Jste zde

Jak vybrat opravdu zdravé pečivo? Čtěte popisky a nenechte se zmást barvou

tmavé pečivo Zdroj: Shutterstock
Celozrnné, cereální, vícezrnné, grahamové. Taky si v obchodech lámete hlavu při výběru pečiva? Pokud máte chuť na to opravdu kvalitní, zdravé a hlavně tmavé, poradíme, kam v regálech koukat a na co si dávat pozor.

28. 7. 2022

Ještě před tím, než zamíříte do oblíbeného obchodu nebo supermarketu, osvojte si alespoň základní rozdíly mezi pečivem celozrnným, cereálním a dalšími neméně oblíbenými druhy:

  • Celozrnné pečivo: Tento druh pečiva musí být vyroben z celozrnné mouky, které by mělo zmíněné pečivo v ideálním případě obsahovat alespoň 80 %.
  • Cereální pečivo: Slovo cereální vyjadřuje skutečnost, že pečivo bylo vyrobeno z obilné mouky, ale je jedno jaké (legislativa to nedefinuje).
  • Vícezrnné pečivo: Může být vyrobeno z různých druhů zrn (např. pšenice a žita), ale nemusí být celozrnné. Zmíněných zrn musí obsahovat alespoň 50 %.
  • Grahamové pečivo: Toto pečivo se vyrábí ze směsi klasické bílé mouky, ke které se přidává mouka celozrnná s vyšším obsahem otrub.
  • Rustikální pečivo: Bývá bohaté na obilné klíčky a hrachové otruby. Často bývá hojně posypáno nejrůznějšími semínky.

Jak skladovat pečivo: Zapomeňte na pytlíky a ledničku, vsaďte na utěrku

shutterstock_2173220069.jpg

celozrnné pečivo
Zdroj: 
Shutterstock
Celozrnné, vícezrnné, grahamové... že je to podle vás jedno? Omyl. I na označení pečiva záleží. Odvíjí se od něj jeho složení.

Jak vybrat opravdu zdravé pečivo?

Při výběru opravdu kvalitního pečiva bude potřeba prostudovat jeho složení. Barva pečiva bohužel nemusí být ukazatelem kvality. Značná část pečiva, které se na první pohled tváří jako tmavé, je ve skutečnosti uměle dobarvováno karamelem, melasou či praženým sladem nebo ječmenem.

Proto se zaměřte primárně na popisky a složení pečiva. Pamatujte taky, že celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu (vnitřek pečiva) a menší objem v porovnání s vícezrnným. To dobarvované pak bude na pohled tmavší.

Barviva jsou přírodní a naprosto nezávadná, zdravotní a výživové benefity u uměle dobarvovaného pečiva ale nelze s těmi u celozrnného srovnávat.

Při výběru se zaměřte také na obsah vlákniny (ideální je hodnota od 5 g vlákniny na 100 g výrobku) a množství soli (čím méně, tím lépe). Celozrnné pečivo obecně obsahuje vlákniny více, než to uměle dobarvované.

A jaké jsou vlastně výhody zmíněné vlákniny? Kromě toho, že vás více zasytí, také přispívá ke správnému trávení, chrání před závažnými onemocněními trávicího traktu, snižuje hladinu špatného cholesterolu, cukru a funguje jako prevence zácpy.

Pokud narazíte na rozkrojené celozrnné pečivo, prohlédněte si, jestli jsou na řezu viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. O kvalitě pečiva může informovat i cena. Celozrnná mouka je totiž podstatně dražší, než ta bílá. Pokud tedy narazíte na „celozrnný rohlík“, který nestojí ani tři koruny, s největší pravděpodobností vás chce prodejce ošidit.

Použité zdroje:

  • https://www.pestryjidelnicek.cz/jak-vybrat-kvalitni-pecivo/
  • https://www.akademiekvality.cz/clanek/jak-poznat-rozdil-mezi-tmavym-a-pribarvenym-pecivem
  • https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/

Související články