl, dvě vejce vyjdou na jedenáct korun a k tomu přidáte trošku oleje, plus nějakou tu špetku soli a pepře. V jednoduchosti je síla. A v mezidobí, kdy šetříte každou korunu, se vyplatí znát různé triky a vychytávky našich babiček.

shutterstock_2283510905.jpg

knedlíky s vajíčkem a uzeninou
Zdroj: 
Shutterstock
Knedlíky s vajíčkem můžete ještě vytunit a vylepšit o další ingredience.

Navíc příprava tohohle pokrmu vám zabere jen slabou čtvrthodinku. Od chvíle, kdy se rozhodnete, že jdete vařit, do chvíle, kdy sedíte s vidličkou u stolu, neuplyne ani deset minut. Žádné složité postupy, žádné hromady nádobí. Stačí pánev, prkénko a nůž. Tohle jídlo je prostě ideální řešení nejen po náročném a hektickém pracovním dni.

Mohlo by vás zajímat: Vajíčka mizí a zdražují. Jak skladovat jejich zásoby? Zkuste vodní sklo nebo mrazák

Jídlo vyšperkujte „balkánem“ nebo bylinkami

A když budete chtít knedlík ve vajíčku povýšit na vyšší level, prostor k improvizaci je obrovský. Nadrobno nasekaná jarní cibulka dodá jídlu svěžest, čerstvá petrželka nebo pažitka provoní celý byt. Kdo má rád výraznější chutě, může navrch nastrouhat nebo nakrájet kousek balkánského sýra. A pro milovníky kyselého přijde vhod nakrájená okurka nebo lžíce domácího kečupu

Low-cost jídlo = velké potěšení pro žaludek i peněženku

Knedlík ve vajíčku je ukázkovým příkladem toho, že k dobré večeři není potřeba plná lednice ani obří rozpočet. Z pár základních surovin vykouzlíte jídlo, které vás spolehlivě zasytí, zahřeje a možná vám připomene i dětství u babičky

Ať už si ho připravíte v té nejjednodušší podobě, nebo si dopřejete „luxusní verzi“ s balkánem, bylinkami a okurkou, vždycky to bude večeře, která má šmrnc. 

Tak až se příště podíváte do peněženky a uvidíte víc pavučin než mincí, vzpomeňte si na tenhle levný poklad. Možná zjistíte, že i obyčejná „dvacková“ večeře dokáže být takovým malým svátkem na talíři.

Použité zdroje: 

  • https://www.apetitonline.cz/jak-na/knedliky-s-vajickem-jaky-je-trik-pro-jejich-dokonalou-krupavost-cim-je-ozvlastnit
  • https://www.youtube.com/watch?v=dKZNaKhDtmU
  • https://fresh.iprima.cz/vyberte-si-z-velke-sbirky-receptu-na-prilohove-knedliky/luxusni-knedliky-s-vajickem
  • https://www.mamavzastere.cz/knedlik-ve-vajicku/

Související články