12. 9. 2025
V lednici to nevypadá o moc veseleji – půlka knedlíku, pár vajec a ve spížce lahvička oleje. V tuhle chvíli nastupuje „na scénu“ osvědčený recept našich babiček, který už zachránil nejeden hladový večer: Knedlík ve vajíčku.
Pár surovin a tolik parády
Tahle jednoduchá večeře patří k těm pokrmům, které dokazují, že i z minima se dá vykouzlit jídlo, po kterém se jen zapráší. Potřebujete k němu v zásadě tři věci: houskový knedlík, vejce a trochu oleje na smažení.
Knedlík nakrájíte na kostičky, necháte jej na pánvi zezlátnout a pak přidáte rozšlehaná vajíčka. Dochutit můžete pepřem a solí. Za pár minut máte hotovo. Jídlo voní, zasytí a zároveň nezruinuje peněženku.
Přečtěte si také: Houskové knedlíky z mikrovlnky: Jsou lepší než ty kupované a připravíte je do deseti minut
Porce za dvacku
Když se podíváme na náklady, vychází porce knedlíku ve vajíčku na cca 20 korun. Jeden plátek knedlíku stojí v přepočtu asi korunu a půl, dvě vejce vyjdou na jedenáct korun a k tomu přidáte trošku oleje, plus nějakou tu špetku soli a pepře. V jednoduchosti je síla. A v mezidobí, kdy šetříte každou korunu, se vyplatí znát různé triky a vychytávky našich babiček.
Navíc příprava tohohle pokrmu vám zabere jen slabou čtvrthodinku. Od chvíle, kdy se rozhodnete, že jdete vařit, do chvíle, kdy sedíte s vidličkou u stolu, neuplyne ani deset minut. Žádné složité postupy, žádné hromady nádobí. Stačí pánev, prkénko a nůž. Tohle jídlo je prostě ideální řešení nejen po náročném a hektickém pracovním dni.
Mohlo by vás zajímat: Vajíčka mizí a zdražují. Jak skladovat jejich zásoby? Zkuste vodní sklo nebo mrazák
Jídlo vyšperkujte „balkánem“ nebo bylinkami
A když budete chtít knedlík ve vajíčku povýšit na vyšší level, prostor k improvizaci je obrovský. Nadrobno nasekaná jarní cibulka dodá jídlu svěžest, čerstvá petrželka nebo pažitka provoní celý byt. Kdo má rád výraznější chutě, může navrch nastrouhat nebo nakrájet kousek balkánského sýra. A pro milovníky kyselého přijde vhod nakrájená okurka nebo lžíce domácího kečupu.
Low-cost jídlo = velké potěšení pro žaludek i peněženku
Knedlík ve vajíčku je ukázkovým příkladem toho, že k dobré večeři není potřeba plná lednice ani obří rozpočet. Z pár základních surovin vykouzlíte jídlo, které vás spolehlivě zasytí, zahřeje a možná vám připomene i dětství u babičky.
Ať už si ho připravíte v té nejjednodušší podobě, nebo si dopřejete „luxusní verzi“ s balkánem, bylinkami a okurkou, vždycky to bude večeře, která má šmrnc.
Tak až se příště podíváte do peněženky a uvidíte víc pavučin než mincí, vzpomeňte si na tenhle levný poklad. Možná zjistíte, že i obyčejná „dvacková“ večeře dokáže být takovým malým svátkem na talíři.
Použité zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/knedliky-s-vajickem-jaky-je-trik-pro-jejich-dokonalou-krupavost-cim-je-ozvlastnit
- https://www.youtube.com/watch?v=dKZNaKhDtmU
- https://fresh.iprima.cz/vyberte-si-z-velke-sbirky-receptu-na-prilohove-knedliky/luxusni-knedliky-s-vajickem
- https://www.mamavzastere.cz/knedlik-ve-vajicku/