Jste zde

Domácí vegeta: Jak na výrobu zdravého polévkového koření

domácí vegeta na utěrce Zdroj: Bigstockphoto
Bez velkého množství soli a bez nebezpečného glutamátu! Připravte si chutný a zdravý zeleninový kořenící přípravek, který většina z nás zná jako vegetu.

9. 10. 2021

Vegeta je velmi oblíbený kořenící přípravek. Ulehčí vaření a nejen polévkám dodá tu správnou chuť. Ze zdravého jídla však vytvoří koktejl mnoha škodlivých látek, které mohou negativně ovlivnit vaše zdraví a otupit chuťové pohárky. Pojďte si proto s námi vyrobit zdravou domácí vegetu, která bude přesně podle vaší chuti. 

bigstock-womens-hands-cut-carrots-cook-387057265.jpg

příprava domácí vegety
Zdroj: 
Bigstockphoto
Příprava domácí vegety vám sice zabere více času, ale výsledek stojí za to! Jakmile ochutnáte už nikdy nebudete chtít tu kupovanou. 

Pečlivé čtení etiket se vyplatí! 

Kupovaná vegeta je plná nejrůznějších chemických látek. Kromě zahušťovacích přísad, látek zvýrazňujících chuť i vůni, cukru, barviv, protihrudkujících látek a jiných zlepšujících přísad, obsahuje navíc i velké množství soli, která v některých vegetách může dokonce tvořit až 60 % obsahu.

Docela drahá sůl, co říkáte? Když si uvědomíte, že za kilogram soli v obchodě dáte zhruba 10 korun, zatímco ve vegetě vás vyjde jeden kilogram soli na více než 100 korun. 

A kontroverzní je i glutaman sodný, který se používá ke zvýraznění chutě i vůně. Podle některých studií může totiž u citlivých osob způsobit bolest hlavy, slabost, astma i neurologické problémy. 

Čím pestřejší skladba, tím lepší chuť

Příprava domácí vegety je velmi jednoduchá, nestojí mnoho peněz a navíc budete přesně vědět, co vaše směs obsahuje. 

bigstock-seasoning-spices-condiment-veg-281414629.jpg

domácí vegeta sušená
Zdroj: 
Bigstockphoto
Při výrobě kořenící směsi můžete měnit poměry a zkoušet kombinovat nejrůznější druhy zeleniny, koření a bylinek. 

K přípravě směsi můžete použít téměř všechny druhy zeleniny s výjimkou listové. Rozhodně by v ní však neměla chybět kořenová zelenina, kterou můžete doplnit o květák, brokolici, cibuli, pórek, kedlubnu, kukuřici, hrášek, rajčata a jiné druhy zeleniny. A experimentovat můžete i s druhy a množstvím jednotlivých bylinek a koření. Každou směs skvěle doplní libeček, nať celeru nebo kudrnatá a hladkolistá petržel. 

Tip: Při přípravě směsi můžete využít zeleninové odkrojky i slupky. Vždy však dokonale očištěné a zbavené hlíny!

A jak na to?

Dokonale očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké plátky nebo ji nastrouhejte na hrubém struhadle a usušte ji. Přirozeně na vzduchu, v sušičce nebo v troubě. Maximálně však při teplotě okolo 50 stupňů Celsia, aby si zelenina zachovala barvu. Přičemž doba sušení se odvíjí od druhu zeleniny i síly plátku. 

Správně usušenou zeleninu, kterou poznáte podle toho, že šustí, lehce se láme a při rozlomení křupne, rozmixujte nebo ji rozdrťte v hmoždíři. Ke směsi přidejte usušené bylinky a koření, včetně soli, která zajistí delší trvanlivost. Naprostou podmínkou však není. 

Hotovou směs skladujte na suchém místě v dobře uzavřené sklenici

bigstock-soupe-au-pistou-french-vegeta-429012881.jpg

domácí polévka s domácí vegetou
Zdroj: 
Bigstockphoto
Vegeta je tradiční kořenící přípravek, který se používá zejména k ochucení polévek. Výbornou chuť však dodá i karbanátkům nebo luštěninám. 

Zdroje:

  • https://www.jimejinak.cz/vegety-obsahuji-3x-vice-soli-nez-zeleniny/
  • https://www.jimejinak.cz/domaci-vegeta-bez-glutamatu/
  • https://prima-receptar.cz/jak-na-domaci-vegetu/
  • http://www.video-recepty.com/domaci-vegeta-bez-glutamanu
  • https://www.chytre-bydleni.cz/usporne-bydleni/suseni-zeleniny-vyrobte-si-domaci-vegetu-jako-zdravy-zaklad-polevek
  • https://vitalweb.cz/637/vegeta-a-bujon-pripravte-si-dochucovadla-doma-bez-ecek
  • https://www.dtest.cz/clanek-6811/srovnani-zeleninove-ochucujici-smesi

Související články